Πάσχα 2021 σε βίλες: Οι κρατήσεις σε βίλες και μονοκατοικές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα να φτάνουν και το 80% - Τιμές από 80 ευρώ έως 1.200 ευρώ.
Ιδιαίτερα αυξημένο παρατηρείται το ενδιαφέρον αλλά και οι κρατήσεις για μονοκατοικίες και βίλες για τις ημέρες του Πάσχα. Η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό περιορίζει τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, κυρίως της Αττικής, σε αποδράσεις εντός περιφερειακής ενότητας, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθηναϊκή Ριβιέρα να φτάνουν και το 80%. Έντονο είναι το ενδιαφέρον και για Μαγνησία, Πελοπόννησο, περιορισμένο για Χαλκιδική. Το οριστικό “φρένο” στο “Πάσχα στο χωριό” έχει ήδη αλλάξει τα σχέδια των κατοίκων, κυρίως εκείνων που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, στρέφοντας πλέον το ενδιαφέρον τους για σύντομες αποδράσεις εκτός της οικίας τους μεν, εντός της περιφερειακής τους ενότητας δε.
“Οι πληρότητες για τις ημέρες του Πάσχα, από Μεγάλη Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι στο 80%” αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) Ανδρέας Χίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσο πλησιάζουν οι μέρες το ποσοστό θα φτάσει και το 100%. Ο ΠΑΣΥΔΑ διαχειρίζεται 500 ακίνητα –βίλες και μονοκατοικίες- στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ενώ σ’ ότι αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου, ο μέσος όρος εστιάζει σε ακίνητα που διαθέτουν 3-4 δωμάτια, χωρητικότητας 6-8 ατόμων. Όπως εξηγεί ο κ. Χίου, η εικόνα δείχνει ότι πρόκειται κυρίως για οικογένειες, διότι οι παρέες ζητούν κυρίως μεγαλύτερα ακίνητα.
Τιμές από 80 ευρώ έως 1.200 ευρώ
Σχετικά με τις ενοικιάσεις των ακινήτων για τις ημέρες του Πάσχα, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, οι τιμές κυμαίνονται από τα 80 με 100 ευρώ, σε μια μονοκατοικία για παράδειγμα στο Λαγονήσι, την Ανάβυσσο, τη Σαρωνίδα, όχι όμως κοντά στη θάλασσα, και μπορεί να φτάσουν τα 1.000 με 1.200 ευρώ/ημέρα για μια βίλα με πισίνα. “Συνήθως οι μονοκατοικίες/βίλες με 3-4 δωμάτια, κυμαίνονται μεταξύ 300 – 600 ευρώ/βραδιά” αναφέρει ο κ. Χίου.
Στο 50% οι πληρότητες στη Μαγνησία
Έντονο είναι το ενδιαφέρον και για μονοκατοικίες και βίλες στην περιοχή του Πηλίου, οι περισσότερες εκ των οποίων εντοπίζονται στην ανατολική πλευρά. Οι πληρότητες στη Μαγνησία για ενοικιάσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης κινούνται στο 40% – 50% και οι τιμές για τις ημέρες του Πάσχα ξεκινούν από τα 80 ευρώ και φτάνουν τα 300 ευρώ, ανάλογα τον τύπο της κατοικίας και την χωρητικότητά της. Η ίδια περίπου εικόνα παρατηρείται και για την Πελοπόννησο και κυρίως για την περιοχή της Κορινθίας. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ κ. Χίου, είναι το γεγονός ότι ιδιοκτήτες ακινήτων που ζουν στην Αθήνα δεν μπορούν να μεταβούν στην Πελοπόννησο για να ενοικιάσουν το ακίνητό τους.
“Έχουμε ενημερώσει σχετικά τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη” αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Χίου λέγοντας ότι ο Σύλλογος δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι ζητούν να πληροφορηθούν επί του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δίχως ωστόσο να είναι κάτι επίσημο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, εφόσον έχουν κράτηση για το εν λόγω ακίνητο, θα μπορούν με τον αριθμό μητρώου του ακινήτου και με εκτυπωμένη τη σχετική κράτηση, να μεταβούν στην περιοχή ώστε να παραδώσουν τα κλειδιά στους πελάτες τους.
Ενδιαφέρον για Χαλκιδική
Το ενδιαφέρον για ενοικίαση μονοκατοικιών και βιλών στην Χαλκιδική για τις ημέρες του Πάσχα είναι αρκετό, ωστόσο η ζήτηση όμως είναι περιορισμένη. “Από τη στιγμή που απαγορεύονται οι μετακινήσεις, είναι κλειστή και η εστίαση, δεν υπάρχει υλοποίηση” αναφέρει στο GRTimes.gr ο Λάκης Ανοτίδης ιδιοκτήτης εταιρίας διαχείρισης ακινήτων για βραχυχρόνια διαμονή σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι πελάτες τους για τη σεζόν είναι σε στάση αναμονής και επιφυλακτικοί, αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το τι θα ισχύει σε μετακινήσεις, εμβολιασμούς, τεστ κτλ. “Εμείς, από την πλευρά μας δίνουμε τιμές τουλάχιστον 30% χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χρονιές” αναφέρει ο κ. Ανοτίδης προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία του κόσμου παραμένει επιφυλακτική. Περιορισμένο για τις ημέρες του Πάσχα είναι το ενδιαφέρον από Βαλκάνια, και κυρίως από Σερβία. Υπενθυμίζεται ότι πολίτες των χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϋλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα εφόσον,
α. έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή
β. στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορονοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Σε χαμηλά επίπεδα η Ασπροβάλτα
Χαμηλό είναι το ενδιαφέρον για Πάσχα στην Ασπροβάλτα και τα Βρασνά, παραθαλάσσιες περιοχές με αμμώδεις παραλίες βραβευμένες με ‘Γαλάζια Σημαία’, οι οποίες απέχουν περίπου μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη και ανήκουν στο δήμο Βόλβης του νομού Θεσσαλονίκης. (σ.σ. οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 επιτρέπονται μόνο το Σαββατοκύριακο). Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων Ασπροβάλτας – Βρασνών Δημήτρης Φραντζής, “το Πάσχα πάντα έχει χαμηλές πληρότητες στην περιοχή”.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι ιδιόκτητες κατοικίες και τα εξοχικά που υπολογίζονται περί τις 15.000 στην περιοχή, το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτα – από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους- σε ποσοστό 60%. “Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα τουριστικά καταλύματα” επισημαίνει με το ενδιαφέρον των τουριστών, τόσο από Έλληνες όσο και από Βαλκάνιους να κινείται στο 5% – 10%. Σχολιάζοντας τη φετινή σεζόν ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων Ασπροβάλτας – Βρασνών εξηγεί ότι οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής. “Όταν τα κρούσματα είναι πεσμένα, οι κρατήσεις ανεβαίνουν” αναφέρει προσθέτοντας ότι η σεζόν θα κινηθεί ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Ασπροβάλτας και των Βρασνών υπάρχουν περί τις 3.500 κλίνες.