Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2021 κριτήρια: Η επόμενη φάση του προγράμματος "Εξοικονομώ – Αυτονομώ" θα διαρθρωθεί βάσει κριτηρίων επιλογής
Την αλλαγή των κριτηρίων για το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” προαναγγέλλει η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων σε προγράμματα εξάλειψης ενεργειακής φτώχειας. Στην απάντησή της, η Επίτροπος υπογραμμίζει ότι σε αντίθεση με το μοντέλο “first come, first served” που ακολούθησε η Ελλάδα, η επόμενη φάση του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” δεν θα διαρθρωθεί με οριζόντιο τρόπο, αλλά βάσει κριτηρίων επιλογής με έμφαση κυρίως στην επίτευξη υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας και στοχεύοντας στις ενεργειακά φτωχότερες ιδιωτικές κατοικίες.
“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, η λογική της “εξυπηρέτησης κατά σειρά προτεραιότητας” επιλέχθηκε για λόγους αποτελεσματικότητας. Συνοδεύεται, ωστόσο, από ανεξάρτητη αξιολόγηση κάθε αίτησης. Σύμφωνα με τις εθνικές (ελληνικές) αρχές, η επόμενη φάση του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” προβλέπεται να διαρθρωθεί γύρω από ετήσιες προσκλήσεις βάσει κριτηρίων επιλογής με έμφαση κυρίως στην επίτευξη υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας και στοχεύοντας στις ενεργειακά φτωχότερες ιδιωτικές κατοικίες —εγκαταλείποντας παράλληλα τη μέθοδο “εξυπηρέτησης κατά σειρά προτεραιότητας”, απαντά η Επίτροπος.
Νέα κριτήρια
Προσθέτει δε ότι “η προσέγγιση αυτή των ελληνικών αρχών αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των όρων των μελλοντικού προγράμματος και να εξασφαλίσει καλύτερη ιεράρχηση των έργων, συνάδει δε με τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την ανακοίνωση για το κύμα ανακαινίσεων και το υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας του σχεδίου κλιματικών στόχων για το 2030. Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθυμίζει ότι “το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κρίνει σε σχετική Έκθεσή του ότι έχοντας ως βασικό κριτήριο την ταχύτητα υποβολής της αίτησης, δεν επιτρέπει να αξιολογηθεί το σχετικό κόστος και τα οφέλη. Αυτό σήμαινε ότι σπανίως δόθηκε προτεραιότητα σε έργα που συνέβαλλαν στην εξοικονόμηση ενέργειας ή απέφεραν άλλα οφέλη με χαμηλότερο κόστος”.