Ινδική μετάλλαξη στην Ελλάδα - Τι έδειξαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι
Συναγερμός σήμανε λίγο νωρίτερα στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού με χαρακτηριστικά του ινδικού στελέχους. Το κρούσμα εντοπίστηκε στη διάρκεια των δειγματοληπτικών ελέγχων για τα μεταλλαγμένα στελέχη που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και αφορά ασθενή από την Πάτρα. Ανησυχία προκάλεσαν όσα μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ, δηλαδή ότι επρόκειτο για το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα. Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι εντοπίστηκε ένα από τρια βασικά σημεία μετάλλαξης που φέρει το ινδικό στέλεχος. Συνεπώς, δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως κρούσμα που οφείλεται στο ινδικό στέλεχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, πρόκειται για ένα κρούσμα που έχει πολλές μεταλλάξεις του ινδικού στελέχους, αλλά του λείπει αυτή της διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία θεωρείται σημαντική. Η ινδική μετάλλαξη θεωρείται ακόμα πιο μεταδοτική και με όχι τόσο καλή κάλυψη από τα εμβόλια. Στην Ευρώπη η ινδική παραλλαγή του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα στο Βέλγιο, σε φοιτητές που είχαν έρθει από την Ινδία στη χώρα και σύμφωνα με τους επιστήμονες πιθανότατα ήταν θύματα κάποιας υπερ-μετάδοσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
17χρονος στην Πάτρα: Διασωληνώθηκε χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα
Ένας 17χρονος που νόσησε από κορονοϊό διασωληνώθηκε στην Πάτρα σύμφωνα με τις πληροφορίες του δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο 17χρονος, όπως ανέφερε το κανάλι, δεν έχει εμφανή υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με το Tempo24.news, ο 17χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος στη ΜΕΘ covid. Συνολικά στις ΜΕΘ κορονοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται 27 ασθενείς και περίπου 60 στις κλινικές Covid του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Τζανάκης: Μετά την Κυριακή του Θωμά 2.200 κρούσματα κορονοϊού
Την εκτίμηση ότι η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης κι ελαφράς, πολύ αργής αποκλιμάκωσης, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευνομονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε «αυτό δε θα το δούμε τόσο από τα κρούσματα, τα οποία είναι αυξημένα λόγω των self tests και των πολλών διαγνωστικών δοκιμασιών που γίνονται τελευταία. Ενδεικτικά από τις 25 Μαρτίου και μετά γίνονται περίπου 10.000 τεστ επιπλέον κατά μέσο όρο. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι οι εισαγωγές στις κλίνες Covid να έχουν σταθεροποιηθεί και το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων να είναι ελαφρά έως αρκετά αρνητικό».
Σε ό,τι αφορά στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες. «Είχα πει ότι σύμφωνα με τα μοντέλα μας θα φτάναμε τους 850 διασωληνωμένους και αυτό λογικά είναι το ταβάνι, αν και τα ακραία όρια της πρόβλεψής μας φτάνουν μέχρι τους 903 και το χαμηλότερο όριο στους 822. Θέλω να πιστεύω ότι οι 850 ήταν το ταβάνι και δε θα πάμε προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2.000-2.200, με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, τόνισε ότι τα λίγα κρούσματα που ενδεχομένως θα δούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα δε θα είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς θα οφείλονται στα λίγα τεστ.