Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τροπολογία ακαταδίωκτο: “Πόλεμος” για την ασυλία στους λοιμωξιολόγους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία ακαταδίωκτο: “Πόλεμος” για την ασυλία στους λοιμωξιολόγους

Τροπολογία ακαταδίωκτο: Εντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση για την τροπολογία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πήρε θέση σχετικά με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας για την ασυλία των επιστημόνων. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΟPEN «Ώρα Ελλάδος», είπε ότι «μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας». «Είχαμε ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 να υπάρξει η συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορωνοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Ένα αίτημα που είχε δει με κατανόηση ο υπουργός Δικαιοσύνης», προσέθεσε.

Αναγκαία ρύθμιση, που ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου

Ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια αναγκαία ρύθμιση, η οποία ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, «πρέπει να προηγηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές όλης της χώρας που δίνουν τη μάχη». Σημειώνεται πως η εν λόγω τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή των επιστημόνων που απαρτίζουν τις επιτροπές ειδικών από κάθε ευθύνη για τις απόψεις που διατυπώνουν ή την ψήφο που δίνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταγγέλλει.

Τροπολογία ακαταδίωκτο: Τι προβλέπεται

Η Τροπολογία ακαταδίωκτο: ρύθμιση προβλέπει απλά ότι οι γιατροί της επιτροπής δεν διώκονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο τους στην επιτροπή. Ειδικότερα, “τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση”. Σημειώνεται ότι ήδη διαπιστώνονται προβλήματα και δικαστικές περιπέτειες δημόσιων λειτουργών, όπως π.χ. με τις μηνύσεις κατά εκπαιδευτικών ή διευθυντών σχολείων (Εύοσμος) από ανθρώπους που αρνούνται ακόμη και το self test για τα παιδιά τους.

Με το που έγινε γνωστή η τροπολογία, δύο κόμματα αντέδρασαν έντονα: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ακροδεξιά Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατακεραύνωνε την κυβέρνηση “που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας”. Και από κοντά η Ελληνική Λύση να λέει ότι η τροπολογία είναι “απόδειξη των εγκληματικών ευθυνών” στη διαχείριση της πανδημίας.

Τροπολογία ακαταδίωκτο: Αντίδραση Τσίπρα

“Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών του υπουργείου Υγείας, αποτελεί στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για την τραγική διαχείριση της πανδημίας”, υπογραμμίζει σε δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημειώνει, “κυρίως προσβάλλει τους επιστήμονες και διαλύει την όποια εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας έχει απομείνει απέναντι στην επιστημονική κοινότητα, γεγονός εξαιρετικά δυσάρεστο και επικίνδυνο”.

“Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς. Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες. Ούτως ή άλλως βάσει του νόμου ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός”, συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι “η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές”. “Που μαζί με υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Αφορά αυτούς που ευθύνονται για το 6μηνο αποτυχημένο lockdown και για την κατάρρευση του ΕΣΥ”, συμπληρώνει.

“Για αυτό άλλωστε και η τροπολογία δεν εξαντλείται στο ακαταδίωκτο, αλλά επεκτείνεται στην απαγόρευση κατάθεσης των μελών της Επιτροπής σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης. Τι φοβούνται;”, διερωτάται και σχολιάζει: “Μα την πιθανότητα κάποιος εκ των επιστημόνων να κληθεί να καταθέσει την αλήθεια για τις πιέσεις και για την πατρότητα κάποιων κρίσιμων αποφάσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που κρύβουν τόσους μήνες τα πρακτικά των συνεδριάσεων”.

“Ο πρωθυπουργός που έχει κάνει σημαία του την ατομική ευθύνη όλων των πολιτών, που μεταβίβασε, προχθές, ακόμη και την ευθύνη του μη εμβολιασμού στους ανθρώπους που δίνουν διασωληνωμένοι τη μάχη για τη ζωή, νομοθετεί ασυλία των συνεργατών του από κάθε ευθύνη για τις αποφάσεις τους”, σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας και καταλήγει: “Οι ευθύνες όμως που βαραίνουν τον κ. Μητσοτάκη είναι πρωτίστως ηθικές. Και από αυτές, καμία ασυλία δεν θα τον γλιτώσει”.

Τροπολογία ακαταδίωκτο: Απάντηση Πελώνη

“Το ύφος της δήλωσης του κ. Τσίπρα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη προστασίας του επιστημονικού προσωπικού που από την πρώτη στιγμή το κόμμα του έβαλε στο στόχαστρο, επιχειρώντας την αποδόμηση και την στοχοποίηση προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους. Αν, έστω μια φορά, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε στους πολίτες έκκληση να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας αντί να επιλέγει την κορωνοκαπηλεία και το πριόνισμα της Επιστήμης και της επιστημονικής άποψης, ίσως να έπειθε ότι στόχος του είναι η συμβολή στην εθνική προσπάθεια. Αλλά ο κ. Τσίπρας τρέφεται από την πανδημία. Και όσο αντιλαμβάνεται ότι κάθε μέρα που περνά, φτάνουμε πιο κοντά στο τέλος της πρωτοφανούς κρίσης, τόσο πατάει γκάζι αντί για φρένο στον πολιτικό του κατήφορο” απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΠΟΕΔΗΝ

Οξύτατη είναι η αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ στην τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής των Ειδικών λοιμωξιολόγων που διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι γιατροί της επιτροπής δεν διώκονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο τους στην επιτροπή. Ειδικότερα, “τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση”.

“Θα την πληρώσει το μάχιμο ιατρικό και νοσηλευτικό των νοσοκομείων”

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων αναφέρει ότι με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση “ανταμείβει τα μέλη της επιτροπής για την αφοσίωσή τους στο κυβερνητικό αφήγημα αντιμετώπισης της πανδημίας” και ότι επιδιώκει τη σιωπή τους “για τις πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη διαχείριση”.

Παράλληλα σημειώνει ότι την ώρα που τα μέλη της επιτροπής απαλλάσσονται, συνδικαλιστικά στελέχη και υγειονομικοί διώκονται υπηρεσιακά και ποινικά. “Επαγγελματίες υγείας καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά με αποφάσεις ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ που καταλογίσθηκαν σε βάρος των νοσοκομείων σε προσφυγές συγγενών ασθενών” αναφέρει η ανακοίνωση και επισημαίνει ότι με το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής “υπάρχει κίνδυνος να την πληρώσουν το μάχιμο ιατρικό και νοσηλευτικό των νοσοκομείων σε τυχόν προσφυγές από οποιονδήποτε”.

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Έχω δεχθεί πάρα πολλά απειλητικά μηνύματα

Ραγκούσης: Ενοχική και απαράδεκτη τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης

Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα μεταφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, να καταγγέλλει την ρύθμιση και να ανακοινώνει ότι αν δεν αποσυρθεί, το κόμμα του θα αποχωρήσει από τη διαδικασία. Έκανε λόγο για “ενοχική και απαράδεκτη τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την επιστημονική κοινότητα για τη διαχείριση της πανδημίας.

“Αν χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις επειδή τώρα αποκαλύφθηκε ότι καθοδηγείται η άποψή τους από υπουργικές παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις τους, τι θα πουν; Οτι έχουν την απόλυτη προστασία της τροπολογίας; Από τι τους προστατεύετε;” αναρωτήθηκε.

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη. “Θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους και είναι κακόπιστος, είναι ανορθολογικός […] βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά να τους προστατεύσουμε σε αυτή την περίπτωση. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για μια γενική διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις, σημείωσε.

Σε αντίθεση με τον Γ. Ραγκούση, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι το κόμμα του “δεν είναι επί της αρχής αντίθετο”.

Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) “άδειασε” Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ)

Αμέσως μετά, σε χαμηλότερους τόνους, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τόνισε ότι “επί της αρχής δεν είμαστε αντίθετοι”, αλλά αναρωτήθηκε ποιος ζήτησε μια τέτοια ρύθμιση και έκανε λόγο για “στίγμα” στην κοινοβουλευτική διαδικασία. “Υπάρχει κάποια ανάγκη που προχωράτε τώρα και εσπευσμένα στη ρύθμιση αυτή; Υπάρχει κάποιο αίτημα, κάποιο έγγραφο, κάποιο θέμα, ώστε να προστρέξουμε όλα τα κόμματα ως ασπίδα στην ελευθεροφροσύνη της έκφρασης γνώμης των μελών των επιτροπών;”, αναρωτήθηκε.

Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Τι μας λέτε κ. Ραγκούση; Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τέτοια τροπολογία για τα μέλη του ΤΧΣ

“Και εμείς δεν ψηφίζουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία που αφορά τα μέλη των διοικήσεων και την απαλλαγή τους”, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, “αλλά με τον στομφώδη τρόπο που ο κ. Ραγκούσης επιχειρηματολογούσε ‘δεν διώκονται, δεν απολογούνται, εξαιρούνται’, θυμήθηκα ότι τα ίδια ακριβώς ήταν στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέλη του ΤΧΣ. Τα παραμπρός χαλούν τα παραπίσω! Τι μας λέτε, κύριε Ραγκούση!”.

Πλεύρης: Η διάταξη τους προστατεύει από ψεκασμένους και fake news

“Η διάταξη τους προστατεύει από τον κανιβαλισμό που ζούμε – να το πω ευθέως – από ‘ψεκασμένους’ και από fake news”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε ότι τα μέλη των επιτροπών κινδυνεύουν από κακόβουλες μηνύσεις που θα γίνουν από όσους είναι εναντίον των εμβολιασμών. Αναρωτήθηκε μάλιστα ποια από τις δύο τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούση, Ξανθόπουλου) είναι η σωστή.

“Δεν ξέρετε ότι γίνονται μηνύσεις για τις μάσκες; Στα σχολεία τα ζουν οι καθηγητές. Τους μηνύουν γιατί το παιδί πρέπει να πάει χωρίς μάσκα, ή το παιδί πρέπει να πάει στο σχολείο χωρίς να κάνει self test. Θέλετε λοιπόν όλοι αυτοί να κάνουν μηνύσεις και τα μέλη της Επιτροπής, ενώ ξέρουν ότι θα δικαιωθούν, να πρέπει να πάνε σε σαράντα, πενήντα προκαταρκτικές, να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις;” επιχειρηματολόγησε ο Θανάσης Πλεύρης.

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διασπείρει αμφιβολίες για την επιτροπή με υπονοούμενα και χαρακτήρισε την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πολιτική δειλία.

Εκνευρίστηκε ο Χήτας της Ελληνικής Λύσης με τη λέξη “ψεκασμένοι”

“Διχάζετε και υβρίζετε την κοινωνία χαρακτηρίζοντας ένα κομμάτι του κόσμου που ανησυχεί ‘ψεκασμένους'”, απευθύνθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.
“Θα έπρεπε να ντρέπεστε για την τροπολογία που φέρατε”, είπε ο κ. Χήτας και επανέλαβε ότι πρέπει η κυβέρνηση να δώσει τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Ο κ. Πλεύρης επανήλθε και τόνισε ότι το κόμμα Βελόπουλου “χαιδεύει τους ψεκασμένους” και ότι ο μόνος διχασμός είναι ανάμεσα στη λογική και τον παραλογισμό.

Η ψηφοφορία

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε συνολικά από την ψηφοφορία. Το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, διότι δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά του να μην υπάρχει πανσπερμία διατάξεων στις τροπολογίες, γιατί δεν εκφράζεται η αυθεντική βούληση των βουλευτών. Το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”. Η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει το ακαταδίωκτο, ενώ καταψήφισε και το ΜέΡΑ25.

Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ): “Ακαταδίωκτο, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις κυβερνητικές αμαρτίες”

Ανακοίνωση εξέδωσε και η βουλευτής και αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Τα μέλη των τριών επιτροπών που γνωμοδοτούν για τη διαχείριση της πανδημίας –μεταξύ αυτών και η επιτροπή λοιμωξιολόγων, καθώς και γενικοί γραμματείς υπουργείων– θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο για τη γνώμη ή ψήφο τους κατά την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων τους. Ούτε καν θα εξετάζονται ως μάρτυρες.

Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αυτά αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τη γνώμη της στους ειδικούς και ακολούθως κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις τους, που είναι καθ’ υπαγόρευση”.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ο κάθε ψεκασμένος θα μπορεί να τρέχει μέλη της επιτροπή στην δικαιοσύνη;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις