Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 1.400 νέα κρούσματα κορωνοϊού για την τελευταία ημέρα. Εκτός των νέων κρουσμάτων, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε πως ο διασωληνωμένοι στη χώρα παραμένουν 816, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 57 συμπολίτες μας. Παράλληλα, η Ελλάδα κατέγραψε ακόμα ένα «μαύρο» ρεκόρ ξεπερνώντας πλέον τους 10.000 νεκρούς στην πανδημία. Τα τεστ την τελευταία ημέρα ανέρχονταν περίπου σε 25.000.
Τα κρούσματα κορωνοϊού
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.400, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 333.129 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.106 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 57, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.007 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 816 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.032 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 481 (ημερήσια μεταβολή +1.91%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στη χώρα
Μια 33χρονη γυναίκα που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι είναι το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η γυναίκα είναι αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4 Απριλίου 2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα μας, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών της.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα, εντοπίστηκε στην Πάτρα, πριν από λίγες ημέρες. Ο άνδρας, που παρουσίασε συμπτώματα από τις 16 Μαρτίου, πλέον έχει αναρρώσει πλήρως.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία. Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα
εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.
Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος πουανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.
Λινού: Δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης
Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού, επεσήμανε χθες ότι ακόμη δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης, η οποία φέρεται πάντως να έχει εύκολη μετάδοση και όπως σημείωσε η κ. Λινού “θέλουμε να δούμε αν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία (σημ: με εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά) οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού”. Ανέφερε ακόμη ότι φαίνεται να προκύπτει ότι η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, λέγοντας ότι “μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%”.
Ινδία: Η χώρα συγκλονίζεται από “καταιγίδα” μολύνσεων
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες της χώρας να εμβολιαστούν κατά της covid-19 και να είναι προσεκτικοί, τονίζοντας ότι μια “καταιγίδα” μολύνσεων κορονοϊού συγκλονίζει τη χώρα. Η Ινδία καταγράφει περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα covid-19 κάθε 24ωρο εδώ και τέσσερις ημέρες, περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, αυξάνοντας την πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. “Ήμασταν πολύ χαρούμενοι μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος” του κορονοϊού, παραδέχθηκε ο Μόντι σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα προς τους Ινδούς. “Όμως αυτή η καταιγίδα έχει συγκλονίσει τη χώρα”, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί, ο Αρβίντ Κεζριουάλ, δήλωσε σήμερα ότι παρατείνεται το lockdown στην ινδική πρωτεύουσα ως τις 3 Μαΐου, καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά. “Αποφασίσαμε να παρατείνουμε κατά μία εβδομάδα το lockdown”, ανακοίνωσε ο Κεζριουάλ. “Η καταστροφή του κορονοϊού συνεχίζεται, δεν υπάρχει ανάπαυλα”.
“Το lockdown είναι το έσχατο μέσο μας να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, όμως με τα κρούσματα να αυξάνονται τόσο γρήγορα πρέπει να χρησιμοποιοήσουμε το όπλο αυτό”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ινδικής πρωτεύουσας. Το Νέο Δελχί, που μετρά 20 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ινδίας από τον κορονοϊό. Την προηγούμενη Δευτέρα είχε τεθεί σε ισχύ lockdown μίας εβδομάδας σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στην Ινδία 349.691 νέες μολύνσεις από covid-19, με τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να αναγκάζονται να διώξουν ασθενείς λόγω ελλείψεων σε κλίνες και ιατρικό οξυγόνο. Την εβδομάδα που πέρασε στη χώρα καταγράφηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα, άνοδος 58% σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία του AFP.