Εύκολη συνταγή για τσουρέκια: Κάντε τα πιο αφράτα από ποτέ

PLUS

Εύκολη συνταγή για τσουρέκια: Κάντε τα πιο αφράτα από ποτέ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δανάη Πάλμου

Εύκολη συνταγή για τσουρέκια: Φτιάξτε τα εύκολα με αυτό το κόλπο

29.04.2021 | 09:40

Τα τσουρέκια δεν πρέπει να λείπουν από κανένα νοικοκυριό το Πάσχα, αφού είναι μέρος της παράδοσής μας. Μπορεί να μην σας πετυχαίνουν πάντα, για αυτό και να αποφεύγετε να τα κάνετε. Σας βρήκαμε όμως την συνταγή για τα πιο μαλακά, αφράτα, κορδονάτα και μαστιχωτά τσουρέκια. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε λοιπόν στη συνταγή και στην εκτέλεσή της.

Υλικά

  • 280 ml γάλα εβαπορε αραιωμένο με νερό χλιαρό.
  • (200 ml γάλα και 80 ml νερό)
  • 3 αυγά
  • 3 φακ ξηρή μαγιά
  • ή 50 γρ νωπη μαγιά
  • 70 γρ βούτυρο μαλακωμενο.
  • 120 γρ άχνη ζάχαρη
  • 60 γρ ιμβερτοζαχαρη
  • (450 γρ ζάχαρη κρυσταλλικη ,360 γρ νερό ,1 κγ χυμό λεμονιού . Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά σε πολυυυ χαμηλή θερμοκρασία. Το φυλάμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο. )
  • Λίγο αλάτι, μια τσιμπιά.
  • 700 – 750 γρ αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 κγ μαχλεπι
  • Μισο κγ μαστιχα κοπανισμενη
  • Στη μύτη του κουταλιού κακουλέ
  • Ή ξύσμα πορτοκαλιού
  • Ή βανίλια
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοζάχαρη(δείτε παρακάτω πως να την κάνετε) και το αραιωμένο γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθει. Στο μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά , τα αυγά, την άχνη , τα μυρωδικά, το βούτυρο , το αλάτι ανακατεύουμε λιγα λεπτά και σιγα σιγά ρίχνουμε το αλεύρι. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι η ζυμη μας να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκευους. Βάζουμε το σκεύος στο προθερμασμενο φούρνο στους 50 β μέχρι να φουσκώσει μεχρι επάνω.

Οταν ο φουρνος ερθει στη θερμοκρασια των 50 β, τον σβηνουμε.Αφού φουσκώσει το πατάμε να ξεφουσκώσει και παίρνουμε ποσότητα ζυμαριου και πλαθουμε. Τοποθετούμε σε ταψί και τα βάζουμε πάλι στο φούρνο, στους 50 β. ΜΟΝΟ για 1 τέταρτο. Τα βγάζουμε από το φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170β. Περιμένουμε να σβήσει το λαμπάκι. Αλείφουμε με τον κρόκο τα τσουρέκια μας και ψήνουμε τα μικρά για 20 λεπτά και τα μεγαλύτερα λίγο παραπάνω. Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστη ,ριχνουν ολα τα υλικά μεσα και αφήνουμε να ζυμώσει και να φουσκώσει, μέχρι επάνω. Η υπόλοιπη διαδικασία ειναι η ίδια.

Ιμβερτοζάχαρη

450 γρ ζαχαρη

360 γρ νερο

1 κγ λεμονι

ή1/2 κγ κιτρικο οξυ (ξυνο)

Σε μια κατσαρολα ριχνουμε ολα τα υλικα μας. Αναβουμε το ματι της κουζινας στο 2 για τις κουζινες που ειναι το ματι απο 1-3 και για τις κουζινες απο το 1-9 στο 6. Φέρνουμε το σιροπι μας σε θεση βρασμου. Ανακατευουμε μονο μεχρι να διαλυθει η ζαχαρη..μετα δεν ξανακατευουμε. Μολις αρχισει ο βρασμος, κατεβαζουμε στο 1 και αντιστοιχα στο 3. Αν εχουμε θερμομετρο, στους 114 β. Κελσιου. Βραζουμε για 10 με 12 λεπτα. Καθολη τη διαρκεια του βρασμου, με ενα πινελακι βουτηγμενο στο νερο ,καθαριζουμε τα τοιχωματα του σκευους απο τους κοκκους ζαχαρης που σιγουρα εχουν κολλησει. Αποθηκευουμε σε γυαλινο βαζο και το φυλλασουμε στο ψυγειο για 6 μηνες ως 1 χρονο. Εαν δουμε σε ολο αυτο το χρονικο διαστημα , οτι εχει πιασει μουχλα..τοτε εχει χαλασει, το πεταμε και φτιαχνουμε αλλο. Το χρησιμοποιουμε σε τσουρεκια, ψωμι, ψωμακια, κεικ ,παγωτο. Η αναλογια ειναι 1 προς 3. Δηλαδη..οταν η συνταγη μας ζηταει 200 γρ ζαχαρη, βαζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζαχαρη. Η ζαχαρη αυτη εχει την ιδιοτητα, να δινει στα γλυκα μας και στις ζυμες μας..ελαστικοτητα στις ζυμες,υγρασια στα κεικ και στα παγωτα να μην κρυσταλωνουν.

 

 

Exit mobile version