Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ – αναγνώριση: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ – αναγνώριση: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν

Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ - αναγνώριση: Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανάληψη των καθηκόντων

Για την απόφασή του οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία ενημέρωσε ο Τζο Μπάιντεν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι σήμερα – επέτειος των 106 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων- το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα προβεί σε συγκεκριμένη ανακοίνωση με την οποία θα αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915. Σημειώνεται, ότι λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι σήμερα πρόκειται να προχωρήσει σε ανακοίνωση αναφορικά με την Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία. Η αναγνώριση της γενοκτονίας ψηφίστηκε από την αμερικανική γερουσία το 2019, αλλά δεν την υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος Τράμπ. Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία. Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωρισθεί από την Ελληνική Βουλή το 1996, και στην Γαλλία χαρακτηρίζεται έγκλημα η άρνηση της γενοκτονίας από το 2016.

Tι αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία «του διαβίβασε το ενδιαφέρον του για μία εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των διαφωνιών». «Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, για να συζητήσουν το πλήρες εύρος των διμερών και περιφερειακών θεμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

view of fire pit is with light

Η ανακοίνωση της Άγκυρας

Από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων και τη σημασία της κοινής εργασίας και μεγαλύτερης συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση των θεμάτων της παρουσίας του FETO στις ΗΠΑ και η στήριξη των ΗΠΑ προς τις την τρομοκρατική οργάνωση PKK-PYD στη Συρία είναι σημαντική για την πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας -ΗΠΑ». Αναφέρεται τέλος ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου των Ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο».

Μενέντεζ: Η γενοκτονία είναι γενοκτονία

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενεντέζ, εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη, η οποία είναι ενδεικτική των προθέσεων της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η ανακοίνωση του γερουσιαστή Μενέντεζ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σήμερα διατηρούμε την πίστη με όλους εκείνους που υπερασπίζονται την αδικία οπουδήποτε και παντού στον κόσμο. Τιμούμε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τη γενοκτονία, θυμόμαστε πώς πέθαναν και χαιρόμαστε που γνωρίζουμε ότι έχουμε αλλάξει τον τρόπο που η ιστορία θα θυμάται τους θανάτους τους. Μετά από τρεις δεκαετίες που ηγήθηκα αυτού του αγώνα στο Κογκρέσο, είμαι περήφανος ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπορέσει επιτέλους να το πει χωρίς ευφημισμό: η γενοκτονία είναι γενοκτονία. Τόσο απλό».

«Έχοντας επιβεβαιώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τα γεγονότα της γενοκτονίας των Αρμενίων θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι η άγνοια και η άρνηση, διαμορφώνουν την εξωτερική μας πολιτική. Συμμετέχω με την αρμενική κοινότητα στο Νιου Τζέρσεϋ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο για να τιμήσουμε τα 1,5 εκατομμύρια αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν, λιμοκτονήθηκαν και απελάθηκαν βίαια από την πατρίδα τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 106 χρόνια. Μόνο αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις πιο σκοτεινές ώρες της ιστορίας μπορούμε πραγματικά να μάθουμε από αυτές και να τις χρησιμοποιήσουμε για να χτίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον».

brown and gray swing near body of water

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έκαναν πορεία

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο Γερεβάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλήθος, κρατώντας πυρσούς, μετέβη από το κέντρο της πόλης στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα και έχει θέα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας. Ορισμένοι διαδηλωτές έψαλλαν πατριωτικά τραγούδια, άλλοι έπαιζαν τύμπανο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος και της αντιπολιτευόμενης Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (ARF), που ηγήθηκαν της πομπής, έκαψαν τουρκικές και αζερικές σημαίες.

Η πορεία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την παραμονή της 24ης Απριλίου, της ημέρας που άρχισαν οι σφαγές το 1915, είναι η πρώτη μετά την ήττα της Αρμενίας φέτος το φθινόπωρο στην αυτονομιστική περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τον Αζερμπαϊτζάν που είχε την υποστήριξη της Τουρκίας. Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1,2 εκατομμυρίου και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου “γενοκτονία”, μιλώντας για αμοιβαίες σφαγές στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου και του λιμού που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις τρέχουσες εντάσεις με την Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ. «Εάν ο Μπάιντεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, αυτό θα αποτελεί τεράστια ηθική υποστήριξη για τον λαό μας», δήλωσε ο 46χρονος Χασμίκ Μαρτιροσιάν, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία του Γερεβάν. Η Αρμενία ζητεί εδώ και χρόνια οικονομικές αποζημιώσεις από την Τουρκία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των απογόνων των θυμάτων των σφαγών που ορίζονται στα αρμενικά με τον όρο Meds Yeghern (Το Μεγάλο Έγκλημα).

https://www.youtube.com/watch?v=puMvHl727ic

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις