Eurovision 2021 Λευκορωσία: Γιατί αποκλείστηκε από το διαγωνισμό
Για μη συμμόρφωση στους κανονισμούς της Eurovision, που απαγορεύει τραγούδια με πολιτικά μηνύματα αποκλείστηκε φέτος η Λευκορωσία από τον διαγωνισμό τραγουδιού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της EBU. Ο Noel Curran, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων, (EBU), δήλωσε ότι αυτή η κίνηση έπρεπε να γίνει από πλευράς διαγωνισμού, καθώς η χώρα επέμενε να υποβάλλει πολιτικοποιημένα τραγούδια.
Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης αντιπαράθεσης με την χώρα και για μελλοντικές συμμετοχές της στον διαγωνισμό. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο καθεστώς του οποίου ΕΕ και ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις για καταστολή και βία εναντίον διαδηλωτών, που επικαλούνται νοθεία στις εκλογές του περασμένου Αυγούστου, είχε ωστόσο περιγράψει την απόφαση της EBU να μπλοκάρει τη χώρα ως «πολιτικοποιημένη» κίνηση.
«Είναι δύσκολη η διαδικασία παρακολούθησης τραγουδιών για πολιτικά μηνύματα»
Ο Curran είπε ότι η EBU ήταν ξεκάθαρη για το τι έπρεπε να κάνει, αφού πρώτα συμβουλεύτηκε ειδικούς στην Λευκορωσία σχετικά με τους στίχους των τραγουδιών, που πρότεινε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, BTRC. Το πρώτο τραγούδι που υποβλήθηκε από τον BTRC, βρέθηκε να περιλαμβάνει «υποσυνείδητες πολιτικές αποχρώσεις και έννοιες», συμπεριλαμβανομένου του στίχου «Θα σας διδάξω να ακολουθήσετε τη γραμμή».
Υποβλήθηκε δεύτερο τραγούδι αλλά και οι στίχοι αυτού, που ερμήνευσε το συγκρότημα Galasy ZMesta, γνωστό για το χλευασμό των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, θεωρήθηκε επίσης υπερβολικά πολιτικοποιημένο. «Έπειτα από διαβουλεύσεις με συμβούλους του εξωτερικού αλλά και δικές μας ανησυχίες αποφασίσαμε να τους αποκλείσουμε ή να τους απαγορεύσουμε να συμμετάσχουν φέτος», δήλωσε ο Curran. «Είναι δύσκολη, ξέρετε, η διαδικασία παρακολούθησης τραγουδιών για πολιτικά μηνύματα. Αυτό που νιώσαμε ήταν αρκετά ξεκάθαρο, και ιδιαίτερα, δεδομένου του τι συμβαίνει στη Λευκορωσία, μετά τις εκλογές του περασμένου έτους».
Στόχος της διοργάνωσης είναι η διασφάλιση της αμεροληψίας
Αλλά δεν είναι ένας τομέας (τα πολιτικά μηνύματα) για βιαστικά συμπεράσματα, γιατί μόλις οριστεί αυτό, την επόμενη χρονιά ο καθένας θα μπορεί να διαμαρτύρεται για την κάθε συμμετοχή» πρόσθεσε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Eurovision παρεμβαίνει σε τραγούδια. Η Αρμενία άλλαξε τον τίτλο του «Don’ Deny» το 2015 σε «Face the Shadow» όταν οι γειτονικές χώρες, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία ισχυρίστηκαν ότι οι στίχοι αφορούσαν την άρνησή τους για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ανάλογη κίνηση αποπειράθηκε να γίνει και σε τραγούδι της Γεωργίας, η οποία το 2009 κλήθηκε να αλλάξει τους στίχους στο «We Don’t Wanna Put In» καθώς υπήρχαν υποψίες ότι η λέξη «βάλτε» ήταν αναφορά στον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της χώρας αρνήθηκε και αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό. Ο Curran είπε ότι η στάση της EBU για τη Λευκορωσία ήταν πιστή στον στόχο της, ο οποίος είναι η διασφάλιση της αμεροληψίας στη δημόσια ραδιοτηλεοπτική μετάδοση.