Γυμναστήρια άνοιγμα - κορονοϊός: Τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα από τον περσινό Μάρτιο
Για τη Μεγάλη Δευτέρα μετατέθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων των αιτημάτων του Υφυπουργείο Αθλητισμού περί επανέναρξης μιας σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων.
Δείτε ακόμη: SOS από επιστήμονες: Γυμναστείτε, είναι “υπερόπλο” κατά της Covid
Μεταξύ των αιτημάτων που έχει καταθέσει το Υφυπουργείο, είναι τα ακόλουθα:
Έγκριση χρήσης των self test και στον αθλητισμό.
Έναρξη προπονήσεων των αθλητών αναπτυξιακών κατηγοριών και των Ακαδημιών, με την ίδια μεθοδολογία και ρυθμίσεις με τις οποίες ηλικιακά επιστρέφουν και συμμετέχουν στις σχολικές διαδικασίες.
Έναρξη προπονήσεων για:
Ποδόσφαιρο, στις ηλικιακές κατηγορίες Κ19 και Κ17 των ομάδων της Super League
Ποδόσφαιρο, στις κατηγορίες Β’ και Γ’ εθνική γυναικών
Μπάσκετ, στις κατηγορίες Β’ και Γ’ εθνική ανδρών
Βόλεϊ, στην κατηγορία Α2 (Pre League) ανδρών και γυναικών
Χάντμπολ στις κατηγορίες Α2 και Β’ εθνική ανδρών και Α2 εθνική γυναικών.
Άδεια διεξαγωγής ιπποδρομιών στο Μαρκόπουλο.
Κατάρτιση οδικού χάρτη ανοίγματος Γυμναστηρίων
Σε παρατεταμένο lockdown τα γυμναστήρια: “Μαραζώνουμε” – Ποιες οι εκτιμήσεις για το άνοιγμα
Τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα από τον περσινό Μάρτιο με εξαίρεση ένα διάλειμμα μερικών μηνών πέρσι το καλοκαίρι, με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε απόγνωση. Στο Pagratio Gym, στο Παγκράτι, εργάζονται περίπου 30 άτομα, που τώρα βρίσκονται σε αναστολή. Τη δραματική κατάσταση περιγράφει ο υπεύθυνος του γυμναστηρίου Γιώργος Λουλάκης μιλώντας στο Sputnik. Όπως λέει, ακόμη και το διάστημα 15 Ιουνίου – 2 Νοεμβρίου 2020 που τα γυμναστήρια άνοιξαν, τα πράγματα παράμειναν δύσκολα: «Ο κόσμος ήταν φοβισμένος, ήταν μαζεμένος, δεν ήξερε τη συνέχεια και πώς θα είναι η εξέλιξη της νόσου, δεν ήξερε πόσο θα μείνει στο γυμναστήριο, τι προγράμματα να πάρει. Δεν αγόρασαν μεγάλα προγράμματα και πάρα πολύς κόσμος δεν ξεκίνησε».
Επικαλούμενος σχετικά στοιχεία, σημειώνει πως όταν τα γυμναστήρια άνοιξαν εκ νέου, επέστρεψε μόλις το 40% των ανθρώπων που πήγαιναν προ κορονοϊού. «Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό πιστεύω ότι είναι ακόμα μικρότερο, περίπου 35%» σπεύδει να συμπληρώσει. «Εκεί που αρχίσαμε να οργανωνόμαστε και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν την καινούρια κατάσταση, ήρθε πάλι το νέο κλείσιμο. Ειλικρινά πιστεύω ότι κανένας δεν ξέρει πότε ακριβώς θα ανοίξουμε, πώς ακριβώς θα πρέπει να προγραμματίσουμε τις δουλειές μας, πώς πρέπει ακριβώς να φτιάξουμε τον χρόνο μας για να υποδεχτούμε το πελατολόγιό μας» επισημαίνει.
Οι εκτιμήσεις για άνοιγμα των γυμναστηρίων
Όσο για το πότε θα ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια, ο κ. Λουλάκης εμφανίζεται απαισιόδοξος, εκτιμώντας πως θα είναι από τους τελευταίους κλάδους που θα ανοίξουν. «Το καλύτερο σενάριο για μένα είναι 15 Μαΐου, αλλά μπορεί να πάει και αρχές Ιουνίου, μπορεί να πάει και τέλη Ιουνίου». Το γεγονός ότι είναι κλειστά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, γιατί είναι χώροι που έχουν πολλά έξοδα, όπως εξηγεί.
Γιατί δεν βάλαμε λουκέτο
Το κράτος, όπως λέει, «έχει βοηθήσει με διάφορους τρόπους», αφού αρχικά οι υπάλληλοι που έχουν βγει σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση, ενώ οι ιδιοκτήτες για ένα διάστημα πλήρωναν το 60% του ενοικίου και από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλη δεν καταβάλουν καθόλου ενοίκια. «Και τα δύο αυτά μέτρα μας έχουν βοηθήσει, αλλιώς πολλά γυμναστήρια θα είχαν βάλει λουκέτο» υποστηρίζει. Τον ίδιο τον φοβίζει το ξεκίνημα, το άνοιγμα μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητο να διατηρηθεί η κρατική μέριμνα. Όπως μας εξηγεί, υπάρχει μια εφαρμογή για τα γυμναστήρια η οποία είναι δωρεάν για τους πελάτες και μέσω αυτής μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλείσουν ραντεβού και τη δραστηριότητα που θέλουν να κάνουν. Η εφαρμογή εμφανίζει πόσα άτομα είναι το ανώτατο όριο σε κάθε πρόγραμμα. Ο σκοπός της εφαρμογής ήταν να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας, πέρα από τα αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, οι άνθρωποι στο συγκεκριμένο γυμναστήριο είχαν κατασκευάσει ένα σύστημα στο ασανσέρ, με πατάκια εμποτισμένα με ένα ειδικό υγρό ώστε να απολυμαίνονται τα παπούτσια των πελατών πριν μπουν στον χώρο.
Όσο για το πώς νιώθει βλέποντας το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, αναφωνεί ότι «αυτό είναι το σωστό, η οικονομία πρέπει να κινείται», σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως «καλά κάνουν και άνοιξαν το λιανεμπόριο και τα καταστήματα, αλλά πρέπει να ανοίξουν και τα γυμναστήρια για το καλό όλων και την ψυχική υγεία των ανθρώπων». «Ό,τι είναι κλειστό μαραζώνει» καταλήγει.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=119&v=vyozW_WzQFU&feature=emb_title
Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα
“Όπως όλοι θα έχετε αντιληφθεί, κι ενώ οδεύουμε προς τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, η γυμναστική δεν αποτελεί ούτε την τελευταία προτεραιότητα της πολιτείας. Αντίθετα, η εστίαση, τα κέντρα αισθητικής και τα τυχερά παιχνίδια, είναι οι τομείς που φαίνεται ότι απασχολούν περισσότερο τους ιθύνοντες. Σπασμωδικές ενέργειες και δημόσιες δηλώσεις τύπου ‘καλύτερα να ανοίξουμε το Σεπτέμβρη’ από διάφορους εκπροσώπους του κλάδου, μόνο δυσχεραίνουν την κατάσταση και το μέλλον διαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο.
Γι αυτό το λόγο, αποφασίζουμε να πραγματοποιήσουμε μεγάλη συγκέντρωση την ερχόμενη Δευτέρα 26/4 και ώρα 12:00 έξω από το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων στην οδό Νίκης 5, προκειμένου να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας σε όλους, και να δώσουμε ένα βροντερό παρών, διεκδικώντας να μας επιτρέψουν να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους πολίτες τουλάχιστον μαζί με την εστίαση. Παράλληλα, θα απαιτήσουμε ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης.
Συνάδελφοι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Κάναμε έως τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια να ακουστούν για αιτήματα μας είτε με επιστολές είτε με άλλους τρόπους επικοινωνίας, όμως η χλιαρή ανταπόκριση δεν αφήνει άλλα περιθώρια αναμονής και υπομονής.
Καλούμε άπαντες στη συγκέντρωση αυτή, τηρώντας κάθε προβλεπόμενο μέτρο (μάσκες και αποστάσεις) όπως πράξαμε και πέρυσι με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικά. Δε δικαιολογείται καμία απουσία τουλάχιστον από τους Αθηναίους συναδέλφους! Είτε υπάλληλοι σε αναστολή, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε γυμναστηριούχοι και ιδιοκτήτες συλλόγων, οφείλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο και στην κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ”.