Ελληνοτουρκικά νέα Τσελίκ: Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν επιτέθηκε τόσο στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην Ελλάδα
Σταθερή στη θέση της δημιουργίας δυο κρατών, που θα σημάνει οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, παραμένει η Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, επιτέθηκε για άλλη μια φορά σε Λευκωσία και Αθήνα. Αφού αναφέρθηκε στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας όπως αποκαλείται ο “πόλεμος” με τους Κούρδους, στο ζήτημα της πανδημίας αλλά και στην τραγωδία στο Ισραήλ, ο Ομέρ Τσελίκ έστρεψε τα βέλη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο με αφορμή το «ναυάγιο» στις συζητήσεις της άτυπης Πενταμερούς στη Γενεύη.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του AKP, η θέση των Τουρκοκύπριων για δημιουργία δυο κρατών με ίδια κυριαρχία και ίδια θέση στη διεθνή κοινότητα εκφράστηκε έντονα στη Γενεύη, με την Τουρκία να τη στηρίζει απόλυτα. Εξήγησε, μάλιστα, πως η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που έδειξε ασυμβίβαστη στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υιοθέτησε μια προσέγγιση που την εμφανίζει ως διαμαρτυρόμενη στην Ευρώπη και τον κόσμο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν επιθυμούν τη συμφιλίωση. Όπως είπε, αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος και αυτό το σημείο τριβής είναι το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια.
Επίθεση στον Αναστασιάδη
«Στην πραγματικότητα, ενώ φάνηκε σαφώς στη σύνοδο κορυφής στο Μπέργκενστοκ και το Κρανς Μοντάνα, ότι οι ασυμβίβαστες πλευρές είναι η ελληνική και η κυπριακή πλευρά, ότι θέλουν να καταπιούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η Κύπρος με μαξιμαλιστικά αιτήματα υιοθετεί μια προσέγγιση που ισχυρίζεται διαρκώς το αντίθετο», είπε μεταξύ άλλων ο Τσελίκ. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του προς τον Νίκο Αναστασιάδη, εκφράζοντας την οργή του για τα λόγια που χρησιμοποίησε στο Πασχαλινό του μήνυμα ο Κύπριος πρόεδρος.
Να γνωρίζουν ότι επιδιώκουν κάτι που είναι μόνο στη φαντασία τους
«Τι λέει ο Αναστασιάδης; Όσον αφορά την Τουρκία λέει «ο αδίστακτος που επιδιώκει το όνειρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Ο τρόπος που ένα άτομο έγινε ηγέτης της κοινωνίας και μιλά, δείχνει τη στρεβλή νοοτροπία του. Είχε μιλήσει στην επέτειο της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, που έχει αίμα στα χέρια της, και βλέπουμε ότι μιλά τη γλώσσα των φασιστών στην Ευρώπη, ενάντια στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, τους Τουρκοκύπριους. Να γνωρίζουν ότι επιδιώκουν κάτι που είναι μόνο στη φαντασία τους. Να καταστρέψουν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, να σφετεριστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκύπριων και να εμφανιστούν ως το κυρίαρχο κράτος εκεί, ενώ το τουρκικό μέρος της κοινωνίας έχει κατοχυρώσει το δικό του κυρίαρχο κράτος», σχολίασε ο Ομέρ Τσελίκ.
Μάλιστα, ακολούθως κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι έκανε τρελές δηλώσεις, επειδή η τουρκοκυπριακή πλευρά απαιτεί ίσο διεθνές καθεστώς και ίση κυριαρχία. Σύμφωνα με τον Τσελίκ η Άγκυρα αποδίδει τον πρέποντα σεβασμό στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στο έθνος της που βρίσκεται στην Κύπρο. «Όλοι ξέρουμε πόσο αιματηρές ήταν οι εικόνες στο παρελθόν, με πολιτικές όπως αυτές που υπερασπίστηκε ο Αναστασιάδης», τόνισε.
Επίθεση σε ΕΕ και απειλές
Στο παραλήρημά του, ο Ομέρ Τσελίκ σχολίασε ότι η πρόθεση Αναστασιάδη να διαμαρτυρηθεί στους ηγέτες της ΕΕ σε επικείμενη σύνοδο, για τη στάση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους, υποστήριξε πως «αυτός ο λόγος και αυτοί οι μηχανισμοί είναι βαρετοί. Αν η ελληνική πλευρά κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση παιχνίδι της, αυτό είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Βέβαια, ούτε η ΕΕ ξέφυγε από τις επιθέσεις του Τσελίκ ο οποίος υποστήριξε πως θα πρέπει να αλλάξουν οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες της Ένωσης.
«Εμφανίζεται μια χώρα, ενεργεί με εντελώς μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, χρησιμοποιεί προσβλητικές εκφράσεις κατά της Τουρκίας, του τουρκικού Έθνους. Λέει ότι θα παραπονεθεί για την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στους Ευρωπαίους ηγέτες. Η λειτουργία αυτού του μηχανισμού καταγγελιών και το γεγονός ότι όλη η ΕΕ είναι παιχνίδι στα χέρια της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι ανησυχητικό για το μέλλον της Ευρώπης. Όμως, δεν είναι μια βιώσιμη σχέση», απάντησε.
…και στον Μητσοτάκη!
Σειρά στις προκλητικές εκφράσεις του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν και στη ρητορική μίσους που χρησιμοποίησε, πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον Τσελίκ, η φράση του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξή του, για τη μετατροπή των ελληνοτουρκικών προβλημάτων σε ευρωτουρκικά, δεν αποτελεί επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.
«Δεν είναι μια επιτυχία του Μητσοτάκη αυτό. Είναι ένας μηχανισμός που η Ευρωπαϊκή Ένωση χάρισε στον Μητσοτάκη σαν αποτέλεσμα της έλλειψης οράματος. Για χρόνια, συνετοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηγέτες που γνώριζαν την αξία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, εκτίμησαν την Τουρκία σαν υποψήφια ώρα και δεν επέτρεψαν τέτοια κατάχρηση σε κανέναν και με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε.
«Αναμφίβολα οι δηλώσεις Αναστασιάδη, οι προσβολές αυτές, θα του επιστραφούν επακριβώς. Του επιστρέφουμε ακριβώς ό,τι είπε», πρόσθεσε. «Κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί τη συνέχιση του παιχνιδιού που παίζεται εδώ και χρόνια και είναι ένα χάσιμο χρόνου. Εάν θέλουμε να κάνουμε ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τι εννοούμε με ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις; Διαπραγμάτευση σύμφωνα με το γεγονότα στο νησί. Δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης με μια προσέγγιση που αγνοεί την Τουρκική Δημοκρατία και την τουρκοκυπριακή υπόθεση. Ο Αναστασιάδης πρέπει πρώτα να το καταλάβει σοβαρά αυτό», απείλησε στη συνέχεια ο Τσελίκ για το μέλλον των συζητήσεων στο Κυπριακό ζήτημα.
«Να φύγουν από τη Μεσόγειο όσοι μας κάνουν μαθήματα»
«Όσοι προσπαθούν να δώσουν μαθήματα στην Τουρκία για διάφορα θέματα πρέπει πρώτα να βγάλουν τη δική τους δημοκρατία από τα νερά της Μεσογείου», σχολίασε – σε μια φράση που πέρασε στα… ψιλά ενώ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα κατά των χωρών που έχουν επικρίνει ανοικτά την Άγκυρα για τη στάση της ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επεσήμανε για πολλοστή φορά πως «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου πρέπει φυσικά να αναγνωριστεί ως κράτος με διεθνές ισότιμο όραμα και καθεστώς».
Τέλος, σχετικά με τις επισκέψεις Τούρκων υπουργών στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, υποστήριξε πως «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μαζί δυο ξεχωριστά ζητήματα. Υπάρχουν εργασίες σχετικά με τη Λιβύη που είναι σε κρίσιμα στάδια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς και να μιλήσουμε για τα μεταξύ μας θέματα και με την Αίγυπτο».