Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / LIFESTYLE / Μαρία Κορινθίου – Επιτάφιος: Θα ερμηνεύσει τον Θρήνο στο Youtube
LIFESTYLE

Μαρία Κορινθίου – Επιτάφιος: Θα ερμηνεύσει τον Θρήνο στο Youtube

Μαρία Κορινθίου - Επιτάφιος: Η γνωστή ηθοποιός αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πολύωρα γυρίσματα

Σε έναν διαφορετικό ρόλο αναμένεται να δούμε τη Μαρία Κορινθίου τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως αποκάλυψε η εκπομπή του ANT1 Πρωινό. Η γνωστή ηθοποιός αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πολύωρα γυρίσματα καθώς πρόκειται να ερμηνεύσει μαζί με τον Παναγιώτη Πετράκη τα εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το εν λόγω βίντεο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι της αρχιεπισκοπής και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιάννης Αϊβάζης. Η Μαρία Κορινθίου θα ερμηνεύσει τον Επιτάφιο Θρήνο στην νεοελληνική, προκειμένου να είναι κατανοητός σε όλο τον κόσμο που θέλει να μπει και να τον ακούσει. Ο Παναγιώτης Πετράκης θα ερμηνεύσει ύμνους από τα δώδεκα ευαγγέλια, τους οποίους θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τη Μεγάλη Πέμπτη.

Επιτάφιος Θρήνος: Ακούστε Εγκώμια

Μεγάλη Παρασκευή: Ο Επιτάφιος Θρήνος

Τη Μεγάλη Παρασκευή η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη.

Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…» και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…»

Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια, πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή.

Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…»

Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της ενορίας. Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μια αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις ημέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τούς δίνει την άδεια.

Jesus Christ

Τροπάρια

Ο ευσχήμων Ιωσήφ
από του ξύλου καθελών
το άχραντόν σου σώμα,
σινδώνι καθαρά
ειλήσας και αρώμασιν,
εν μνήματι καινώ
κηδεύσας απέθετο.

Ότε κατήλθες προς τον θάνατον,
η ζωή η αθάνατος,
τότε τον άδην ενέκρωσας
τη αστραπή της Θεότητας·
ότε δε και τους τεθνεώτας
εκ των καταχθονίων ανέστησας,
πάσαι αι δυνάμεις
των επουρανίων εκραύγαζον·
Ζωοδότα Χριστέ
ο Θεός ημών, δόξα σοι.

Εγκώμια

Η ζωή εν τάφω
κατετέθης, Χριστέ,
και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.

Άξιον εστί
μεγαλύνειν σε των πάντων κτίστην·
τοις σοις γαρ παθήμασιν έχομεν
την απάθειαν, ρυσθέντες της φθοράς.

Αι γενεαί πάσαι
ύμνον τη ταφή σου
προσφέρουσι, Χριστέ μου.

Ω γλυκύ μου έαρ,
γλυκύτατον μου τέκνον,
που έδυ σου το κάλλος.

statue of a woman with a background of trees
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις