Σε ημερίδα του ΕΚΠΑ μίλησαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τους εμβολιασμούς και τα μέτρα. Ο κ. Σύψας έδωσε τα στοιχεία του δείκτη μεταδοτικότητας Rt σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Στην Αθήνα, συγκεκριμένα είναι στο 0,95, κάτι αρκετά ενθαρρυντικό. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1. Σε περίπτωση που το RT παραμείνει κάτω από το 1, οι διασωληνωμένοι τον Ιούνιο θα πέσουν στους 400.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, τις επόμενες μέρες η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Σύψας σημείωσε ότι υπάρχει πτώση των κρουσμάτων, σε αντίθεση με τη Θράκη, όπου καταγράφεται αύξηση. Ωστόσο προειδοποίησε πως «ακόμη και αν ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας R στο 0,9 θα έχουμε σε ορίζοντα δύο μηνών, δηλαδή στις 21 Ιουνίου, περίπου 400 διασωληνωμένους».
ECDC: Χωρίς μάσκες και αποστάσεις όσοι είναι εμβολιασμένοι
Τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις, μπορούν σταδιακά να χαλαρώσουν μεταξύ όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που είδε πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Η έκθεση του ECDC παρέχει οδηγίες σχετικά με την προσαρμογή των «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων» βάσει του κινδύνου για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να κολλήσουν κορωνοϊό ή να νοσήσουν βαριά. «Καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση. Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή» δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.
Προς το παρόν, συνιστάται η διατήρηση των προστατευτικών μέτρων κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, εάν κάποιος από αυτούς είναι ηλικιωμένος, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, ή υπάρχει υψηλή κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών. Τα προστατευτικά μέτρα πρέπει επίσης να διατηρούνται σε δημόσιους χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις για τεστ και καραντίνα για τα ταξίδια μπορούν να αρθούν ή να προσαρμοστούν για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Επίσης οι Αρχές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργασιακούς και άλλους χώρους. Το ECDC τονίζει ότι η ταχεία ανάπτυξη του εμβολιασμού είναι απαραίτητη για τη μείωση του αριθμού των ευπαθών ατόμων, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, των θανάτων και της κυκλοφορίας του κορωνοϊού στην κοινότητα, έτσι ώστε να επιτρέπεται μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.