Πώς να καθαρίσω τη σούβλα: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος
Το σούβλισμα του αρνιού είναι κάτι που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία την Κυριακή του Πάσχα. Εκτός από ότι είναι η ώρα του φαγητού, φέρνει πιο κοντά τις οικογένειες και αποτελεί το επίκεντρο στο πασχαλινό τραπέζι. Μπορεί λοιπόν, να θεωρείται μια διασκεδαστική διαδικασία, ωστόσο το καθάρισμα της σούβλας προκαλεί πονοκέφαλο. Με το κόλπο παρακάτω, όμως, θα μπορέσεις να την καθαρίσεις πιο εύκολα από ποτέ. Χρειάζεσαι λίγα και απλά πράγματα, που κάθε σπίτι έχει: Καυτό νερό, σύρμα, υγρό σαπούνι, σφουγγάρι για τα πιάτα και λεμόνι.
Για αρχή, πρέπει να περάσεις τη σούβλα με καυτό νερό. Το καυτό νερό θα λιώσει τα λίπη και τους δύσκολους λεκέδες και θα κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία καθαρισμού. Στη συνέχεια με ένα σύρμα τρίψε τους δύσκολους λεκέδες της σούβλας. Δεν χρειάζεται απορρυπαντικό πιάτων. Έπειτα, σε ένα μπολάκι με νερό αραιώνεις λίγο υγρό πιάτων και με ένα σφουγγάρι ξεκινάς να καθαρίζεις τη σούβλα σου τρίβοντας περισσότερο εκεί που πιστεύεις, ότι υπάρχει ανάγκη. Με άφθονο νερό ξεπλένεις τη σούβλα και στη συνέχεια κόβεις ένα λεμόνι στα δυο και με το ένα κομμάτι, παίρνεις την επιφάνεια της σούβλας. Το λεμόνι θα απολυμάνει την επιφάνεια πιο αποτελεσματικά από ότι το υγρό πιάτων και απομακρύνει τις δυσάρεστες και έντονες οσμές.
Κοκορέτσι στη σούβλα – ψήσιμο: Τα μυστικά
Είναι μία σχετικά δύσκολη διαδικασία που παιδεύει αρκετές νοικοκυρές αλλά και ψήστες. Πολλοί χρησιμοποιούν και ξύδι μαζί με χλιαρό – ζεστό νερό. Επίσης, αρκετοί γυρνάνε τα έντερα μέσα – έξω, διαδικασία χρονοβόρα και κουραστική.Υπενθυμίζεται πως θέλουμε αρνάκι γάλακτος. Που σημαίνει ότι έχει καταναλώσει πολύ λιγότερη τροφή από ένα μεγαλύτερο. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να γυρίσουμε τα μέσα έξω. Περνάμε 4-5 φορές νερό από μέσα. Κάποιοι τα βάζουν και σε λεκανίτσα με νερό και ξύδι. Δεν είναι κακό, αλλά σίγουρα χρειάζεται και τρεχούμενο νερό.
Λεπτομέρεια: Το νερό θα πέσει αρκετά μέσα στο έντερο και στη συνέχεια εμείς σπρώχνουμε το νερό απέξω πιέζοντας το έντερο ώστε να πάει παντού. Τέτοιες πλύσεις θέλουμε 4-5. Εάν τα γυρίσετε από μέσα προς τα έξω αφενός θα γλιστράνε αφετέρου το εσωτερικό είναι πιο ευαίσθητο και θα καεί πιο εύκολα στο ψήσιμο.
Το τύλιγμα
Αρκετοί το τυλίγουν από το προηγούμενο βράδυ. Δεν είναι και το πιο σωστό, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος να στεγνώσει και αυτό θα φανεί στο ψήσιμο αλλά και μετά που θα είναι σαφώς πιο “στεγνό”. Εάν πάντως το κάνετε από την προηγούμενη νύχτα, μην το τυλίξετε σε πλαστική σακούλα!
Τις άκρες των εντέρων τις έχουμε απέξω από το σκεύος που τα έχουμε μέσα και ξεκινάμε από αυτό που βάλαμε τελευταίο. Όσο για τη σειρά που τα βάζουμε, αυτή είναι καρδιά γλυκάδι πλεμόνι, ξανά γλυκάδι και συνεχίζουμε. Αφού τελειώσουμε τυλίγουμε το κοκορέτσι με την μπόλια από το αρνί γάλακτος και μετά τα έντερα. Χρειάζεται να απλωθούν τόσο κατά μήκος όσο λοξά αλλά και κυκλικά, γύρω γύρω.
Το πολυπόθητο ψήσιμο
Το κοκορέτσι, ειδικά εάν τυλιχθεί τελευταία στιγμή, έχει πολλά υγρά. Το βάζουμε λοιπόν σε δυνατή φωτιά από την αρχή και κοντά στα κάρβουνα. Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα ή μιάμιση εάν βάλουμε το κοκορέτσι λίγο πιο ψηλά και το χαμηλώσουμε μετά.
Επειδή δεν είμαστε όλοι έμπειροι μία καλή λύση είναι το θερμόμετρο. Το κοκορέτσι πρέπει να είναι κοντά στους 80°C για να βγει. Στο τέλος ψήνουμε όντως πολύ κοντά στα κάρβουνα, για να πάρει χρώμα. Μην ξεχάστε την αναμονή μετά το ψήσιμο. Μόλις το βγάλετε από τη φωτιά, τύλιξτε το με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 8-10 λεπτά.