Εστίαση μέτρα στήριξης - επιδοτήσεις: Ο γγ Εμπορίου και Καταναλωτή ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα της εστίασης δεν αφορά τα κλειστά εμπορικά κέντρα και εν γένει την εστίαση σε κλειστούς χώρους.
Μέσα στο Μάιο θα δοθεί το πακέτο στήριξης για την εστίαση, είπε σήμερα ο Γ.Γ Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Το πακέτο στήριξης που έχουμε ετοιμάσει και μάλιστα είναι τεχνικό θέμα πλέον να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνουν γρήγορα καταβολές, είναι ένα επιπλέον πακέτο στήριξης, δεν είναι το μόνο πακέτο στήριξης», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
Δείτε ακόμη: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα – Διευκρινίσεις ΓΣΕΕ
«Μιλάμε για ένα πακέτο επιπλέον το οποίο σκοπό έχει να βοηθήσει στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων… Είναι με την διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής» πρόσθεσε μεταξύ άλλων και τόνισε πως με βάση αυτό, μιλάμε για θέμα λίγων ημερών όσον αφορά την καταβολή του. Όπως τόνισε η εστίαση έχει πάρει την μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές και σχεδόν όλα τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί και έχουν υλοποιηθεί.
Σημειώνεται πως ο κος Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα της εστίασης δε αφορά τα κλειστά εμπορικά κέντρα και όπου αλλού υπάρχει εστίαση εντός κλειστού χώρου ( Σταθμοί ΚΤΕΛ, στοές κτλπ). «Υπάρχει η δυνατότητα για αυτές τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν take away και delivery» εξήγησε και πρόσθεσε πως μέχρι τις 14/5 θα είναι και αυτό το μέτρο σε ισχύ.
“Σοκ” στην πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα – Χιλιάδες αιτήσεις, το λάθος που σας “πετάει” εκτός
Μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας, είχαν υποβληθεί περίπου 270 χιλιάδες αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 7 και ήδη πάνω από 190 χιλιάδες από αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες είδαν στους λογαριασμούς τους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η επόμενη δόση λόγω τραπεζικής αργίας θα φανεί από την Τετάρτη του Πάσχα- δίνοντας ανάσες μεταξύ άλλων σε περίπου 55 χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες ανεβάζουν ρολά από τη Δευτέρα του Πάσχα και αναμένουν το ειδικό πρόγραμμα των 330 εκ. Ευρώ. Βασικό κριτήριο είναι η πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου κι έτσι συνυπολογίζεται και πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίον δόθηκε η Επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο.
Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς για παράδειγμα το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό.
Επιστρεπτέα 7: Ο απαραίτητος όρος
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών.
Σημαντική διαφορά είναι, επίσης, ότι συμπεριλαμβάνονται οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.