Ευχάριστα είναι τα νέα σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και στον αριθμό των τεστ που διεξάγονται, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Συγκεκριμένα, στον χάρτη του ECDC η Ελλάδα βρίσκεται για δεύτερη εβδομάδα στο πράσινο χρώμα, που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4%. Σύμφωνα με το ECDC «πράσινο» έχουν οι χώρες εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 και το ποσοστό θετικότητας δοκιμής κάτω από 4%.
Παράλληλα η χώρα μας βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη όσον αφορά το testing (με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους). Στον σύνθετο χάρτη για τα τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας βρίσκεται ακόμη στο «κόκκινο», εκτός από τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα που βρίσκονται στο «πορτοκαλί».
Ο ρυθμός νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού δείχνει επίσης καλύτερη εικόνα πανευρωπαϊκά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοιχτό κόκκινο με 50 ως 150 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Ο χάρτης δημοσιεύεται από το ECDC κάθε Πέμπτη και βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy).
Αισιόδοξος ο Δερμιτζάκης – Πόσα κρούσματα προβλέπει τον Ιούνιο
Αισιόδοξος είναι ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σύμφωνα με τον οποίο η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι κοντά. Η ανοσία της αγέλης εκτίμησε πως θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.000 τον Ιούνιο. «Υπάρχει σταθερή, αργή βέβαια, μείωση, δεν είμαστε σε απελπιστική κατάσταση, δεν είναι τα πράγματα αδύνατον να αλλάξουν. Το προσεκτικό άνοιγμα βοήθησε φαίνεται, αλλά θέλει προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ενώ αναφορικά με τον εμβολιασμό των ανθρώπων ανάμεσα στα 30 και 44 είπε: «Είναι καλό που αυτές οι ηλικιακές ομάδες συμμετέχουν, αλλά μη βιαστούν να κάνουμε απότομα βήματα, σε αυτή τη φάση γιατί φοβάμαι παρατεταμένη επιπεδοποίηση σε υψηλούς αριθμούς».
Στη συνέχεια, μιλώντας για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τόνισε πως «δεν υπάρχει αριθμός πέρα από τον οποίο χαλαρώνουμε γενικά. Για να χαλαρώσουμε γενικά, δηλαδή να μπούμε σε ένα είδος κανονικότητας σαν του 2019, θα πρέπει τα κρούσματα να είναι πάρα πολύ λίγα, και να ξέρουμε ότι έχουμε μια αρκετά μεγάλη προστασία στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς, δηλαδή να έχουμε και την ασπίδα και την πραγματοποίηση του αποτελέσματος αυτής της ασπίδας. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Και να πάμε κάτω από τα 1000 δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε πάρα πολύ, απλώς έχουμε δυνατότητα να χαλαρώσουμε περισσότερο».