Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές Αλβανία 2021: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Αλβανία 2021: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές Αλβανία 2021: Ποιο κόμμα επικρατεί

Μέσα στο κομφούζιο της πανδημικής περιόδου και των νέων μέτρων, οι αλβανικές εκλογές που διεξάγονται την επόμενη Κυριακή φαίνεται να περνούν απαρατήρητες. Η αλήθεια είναι ότι εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ γίνεται προσπάθεια να μεταβούν στη γειτονικοί μας χώρα όσοι Αλβανοί ψηφοφόροι βρίσκονται στην Ελλάδα, παρά τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας IPSOS για τον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό top channel, το Σοσιαλιστικό Κόμμα: αν γινόταν εκλογές την Τετάρτη, θα ελάβανε 45,4% – 50,8% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα –με τις συμμαχίες που έχει διαμορφώσει- θα λάμβανε 40,9% – 46,3% των ψήφων, το ΣΚΟ 2,6% – 4,6%, το κόμμα «Thurrje» το 0,9% των ψήφων, ενώ το «Κίνημα Αυτοδιάθεση» (παράρτημα του ομώνυμου Κινήματος του Κοσόβου), το «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» του Τομ Ντόσι και το «Κίνημα Αλλαγής» της Γιοζεφίνα Τοπάλλι, θα λάμβαναν, από 0,8% των ψήφων. Οι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ανέρχονται σε περίπου 20%, ενώ όσον αφορά τις βουλευτικές έδρες στα Τίρανα, το ΣΚ θα κέρδιζε 19 έδρες, το ΔΚ – 17 έδρες και το ΣΚΟ καμία.

Πολύ κοντά τα δύο κόμματα που προπορεύονται

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Antonio Noto για τον τηλεοπτικό σταθμό Ora Νews, εάν οι εκλογές γίνονταν την Τετάρτη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα λάμβανε 43,5% – 47,5% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα θα λάμβανε 42,5% – 46,5%, ενώ το ΣΚΟ θα λάμβανε 4.0% – 7,5%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα λάμβανε 0% – 2%, ενώ το κόμμα Thurrje 0%-2%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ελπίδες για να καταλάβουν έδρα έχουν και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Τομ Ντόσι καθώς και το κόμμα Thurrje, ενώ δύο έδρες ενδέχεται να κερδίσουν άλλα μικρά κόμματα, τα οποία δεν διευκρινίζονται.

Οι αναποφάσιστοι στη μέτρηση της εταιρίας ανέρχονται σε 18% – 20% των ερωτηθέντων. Για την Περιφέρεια Τιράνων, η δημοσκόπηση δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 46% – 50% των ψήφων ή 18-19 έδρες, στο ΔΚ 39% – 43% ή 15-17 έδρες και στο ΣΚΟ δίνει 4% – 8% ή 1-2 έδρες. Οι αναποφάσιστοι στα Τίρανα είναι 19%.  Μην παραλειφθεί, ότι ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ιλιριάν Τσελιμπάσι, δήλωσε ότι τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής θα πρέπει να είναι έτοιμα προς δημοσίευση, 48 ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις