Σε σκληρές δηλώσεις προχώρησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι με την κίνησή του ο Μπάιντεν αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από Αρμένιους αντάρτες: «Απορρίπτουμε την εκτίμηση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, η οποία αποτελεί ένδειξη της παραχάραξης της ιστορίας για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους το επιθυμούν», σχολίασε στο Twitter.
Tη σκυτάλη πήρε ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗP και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί: «Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν» σχολίασε ο κ. Μπαχτσελί χαρακτηρίζοντας πολιτική ανοησία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν. «Ήλθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος. Η σκανδαλώδης και στρεβλή δήλωση Μπάιντεν επισείει τον κίνδυνο οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να ολισθήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Με μία τέτοια νοοτροπία που προσπαθεί να ρίξει σκιά γενοκτονίας σε μια χώρα, με την οποία έχει δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και στρατηγικούς δεσμούς, είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν», ισχυρίστηκε.
Αναγνώριση Γενοκτονίας Αρμενίων από τις ΗΠΑ: Σχόλιο Μάζη
Αναγνώριση Γενοκτονίας Αρμενίων από τις ΗΠΑ: Αντίδραση Καλίν
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κοιτάξουν το παρελθόν τους, αντιδρώντας στην αναγνώριση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ που επαναλαμβάνουν μόνο τις κατηγορίες εκείνων των οποίων μοναδική ατζέντα είναι η εχθρότητα προς τη χώρα μας», δήλωσε ο Καλίν σε μήνυμά του στο Twitter. «Συμβουλεύουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξετάσει το παρελθόν και το παρόν (της χώρας του)».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη μετά την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της γενοκτονίας των Αρμενίων
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον. Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο». Ανέφερε ότι η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί». Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πως «τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία».
“Words cannot change or rewrite history.”
We have nothing to learn from anybody on our own past. Political opportunism is the greatest betrayal to peace and justice.
We entirely reject this statement based solely on populism.#1915Events
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 24, 2021
Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας
«Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αναγνώριση Γενοκτονίας Αρμενίων από τις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν το τόλμησε
Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε το Σάββατο τη γενοκτονία των Αρμενίων, και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915. Η παραδοσιακή δήλωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, αναφέρει για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν. «Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Δεν το κάνουμε αυτό για να κατηγορήσουμε οιονδήποτε, αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ», πρόσθεσε.
Αναγνώριση Γενοκτονίας Αρμενίων από τις ΗΠΑ: Αντίδραση Ερντογάν
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας. Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς αλλά αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα, ενημέρωσε χθες, Παρασκευή, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι “να αποδοθεί τιμή στα θύματα, όχι να κατηγορηθεί οιοσδήποτε”, υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Συνεχίζουμε να θεωρούμε την Τουρκία έναν κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε. «Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι υπάρχουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε η αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την ίδια, «ο πρόεδρος θέλει πραγματικά να προωθήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και να εργαστεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν». «Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να λάβουμε υπόψη τα ιστορικά γεγονότα», υπογράμμισε η αξιωματούχος. Στην ανακοίνωσή του, ο Τζο Μπάιντεν επιμένει στην ανάγκη να αντικρίσουμε το μέλλον, «τον κόσμο που θέλουμε να οικοδομήσουμε για τα παιδιά μας». «Ας επιβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση για την αποφυγή μελλοντικών ωμοτήτων οπουδήποτε στον κόσμο», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.