Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καμμένος εμβολιασμός Σερβία: “Επίθεση” και από την ΕΦΣΥΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος εμβολιασμός Σερβία: “Επίθεση” και από την ΕΦΣΥΝ

Καμμένος εμβολιασμός Σερβία: Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι μετέβη στη γειτονική Σερβία και εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού

Την ώρα που η Ελλάδα πατάει γκάζι στους εμβολιασμούς και γίνονται προσπάθειες να πεισθούν και οι πλέον δύσπιστοι, ο πρώην συγκυβερνήτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, διαφήμιζε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik της Σερβίας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας επέδειξε μάλιστα το τατουάζ με πέντε αστέρια στο μπράτσο του και εμβολιάστηκε στη Σερβία με το εμβόλιο Sputnik, κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση στην ίδια του τη χώρα και στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, αλλά και στα ΜΜΕ.

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε από την ώρα του εμβολιασμού του, φοράει ένα μαύρο κοντομάνικο μπλουζάκι, ενώ παραμένει εξαιρετικά αδύνατος, χωρίς να θυμίζει καθόλου τον παλιό εαυτό του.  Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, “ευχαριστώ τους αδελφούς Σέρβους που μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς μου έδωσαν την ευκαιρία να πάρω πίσω την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μου. Εδώ η ζωή γύρισε πίσω όλα ανοιχτά όλοι εμβολιασμένοι και οι νέοι τώρα και οι ξένοι και σε 10 μέρες παράγουν το Sputnik ενώ εμείς ΜΜΕ τρομοκρατίας”.

Σφοδρή κριτική στα social media ενώ τον επέκρινε ακόμη και η φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέροντας:

«Να έχεις διατελέσει υπουργός της χώρας σου και να πηγαίνεις να κάνεις εμβόλιο σε άλλη χώρα είναι μια πράξη που σίγουρα δεν τιμά όποιο την επιλέγει, παρά το ότι η επιλογή του καθενός είναι προσωπική και δικαίωμά του. Επειδή, πάντως, οι πολιτικοί θα έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα, ο Πάνος Καμμένος, αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. και πρώην συγκυβερνήτης της χώρας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί και με αυτή την ενέργειά του (που μάλιστα τη διαφήμισε στα σόσιαλ μίντια) παράδειγμα προς αποφυγή».

Ο κ. Καμμένος είναι 56 ετών και φυσικά θα μπορούσε να εμβολιαστεί στην Ελλάδα. Μάλιστα σε νεώτερη ανάρτησή του, δημοσίευσε και τις ημερομηνίες των ραντεβού του για εμβολιασμό στην Ελλάδα. Η πρώτη δόση θα γινόταν 28 Μαΐου και η δεύτερη δόση 25 Ιουνίου. Αν μάλιστα είχε φροντίσει να κλείσει εγκαίρως ραντεβού θα είχε κλείσει ακόμα νωρίτερα ημερομηνία για εμβολιασμό.

Γιατί στη Σερβία;

Η Σερβία προμηθεύτηκε από νωρίς συνολικά 15 εκατ. εμβόλια ενώ ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια. Υπάρχει λοιπόν πλεόνασμα το οποίο οι Σέρβοι αποφάσισαν να διαθέσουν τόσο σε γειτονικές χώρες όσο και σε υπηκόους τρίτων χωρών. Η Σερβία η οποία δεν είναι στην ΕΕ και δεν δεσμεύεται από ενωσιακές συμφωνίες έχει κάνει παραγγελίες για τα εμβόλια της AstraZeneca, της Pfizer-Biontech, του ρωσικού Sputnik V, του κινέζικου Sinopharm και αναμένει να παραλάβει και εμβόλια της Moderna.

Τον Μάρτιο χιλιάδες υπήκοοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και άλλων χωρών ταξίδεψαν στη Σερβία για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca μιας και γι’ αυτό δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους Σέρβους. Σημειώνεται ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν έλαβαν εμβόλια από το ενιαίο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνες του κάποια εμβόλια με αποτέλεσμα η πορεία του εμβολιασμού να έχει μείνει πίσω.

Στη Σερβία δόθηκε η δυνατότητα σε όσους ξένους επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “eUprava” της σερβικής κυβέρνησης. Μετά την αίτηση ειδοποιούνται για την ημερομηνία εμβολιασμού τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το διάστημα αναμονής είναι περίπου 15 ημέρες.

Διαφημιστικές καμπάνιες

Στις 9 Απριλίου η κυβέρνηση της Σερβίας ανέστειλε το πρόγραμμα εμβολιασμού για πολίτες άλλων χωρών. Μέχρι τότε περίπου 30.000 τουρίστες είχαν εμβολιαστεί. Η ανακοίνωση της αναστολής ήρθε αφότου άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα στη γειτονική χώρα, η οποία είχε ένα από τα πιο ισχυρά αντιεμβολιαστικά κινήματα στην Ευρώπη με 1 στους 3 πολίτες να συμφωνούν σε κάποιο βαθμό με τις θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν τα εμβόλια. Η σερβική κυβέρνηση λοιπόν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον εμβολιασμό των Σέρβων και ξεκίνησε μια σειρά από διαφημιστικές καμπάνιες που προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Στις 21 Απριλίου όμως ξεκίνησαν και πάλι στα μεγάλα αστικά κέντρα της Σερβίας μαζικοί εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού με το εμβόλιο των Pfizer-Biontech. Στα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να προσέρχονται όσοι το επιθυμούν, ακόμη και ξένοι υπήκοοι που διαθέτουν άδεια διαμονής. Στη Σερβία μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες με την πρώτη δόση, ενώ 1,3 εκατομμύρια έλαβαν και τις δύο δόσεις. Στο Βελιγράδι, που αποτελεί την μεγαλύτερη εστία διάδοσης της νόσου, εμβολιάστηκε το 40% του πληθυσμού, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων έφτασε το 70%.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει ανακοινώσει πως στις 20 Μαΐου θα ξεκινήσει σε ινστιτούτο του Βελιγραδίου η παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V με πρώτη ύλη που θα φτάνει από την Ρωσία. Τον Μάρτιο επίσης ανακοίνωσε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα ώστε να κατασκευαστεί στην Σερβία εργοστάσιο παραγωγής των κινεζικών εμβολίων της Sinopharm το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις