O γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε στον ΑΝΤ1 και έδωσε διευκρινίσεις για την διαδικασία των εμβολιασμών, τα εμβόλια και τα χρονοδιαγράμματα. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει πολλές έγκυες γυναίκες, οι οποίες επέλεξαν να μην εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca. «Οι γυναίκες που επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca θα μπορούν να εμβολιαστούν με εμβόλια mrna όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού. Στο άμεσο επόμενο διάστημα δηλαδή. Το πότε θα εξαρτηθεί και από το πώς έχουν πάει οι εμβολιασμοί και ο προγραμματισμός από τις προηγούμενες μέρες καθώς και οι έγκαιρες παραδόσεις των εμβολίων που περιμένουμε». Πρόσθεσε ακόμη ότι μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία και η τοποθεσία του δεύτερου ραντεβού του εμβολίου.
Μιλώντας για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν είπε ότι «εξετάζεται ο κατ’ οίκον εμβολιασμός για τους 80-89 και η 2η δόση στο εξοχικό. Εντός του Μαΐου αναμένονται ανακοινώσεις για τον κατ΄ οίκον εμβολιασμό» Είπε ακόμη ότι «είναι πιθανό από τα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος Ιουνίου να ανοίξει η ηλικιακή ομάδα των 18-30». Ενώ ανέφερε ότι «το Johnson & Johnson θα είναι μέσα στα εμβόλια που θα μπορούν να κάνουν οι 45-49». Τέλος συμπλήρωσε ότι είναι «Πολύ μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στα ραντεβού για τον εμβολιασμό με το astrazeneca». Τέλος πιστεύει πως «μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης», έχοντας εμβολιάσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Έχουμε τέτοια διαθεσιμότητα εμβολίων, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, που θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε. Ακόμη είπε ότι το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 45-49 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.
“Ανάσα” για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις
Με μεγάλη προσοχή “ανοίγει” σε πολλές χώρες εντός κι εκτός Ευρώπης η συζήτηση για χαλάρωση των περιορισμών, για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι (και με τις δύο δόσεις δηλαδή για τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson), με τις αποφάσεις όμως να λαμβάνονται μετά το Πάσχα. “Είναι προφανές ότι μέσα στους επόμενους μήνες το καλοκαίρι και καθώς θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετοχή σε περισσότερες και σε διαφορετικού επιδημιολογικού κινδύνου δραστηριότητες”.
Οι δύο επιτροπές του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργάζονται ήδη τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα και τότε θα αναφερθούμε με λεπτομέρεια”, είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντας το στίγμα των επόμενων μηνών και των αλλαγών στα μέτρα ατομικής προστασίας όταν επιτευχθεί σημαντικό ποσοστό ανοσίας.
Σημειώνεται πως ήδη στο Ισραήλ, όπου πάνω από τους μισούς πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, έχει εδώ και δύο εβδομάδες σταματήσει να είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους. Παρομοίως, σε χαλάρωση των υποχρεωτικών μέτρων για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού προχώρησαν τα Κέντρα Λοιμώξεων και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ. Η νέα οδηγία αφορά τους πλήρους εμβολιασθέντες, οι οποίοι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα μπορούν να ασκούνται χωρίς τη χρήση μάσκας και να μετέχουν σε μικρές υπαίθριες συναθροίσεις με πλήρως εμβολιασμένους συγγενείς και φίλους.