Τα βαμμένα αυγά αποτελούν κομμάτι της Ελληνικής παράδοσης για το Πάσχα, και πολλοί πλέν επιλέγουν να τα βάφουν με φυσικό τρόπο. Πολλοί αναρωτιούνται αν οι βαφές που υπάρχουν στο εμπόριο είναι τοξικές και αν τα αυγά τελικά είναι κατάλληλα για ασφαλή βρώση. Για να μην ανησυχείτε, λοιπόν, βάψτε τα δικά σας αυγά με αγνές βαφές από τη φύση. Παρακάτω σας έχουμε μερικούς τρόπους για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χωρίς βαφή ότι χρώμα τραβάει η όρεξή σας.
Ένας τρόπος για να διευκολυνθείτε εάν θέλετε να βάψετε με οικολογικό τρόπο αυγά σε διάφορα χρώματα και για να μην χρειαστείτε πολλά σκεύη-κατσαρόλες κλπ. είναι να τοποθετήσετε τον έτοιμο ζωμό από λαχανικά-μπαχαρικά μέσα σε σακουλάκια από χοντρό πλαστικό. Βάλτε μέσα και τα αυγά και αφήστε τα για μια ολόκληρη νύχτα. Γενικά, για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα της βαφής με λαχανικά-μπαχαρικά, καλό είναι να ξέρετε από πριν ότι τα αυγά συνήθως δεν αποκτούν έντονο χρώμα, αντίστοιχο με εκείνο της βαφής με χρωστικές, ανάλογα βεβαίως και με το είδος του λαχανικού ή του μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε. Για αυτό, ειδικά για το οικολογικό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα γιατί στα πιο σκουρόχρωμα η απόχρωση μπορεί και να μην φαίνεται.
Για κόκκινα αυγά
Υλικά
- 15 αυγά
- 70 γρ. κρεμμυδόφυλλα
- 2 λίτρα νερό
- 2 κουταλιές ξύδι αλάτι λάδι για το γυάλισμα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι, το ξύδι και τα κρεμμυδόφυλλα.
- Τα βράζουμε μέχρι να βγάλουν το χρώμα τους και προσθέτουμε τ’αυγά.
- Τα τοποθετούμε προσεκτικά και με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθούν από τα φύλλα.
- Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό για να τα σκεπάσει.
- Τα βράζουμε όλα μαζί για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να σφίξουν τ’αυγά.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά μέσα στο χρωματισμένο νερό για να πάρουν περισσότερο χρώμα.
- Μετά τα βγάζουμε ένα ένα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να κρυώσουν.
- Σε ένα βαμβάκι βάζουμε λάδι και περνάμε τ’αυγά από πάνω για να γυαλίσουν, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
Για πορτοκαλί αυγά
Τύλιξε κάθε αβγό μέσα σε φλούδα κρεμμυδιού και βράσε τα με ξύδι. Εναλλακτικά βράσε τα με κουρκουμά και ξύδι. Για πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα πρόσθεσε πάπρικα κατά το βράσιμο.
Για κίτρινα αυγά
Ένα κουταλάκι του γλυκού κρόκος Κοζάνης σε 2 λίτρα νερό, είναι αρκετό για να δώσει έντονο κίτρινο χρώμα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κύμινο.
Γα μοβ αυγά
Το μοβ χρώμα στα αβγά μπορείτε να το πετύχετε βράζοντας τα με κόκκινο λάχανο και ξύδι.
Για πράσινα αυγά
Ι κιλό από σπανάκι τσουκνίδα ή μαϊντανό και λίγο ξύδι για να σταθεροποιηθεί το χρώμα είναι αρκετά για να πάρουν τα αυγά μας ένα όμορφο πράσινο χρώμα