Άνοιγμα γυμναστηρίων: Μέλη από τον σύλλογο πτυχιούχων φυσικής αγωγής Αττικής συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο οικονομίας και Ανάπτυξης επί της οδού Νίκης
Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εξετάζει ζητήματα αθλητισμού και τουρισμού, ενώ επί τάπητος θα βρεθεί το άνοιγμα των γυμναστηρίων, του μοναδικού ίσως κλάδου που έχει “χτυπηθεί” αλύπητα από την πανδημία. Τα γυμναστήρια, που αναδείχθηκαν εν μέσω Covid σε σωτήριο για την υγεία κλάδο, αντιμετωπίζουν από τον περσινό Μάρτιο την… ειρωνεία να παραμένουν με ρολά κατεβασμένα και άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι. Εξαίρεση ένα διάλλειμα μερικών μηνών πέρσι το καλοκαίρι, διάλλειμα που δεν συνδυάστηκε με καμία διασπορά κρουσμάτων, ενώ τα μέτρα τηρήθηκαν απαρέγκλιτα, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν οι ιδιοκτήτες τα γυμναστήριά τους ανοιχτά. Ωστόσο, η Πολιτεία αποφάσισε να τα κρατήσει… ερμητικά κλειστά.
Σε μία ακόμα δυναμική προσπάθεια να μην καταρρεύσει ο κλάδος, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥΠΦΑΑ) που πρόσφατα απέστειλε μια ηχηρή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησε τη Δευτέρα συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη της επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων, αλλά και την οικονομική στήριξη των ιδιοκτητών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάρτιση του επαγγελματία στον οποίο εμπιστευόμαστε την υγεία μας, καθώς τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων όπου μη πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής ασκούν το επάγγελμα χαρίζοντας στους εαυτούς τους τον τίτλο του γυμναστή ή personal trainer. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΠΦΑΑ που πραγματοποίησε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε πως θα εισηγηθεί να επιτραπεί η ατομική άσκηση, ενώ παρουσιάστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός.
Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ μετά την έκτακτη συνεδρίαση, το άνοιγμα των γυμναστηρίων θα εξεταστεί μετά το Πάσχα, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα υπάρχουν έως τότε.
Αιτούνται τα παρακάτω:
1. Την άρση αναστολής λειτουργίας του επαγγέλματος του γυμναστή, στο πλαίσιο της ατομικής εκγύμνασης (δηλαδή ένας γυμναστής και ένας ασκούμενος) σε υπαίθριους χώρους, με την επίδειξη υποχρεωτικά του Πτυχίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
2. Την επιβολή κυρώσεων με μορφή χρηματικού προστίμου στους παραβάτες του π.δ. 219/06.
3. Την νομοθετική κατοχύρωση του πτυχιούχου φυσικής αγωγής ως αυτοαπασχολούμενου ελεύθερου επαγγελματία με διακριτά τα επαγγελματικά του δικαιώματα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ξεχωριστό διάταγμα, στο οποίο να διασαφηνίζεται ότι ο γυμναστής είναι ο μοναδικός ειδικός της πρόληψης και προαγωγής της υγείας στον υγιή πληθυσμό μέσω άσκησης.
Ο πρόεδρος συλλόγου πτυχιούχων φυσικής αγωγής Αττικής, Κωνσταντίνος Παπούλιας, λέει στο DEBATER ότι συνάντησε τον κ. Γεωργιάδη και τους ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες θα ανοίξει ο κλάδος.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=BJn3-zTIEp8&feature=emb_title
Ο Νίκος & η Ειρήνη, με το μωρό στην αγκαλιά τους, θέλουν πίσω τη ζωή τους
Ο Νίκος και η Ειρήνη κρατούν στο χέρι τους τον καρπό του έρωτα τους και ως εργαζόμενοι και οι δύο στον κλάδο της φυσικής αγωγής τονίζουν στο DEBATER ότι δεν μπορούν να ζουν με τα επιδόματα άλλο. Δεν θέλουν να αλλάξουν χώρα, θέλουν να μείνουν εδώ και να το πολεμήσουν.
https://www.youtube.com/watch?v=dRPwKhjmeto
Η ανακοίνωση του ΣΥΠΦΑΑ
Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΥΠΦΑΑ και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Παπούλιας και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Αργυρίου, συναντήθηκαν με τον Υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων κ. Αδωνη Γεωργιάδη στο γραφείο του. Βασικά αιτήματα ήταν η άμεση επαναλειτουργία του κλάδου της φυσικής αγωγής, έστω σε ατομικό επίπεδο με συνεδρίες ενός ή δύο ασκούμενων κατά τις οποίες ο επαγγελματίας φυσικής αγωγής θα φέρει το πτυχίο ΤΕΦΑΑ, και η ενίσχυση της οικονομικής στήριξης σε όλο τον κλάδο εν γένει.
Ήταν καθησυχαστικός λέγοντάς μας ότι σε δύο εβδομάδες θα αρχίσει η επαναλειτουργία όλων των κλάδων, αλλά μας υποσχέθηκε πως σήμερα κιόλας θα εισηγηθεί να επιτραπεί η ατομική άσκηση, οπότε αναμένουμε τις ανάλογες ανακοινώσεις. Επίσης, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα ανακοινωθούν και επιπλέον μέτρα στήριξης.
Όπως πάντα, ο αγώνας του ΣΥΠΦΑΑ αναγνωρίζεται μέσα από τέτοιες συναντήσεις οι οποίες θέτουν γερά θεμέλια για σημαντικές διεκδικήσεις στο άμεσο μέλλον. Με αξιοπρέπεια και σεβασμό απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύονται, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την οχύρωση του κλάδου, όχι μόνο σε καιρούς πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο σε υγιείς περιόδους.
SOS από επιστήμονες: Γυμναστείτε, είναι το καλύτερο “φάρμακο” για την Covid
Οι πολίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους σε χώρους που δεν προϋποθέτουν συνθήκες ασφαλούς εκγύμνασης και αντικαθιστούν την επίβλεψη του γυμναστή με διαδικτυακές πλατφόρμες. Πολύς κόσμος επιθυμεί να γυμναστεί ή να εντάξει την άσκηση τώρα στον τρόπο ζωής του, και δυστυχώς ο μόνος επαγγελματίας που παρέχει αυτή την υπηρεσία είναι αποκλεισμένος, παρόλο που η άσκηση αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους μετακίνησης.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες έρευνες για την αναγκαιότητα της άσκησης με φόντο την πανδημία, έρχονται στο φως. Η για καιρό έλλειψη σωματικής άσκησης και γενικότερα η σωματική αδράνεια σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης Covid-19 και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό. Αυτό σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη. Είναι η πρώτη έρευνα που κάνει αυτή τη συσχέτιση με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση, αναδεικνύοντας ένα παραγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Σάλις του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 48.440 άτομα με διαγνωσμένη Covid-19 με μέση ηλικία 47 ετών. Σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 31 (παχυσαρκία). Οι μισοί δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, το 18% είχε ένα χρόνιο νόσημα, ενώ το 32% δύο ή περισσότερα.
Κορονοϊός και σωματική δραστηριότητα
Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό σωματικής δραστηριότητας τους κατά την προηγούμενη διετία πριν την πανδημία: αδρανείς (0-10 λεπτά την εβδομάδα), μέτρια (11-149 λεπτά) και αρκετή (πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα). Το 15% θεωρήθηκαν αδρανείς, το 7% αρκετά δραστήριοι σωματικά, ενώ οι υπόλοιποι ανήκαν στην ενδιάμεση κατηγορία.
Από το σύνολο των ασθενών, σχεδόν ένας στους δέκα (9%) χρειάσθηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο, το 3% εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 2% πέθανε. Διαπιστώθηκε ότι όσοι προηγουμένως ασκούνταν αρκετά, είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα να αρρωστήσουν βαριά και να πεθάνουν από Covid-19. Οι πιο αδρανείς σωματικά είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, σε σχέση με όσους ασκούνταν για περισσότερα από 150 λεπτά εβδομαδιαίως, ενώ είχαν επίσης 73% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό.
Η συστηματική σωματική αδράνεια αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19
Αλλά και σε σχέση με τους ασθενείς που προηγουμένως ασκούνταν σε μέτριο βαθμό, οι συστηματικά αδρανείς σωματικά ασθενείς είχαν 20% μεγαλύτερο πιθανότητα νοσηλείας, 10% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 32% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από λοίμωξη Covid-19. «Είναι αξιοσημείωτο ότι η συστηματική σωματική αδράνεια αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19 από οποιαδήποτε υποκείμενα νοσήματα και παράγοντες κινδύνου, με εξαίρεση την ηλικία άνω των 60 ετών και τη μεταμόσχευση οργάνου στο παρελθόν. Η σωματική αδράνεια είναι ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Συνιστούμε στις Αρχές δημόσιας υγείας να πληροφορήσουν τον πληθυσμό ότι, με εξαίρεση τα εμβόλια και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας όπως οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι πιθανώς το σημαντικότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αποφύγουν τη σοβαρή Covid-19 και τις επιπλοκές της. Το μήνυμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένα τα εμπόδια για τακτική σωματική δραστηριότητα στη διάρκεια ενός λοκντάουν και των άλλων περιορισμών λόγω πανδημίας», πρόσθεσαν.
«Η μελέτη αποτελεί καμπανάκι αφύπνισης για τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής και ιδίως της σωματικής δραστηριότητας. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά, έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουν την Covid-19, ενώ οι σωματικά αδρανείς τις λιγότερες. Το περπάτημα 30 λεπτά τη μέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, με μέτριο ρυθμό, φαίνεται να δίνει σε κάποιον τρομερή προστασία έναντι της Covid-19. Πιστεύω ότι η άσκηση συνιστά φάρμακο που ο καθένας πρέπει να παίρνει, ιδίως στην εποχή της πανδημίας», τόνισε ο δρ Σάλις.