Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άγιος Γεώργιος γιορτή 2021: Ποιος ήταν και η «Τρύπα του Άη Γιώργη»
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Γεώργιος γιορτή 2021: Ποιος ήταν και η «Τρύπα του Άη Γιώργη»

Άγιος Γεώργιος γιορτή 2021: Ποιος ήταν και η «Τρύπα του Άη Γιώργη»

Ο Άγιος Γεώργιος είναι σίγουρα από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και όχι μόνο. Μάλιστα, στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση το εορτολόγιο, κοσμούν συνολικά 56 μορφές με το όνομα Γεώργιος, με γνωστότερο όλων τον Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο. Ο Άη Γιώργης ήταν γόνος πλούσιας, αριστοκρατικής οικογένειας από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Υπήρξε αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, ενώ η δράση, το μαρτύριο και η κοίμησή του τοποθετούνται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.

Η μνήμη του Άη Γιώργη τιμάται δύο φορές το χρόνο. Στις 23 Απριλίου τιμάται ο διά αποκεφαλισμού θάνατός του. Φυσικά εάν αυτή η ημέρα πέσει πριν από την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Τιμάται, όμως, και στις 3 Νοεμβρίου, οπότε και είναι η ανακομιδή των λειψάνων του. Ο Άγιος Γεώργιος, ως τροπαιοφόρος, ως  στρατιωτικός δηλαδή, Άγιος και ελευθερωτής, συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του, με σημαντικότερο όλων την εξόντωση του δράκου και τη σωτηρία της βασιλοπούλας.

Ο Άη Γιώργης ο Δρακοκτόνος

Όπως λέι και η Παράδοση, ένα θηρίο φρουρούσε το νερό μιας πηγής, στη Λιβύη, και δεν άφηνε τους κατοίκους να υδρευτούν αν δεν του έδιναν βορά κάθε φορά ένα συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Ολόκληροι στρατοί αντιτάχθηκαν στο τέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ο Άγιος, νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.

Ο Άη Γιώργης ο προστάτης του Πεζικού

Επειδή ο βίος του είναι στρατιωτικός, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούνταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων, οι οποίοι έφεραν στη Δύση το λείψανό του από την Παλαιστίνη, καθώς επίσης και των Προσκόπων.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι, επιπλέον, Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας, καθώς και προστάτης Άγιος των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας, αλλά του βουλγαρικού στρατού. Στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του, στην Πρίγκηπο, χιλιάδες Τούρκοι προσέρχονται κάθε χρόνο να προσκυνήσουν την εικόνα του. Πολλοί είναι οι προσκυνητές και στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, όπου διασώζονται κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, όπως ο Πατριαρχικός Θρόνος και ο Άμβωνας.

Ο Αϊ-Γιώργης της γεωργίας

Ο Αϊ-Γιώργης ο Τροπαιοφόρος και Δρακοκτόνος συνδέεται, επίσης, με τη γεωργία και τον πολλαπλασιασμό: Το όνομα Γεώργιος είναι ελληνικό, προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» που σημαίνει καλλιεργήσιμο. Κατά την περίοδο της εορτής του, 23 Απριλίου, οι αγρότες σπέρνουν, εξ ου και η επωνυμία του «σποριάρης». Ωστόσο, ο Άγιος είναι και προστάτης των κτηνοτρόφων, διότι η εορτή του συμπίπτει με την εποχή που θα αφήσουν τα χειμαδιά και θα ανέβουν στα βουνά.

Η “Τρύπα του Αη Γιώργη”

Ανάμεσα στις πόλεις των Ιωαννίνων και της Άρτας και παράλληλα με την παλαιά Εθνική οδό βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο η περίφημη “Τρύπα του Αη Γιώργη”. Πρόκειται για μια τεράστια τρύπα που βρίσκεται στο βουνο δίπλα στο ομώνυμο χωριό όπου πηγάζει και η περίφημη πηγή του Αγίου Γεωργίου η οποία είναι μια από τις πηγές που τροφοδοτούν τον ποταμό Λούρο με νερό.

Ο Μύθος αναφέρει ότι η τρύπα δημιουργήθηκε όταν ο Άγιος Γεώργιος κυνηγώντας έναν δράκο πέρασε μέσα από αυτή με το φτερωτό του άλογο. Η ίδια παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος ευλόγησε τον τόπο και το νερό ανάβλυσε στο χωριό με τεράστια ορμή και από τότε πήρε το όνομα του. Oι πηγές του Αγ. Γεωργίου, ξεχύνονται μέσα από τη γη με απίστευτη ορμή και ποσότητα ροής, η οποία φτάνει κατά μέσο όρο τα 3 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από τις πηγές αυτές υδροδοτούνται τρεις νομοί, της Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας.

Δείτε εδώ την “Τρύπα του Αη Γιώργη”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις