Ένα τηλέφωνο-«σκιά», από αυτά που ενεργοποιούνται στο όνομα ανύπαρκτων αλλοδαπών κυρίως, ήταν το στοιχείο-«κλειδί», που οδήγησε την Αστυνομία στην εξιχνίαση της επίθεσης με σφαίρες από καλάσνικοφ και της έκρηξης, που είχαν σημειωθεί στην οικία του Μένιου Φουρθιώτη με εμπλοκή και «σκηνοθεσία» του ιδίου, κατά τις Αρχές. Από το «κρυφό» αυτό τηλέφωνο, το οποίο βρήκαν οι αστυνομικοί, που έχουν αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης, στη διάρκεια των ερευνών, τόσο στην οικία αυτό και στα γραφεία του κατηγορούμενου, πλέον, Μένιου Φουρθιώτη, προέκυψε, κατά πληροφορίες, ότι είχε επικοινωνήσει ο ίδιος με τους δύο κακοποιούς στο πλαίσιο της διπλής επίθεσης-«μαϊμού».
Τόσο δηλαδή πριν από την ένοπλη επίθεση στην οικία του στον Διόνυσο με περισσότερες από δέκα σφαίρες από καλάσνικοφ, όσο και για την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, που ακολούθησε, λίγες ημέρες μετά. Στην κατοχή των ίδιων αστυνομικών περιήλθαν και sms, στα οποία, όπως διαρρέεται, υπάρχουν στο γραπτό λόγο οι διάλογοι μεταξύ των κακοποιών και του Φουρθιώτη και όπου φέρεται κατά τις ίδιες πληροφορίες που διαρρέονται, να «ανησυχούσε για την αργοπορία τους». Υπενθυμίζεται ότι στα ίχνη των δύο κακοποιών, που κατηγορούνται μαζί του, έφθασαν οι αστυνομικοί, μετά τους πυροβολισμούς, που είχαν δεχθεί αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Ερυθραία, κάποιες ώρες πριν από την επίθεση στην οικία του Φουρθιώτη.
Δεν σταμάτησαν για έλεγχο
Όταν οι αστυνομικοί θέλησαν να ελέγξουν δύο άτομα, που φορούσαν κουκούλες σε μοτοσικλέτα, ο συνοδηγός πυροβόλησε εναντίον τους με καλάσνικοφ, χωρίς ευτυχώς να τους τραυματίσει. Όμως, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν οι ένοπλοι πέταξαν ένα άδειο σακκίδιο, το οποίο εστάλη από την Αστυνομία στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Εκεί, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρέθηκε αποτύπωμα του ενός δράστη και πιθανόν και γενετικό υλικό. Οι δύο αυτοί ήταν «γνώριμοι» στις Αρχές, καθώς πριν από περίπου τρία χρόνια, είχαν κατηγορηθεί μαζί με άλλα άτομα, για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών που «πουλούσε προστασία» σε καταστηματάρχες στην περιοχή του Πειραιά. Έτσι, ήταν απλή η ταυτοποίησή τους και η συσχέτισή τους με την ένοπλη επίθεση κατά των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.
Πώς «έδεσαν» οι υποθέσεις
Με δεδομένο ότι τόσο οι πυροβολισμοί κατά της οικίας του Φουρθιώτη όσο και κατά των αστυνομικών ξετυλίχθηκαν σε διάστημα κάποιων ωρών, σε γειτνιάζουσες περιοχές των Βορείων Προαστίων, οι αστυνομικοί πολύ γρήγορα αναζήτησαν πιθανή συσχέτιση των δύο γεγονότων. Ήταν και οι σοβαρές καταγγελίες του δημοσιογράφου-εκδότη της εφημερίδας Documedo Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος είχε καταθέσει στην Αστυνομία ότι πληροφοριοδότης του ανέφερε ότι ο νυν κατηγορούμενος «έψαχνε» για πρόθυμους να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του και ότι τα δύο προαναφερθέντα γεγονότα συσχετίζονταν μεταξύ τους.
Με δεδομένο ότι μετά τις καταγγελίες Βαξεβάνη (σ.σ. ο Μένιος Φουρθιώτης είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του για όσα ανέφερε σε βάρος του), παρενέβη η Εισαγγελία και διέταξε έρευνα. Έτσι, αποφασίστηκε η έρευνα αυτή τη φορά στην οικία και στα γραφεία του Μένιου Φουρθιώτη, όπου βρέθηκαν τα ενοχοποιητικά στοιχεία για την στήριξη της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας σε πυροβολισμούς και βέβαια για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ωστόσο, η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Εισαγγελία και Αστυνομία συνεχίζουν την έρευνα στα τηλέφωνα, στους υπολογιστές, στα μηνύματα του Μένιου Φουρθιώτη όσο και των δύο συλληφθέντων για να διαπιστωθεί αν προκύψουν στοιχεία, για το δεύτερο σκέλος των καταγγελιών Βαξεβάνη. Αν δηλαδή ο Φουρθιώτης πέρα από αυτά είχε επιχειρήσει να έρθει σε επαφή με άτομα του υποκόσμου για να φέρουν σε πέρας συμβόλαιο θανάτου σε βάρος Βαξεβάνη και ενός ακόμη δημοσιογράφου, όπως είπε ο πληροφοριοδότης, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε όπως προαναφέρθηκε με την κατάθεση μηνύσεων.