Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κορονοϊός ψυχολογικές επιπτώσεις: Ποιες οι διαταραχές στην ψυχική υγεία εξαιτίας της πανδημίας
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός ψυχολογικές επιπτώσεις: Ποιες οι διαταραχές στην ψυχική υγεία εξαιτίας της πανδημίας

Κορονοϊός ψυχολογικές επιπτώσεις: Τι έδειξε έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο – σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο της Υόρκης. Η έρευνα αποκαλύπτει αύξηση της ψυχολογικής δυσφορίας μεταξύ των ανθρώπων κατά το πρώτο κύμα COVID-19
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από κάποια μορφή ψυχολογικής διαταραχής αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% κατά τη διάρκεια της κορυφής του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.

Η γενίκευση της ψυχολογικής διαταραχής αυξήθηκε από 19% το 2019 σε 28% τον Απρίλιο του 2020. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η κατανομή των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον πληθυσμό έγινε πιο άνιση κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας COVID-19. Ωστόσο, η μελέτη, η οποία ακολουθεί την εμπειρία των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου, δείχνει ότι τα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας είχαν επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας μέχρι το τέλος του πρώτου κύματος τον Ιούλιο του 2020. Θέλαμε να δούμε πώς η πανδημία Covid-19 επηρέασε την ψυχική υγεία των ανθρώπων, να ανακαλύψουμε αν ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των ανθρώπων σε πιο μειονεκτικές συνθήκες και να δούμε πώς άλλαξε η υγεία των μετάλλων καθώς εξελίχθηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας » ανέφερε ο δρ Apostolos Davillas, καθηγητής στο Norwich Medical School, UEA

Το αντίκτυπο της πανδημίας

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από το UK Household Longitudinal Study (UKHLS), από όπου ξεκίνησε μια έρευνα Covid-19 για να εξετάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας. Εξετάστηκαν τα επίπεδα κοινωνικοοικονομικής ανισότητας και ψυχολογικής διαταραχής το 2019, και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας Covid-19 μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2020. Η μελέτη περιελάμβανε 8.222 συμμετέχοντες. Μελέτησαν δώδεκα δείκτες, συμπεριλαμβανομένης την απώλεια συγκέντρωσης, την αδυναμία να πάρεις αποφάσεις ή να απολαύσεις καθημερινές δραστηριότητες, τα προβλήματα ύπνου και συναισθήματα κατάθλιψης και άχρηστης αξίας. Ο Δρ Davillas είπε: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων υπέφερε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19».

«Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι η ικανότητα των ανθρώπων να απολαμβάνουν καθημερινές δραστηριότητες και να παίζουν κάποιον χρήσιμο ρόλο επηρεάστηκαν περισσότερο, μαζί με προβλήματα συγκέντρωσης και δυστυχισμένοι. Γνωρίζαμε ήδη ότι η πανδημία επέφερε περισσότερους από 20.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή του πρώτου κύματος, οπότε υπήρχε ήδη ένας προφανής αντίκτυπος στην ευημερία».

Κοπέλα βαλίτσα μάσκα

Ποιους επηρέασε περισσότερο

«Πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, το άγχος να έχουν παιδιά στο σπίτι, την απομόνωση και όλα είχαν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του έθνους, Διαπιστώσαμε ότι η συνολική ανισότητα στην ψυχική υγεία αυξήθηκε κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε σύγκριση με το 2019, η διασπορά προβλημάτων ψυχικής υγείας στον πληθυσμό έγινε περίπου 20% πιο άνιση στην κορυφή του πρώτου κύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020. Φαίνεται ότι το βάρος αυτής της ψυχολογικής δυσφορίας κατανέμεται άνισα στον πληθυσμό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας Covid-19. »

«Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στο ρόλο των ατομικών χαρακτηριστικών, διαπιστώσαμε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, η ηλικία και το φύλο αντιπροσώπευαν μεγαλύτερο μερίδιο της κοινωνικοοικονομικής ανισότητας στην ψυχική υγεία σε σύγκριση με το 2019 και η πιο αξιοσημείωτη αύξηση είναι εμφανής για τις νεότερες γυναίκες . Το μερίδιο της συνολικής κοινωνικοοικονομικής ανισότητας είχε να κάνει με την εργασία σε μια βιομηχανία που σχετίζεται με τον Covid-19 – όπως η εργασία στον τομέα της υγείας, της βιομηχανίας τροφίμων, των λιανικών, των μεταφορών ή της εκπαίδευσης. Εκεί η ψυχολογική διαταραχή αυξήθηκε περισσότερο από τρεις φορές σε σύγκριση με το 2019.»

Κοπέλα μάσκα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις