Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανοσία Ελλάδα – κορονοϊός: Πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, με το βλέμμα στο… εμβόλιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοσία Ελλάδα – κορονοϊός: Πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, με το βλέμμα στο… εμβόλιο

Ανοσία Ελλάδα - κορονοϊός: Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης -Χαμηλά ο δείκτη θνητότητας

Αισιόδοξος ότι το «άνοιγμα» των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δέκα μέρες, με τη λειτουργία της εστίασης και των λοιπών βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε έξαρση των δεικτών της πανδημίας μέσα στον Μάιο εμφανίζεται ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στο iefimerida.gr χαρακτηρίζει μικρή την πιθανότητα να δούμε σύντομά νέο «κύμα» της πανδημίας στη χώρα μας. «Πέρυσι, ανοίξαμε σταδιακά με τον ίδιο ρυθμό και ίσως λίγο αργότερα από τώρα αλλά με λιγότερα «όπλα». Δεν υπήρχαν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, η φυσική ανοσία, η καλή γνώση χρήσης της μάσκας, δεν υπήρχαν καν πολλές διαθέσιμες μάσκες και ο κόσμος είχε λιγότερη γνώση για το πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στον ιό.

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και με την ηλιοφάνεια την περίοδο του καλοκαιριού στη χώρα μας, καθώς και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους θεωρώ ότι η μετάδοση θα είναι μικρότερη», εξηγεί ο κ. Δερμιτζάκης. Μάλιστα, εκφράζει την άποψη ότι παρά το γεγονός ότι η καλοκαιρινή περίοδος ξεκινά με υψηλότερους δείκτες από πέρυσι εντούτοις η μείωση θα είναι πιο γρήγορη. «Δεν ανησυχώ ότι θα έχουμε έξαρση. Αυτό που με ανησυχεί είναι πόσο γρήγορη μείωση θα έχουμε», σχολιάζει σχετικά.

Το «στοίχημα» των εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γενετικής, η συνολική προστασία της κοινότητας σε επίπεδο ανοσίας κυμαίνεται γύρω στο 25%, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει το 40%- 50%. «Το ανησυχητικό είναι ότι όσοι μείνουν ανεμβολίαστοι θα είναι πιο δύσκολο να τους πείσουμε να εμβολιαστούν. Άρα, η προσπάθεια να φτάσουμε από το 40% -50% που είναι αρκετό για το καλοκαίρι στο 70%- 80% που απαιτείται για το χειμώνα θα είναι πιο δύσκολη», τονίζει.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Δερμιτζάκης ξεκαθαρίζει ότι σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. «Όλοι εμείς και οι κρατικοί φορείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και πως ερμηνεύουμε τα «ανοίγματα» και ελευθερίες που δίνονται. Δε θα πρέπει να μιλάμε για χαλάρωση, αλλά για μία συντεταγμένη και πολύ προσεκτική αλλαγή στη συμπεριφορά μας. Κάποια από τα βήματα που συζητούνται, όπως π.χ. να μην υπάρχουν ραντεβού στα μαγαζιά, δε νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Χρειάζεται να ανοίξουμε περισσότερες δραστηριότητες αλλά η καθεμία συγκρατημένα».

Μιλώντας για το Πάσχα στο χωριό, ο Έλληνας επιστήμονας αναφέρει ότι έπρεπε να είχε οργανωθεί πολύ νωρίτερα. «Συμφωνώ ότι οι Έλληνες έπρεπε να πάνε στο χωριό αλλά έπρεπε να το είχαμε οργανώσει τρεις εβδομάδες πριν. Να υπάρχουν ενημερωτικά σποτ για το πως θα πάμε στο χωριό, με συγκεκριμένες οδηγίες. Να υπάρχει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ως σύσταση όχι ως απαγόρευση, ώστε να μπορεί αυτό να αφομοιωθεί από τον κόσμο και να συνδυαστεί με την προσεκτική αντιμετώπιση», λέει.

«Δεν με ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη»

Σε ότι αφορά, τέλος, στην ινδική μετάλλαξη ο κ. Δερμιτζάκης εμφανίζεται καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής κανένα στέλεχος, ούτε το ινδικό, δεν ξεφεύγει από την επίδραση των εμβολίων. Δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε. Παρ’ όλα αυτά η συνεχής επιτήρηση, ώστε να εξετάζουμε τις αλλαγές και να προλάβουμε την επέκταση πιθανού στελέχους που θα εμφανίσει μεγαλύτερη ελευθερία και δε θα «πιάνεται» από τα εμβόλια, είναι απαραίτητη», καταλήγει.

Τζανάκης: Είμαστε πλέον σε φάση αποκλιμάκωσης -Τι δείχνουν τα μοντέλα για κρούσματα και θανάτους τον Μάιο

Τις τελευταίες του εκτιμήσεις για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, τους θανάτους καθώς και για το αν αποτελεί κίνδυνο η ινδική μετάλλαξη παρουσίασε με μια νότα αισιοδοξίας και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Ο κ. Τζανάκης, που χθες προειδοποίησε για 400 με 500 νεκρούς την εβδομάδα μέχρι τα τέλη Μαΐου, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Οpen, παρέθεσε τους λόγους που οδηγούν σε αυτόν τον υπολογισμό. «Δεν είναι αγωνία, είναι προεξοφλημένο. Γίνεται όλες τις τελευταίες εβδομάδες και δεν έχει σχέση με το Πάσχα. Είναι προεξοφλημένων βάσει όσων έγιναν πριν. Ο δείκτης των ΜΕΘ και ο δείκτης των θανάτων καθυστερούν 2 με 3 εβδομάδες στην ύφεση σε σχέση με τα κρούσματα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «αν ξεκινήσαμε 25 Μαρτίου με 1 Απριλίου μια σταθεροποίηση, για τους θανάτους θα έρθει 20 μέρες αργότερα, το λιγότερο. Μετά τις 20 με 25 Μαΐου θα δούμε την ύφεση στις ΜΕΘ και στους θανάτους».

Τζανάκης: Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης -Χαμηλά ο δείκτη θνητότητας

Ο καθηγητής επισήμανε ότι το ποσοστό της θνητότητας σε αυτό το κύμα «είναι κατά 20% με 25% μικρότερο απ’ ό,τι στο προηγούμενο. Αν συγκρίνει κανείς θανάτους δια κρούσματα, αυτό το κλάσμα είναι μικρότερο απ’ ό,τι στο δεύτερο κύμα. Αυτό οφείλεται στην επίδραση του εμβολιασμού και στο ότι νοσούν νεαρότερα άτομα, που κατά κανόνα είναι ανθεκτικότερα και η νόσος εξελίσσεται σοβαρά μεν αλλά ομαλά». Ερωτηθείς αν υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία, ο Νίκος Τζανάκης υποστήριξε ότι ήδη «είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι σαφώς κάτω από τη μονάδα, ακόμα και σε δύσκολες περιοχές, όπως η Κοζάνη, η Πάτρα, η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Ελάχιστες περιοχές έχουν πάνω από τη μονάδα ή οριακά στη μονάδα». Σχετικά με τα κρούσματα είπε ότι «τα περιμένουμε 2.000 με 2.500 μέχρι 25 Μαΐου».

Θετικά κρίνει ο καθηγητής και τα τελευταία στοιχεία από τα νοσοκομεία. «Εχει σταθεροποιηθεί με αρνητικό ισοζύγιο και ο δείκτης τω νέων εισαγωγών. Οι κλινικές, τα νοσοκομεία αδειάζουν σιγά – σιγά. Αυτός ο δείκτης είναι εξαιρετικά κρίσιμος καθότι καθορίζει τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ όπου και εκεί βλέπουμε μια επιπέδωση» υπογράμμισε.

Η ινδική μετάλλαξη

Ο κ. Τζανάκης ευχήθηκε «όλα να λειτουργήσουν όπως έχουν συστήσει οι ειδικοί ώστε να πάμε μετά το Πάσχα σε όλα αυτά τα ανοίγματα». Καταλήγοντας, ερωτήθηκε για την ινδική μετάλλαξη και το πόσο τον ανησυχεί και απάντησε ως εξής: «Δεν ξέρουμε ακόμα τί κάνει αυτή η μετάλλαξη. Ας πούμε ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα ή μειώνει και λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Θα πρέπει όμως να επικρατήσει στα κρούσματά μας. Το βρετανικό στέλεχος εκτιμώ ότι δεν θα αφήσει εύκολα κάποιο άλλο να διαδοθεί. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Ομως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία (για την ινδική μετάλλαξη). Ξέρουμε ότι στο Ν. Δελχί της Ινδίας επικρατεί στο 15% κρουσμάτων και γενικά Ινδία στο 10%. Αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πάρα πολλά δεδομένα. Φέρει μια μετάλλαξη στην ακίδα που φαίνεται ότι πιθανώς μειώνει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις