Αρνί Πάσχα που περίσσεψε: Δύο εξαιρετικές συνταγές
Το αρνί του Πάσχα είναι το επίκεντρο σε κάθε τραπέζι, για αυτό και μαγειρεύεται σε μεγάλη ποσότητα. Κάθε χρονιά ξέρουμε ότι θα περισσέψει για τις επόμενες ημέρες. Τα περισσεύματα του πασχαλινού ψητού αρνιού μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα και να εξοικονομήσουν χρόνο στην μαγειρική. Σίγουρα δεν πρέπει να πάει χαμένο και να πεταχτεί. Σας βρήκαμε μερικές συνταγές για να το αξιοποιήσετε στο έπακρον. Αν αφαιρέσετε την πέτσα του, το κρύο αρνίσιο κρέας, είναι ένα είδος αλλαντικού, που μπαίνει σε σαλάτες, σε σάντουιτς ή σαν μέρος ενός πιάτου με ορεκτικά. Αν προσθέσετε λίγα υλικά γίνεται ένα θαυμάσιο γλυκόξινο, πίτα ή ένα μυρωδάτο ριζότο με τη βοήθεια λίγου τζίντζερ και κάρδαμου.
Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε αρνάκι φούρνου με κρούστα γιαουρτιού. Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια 3 μελιτζάνες, 5-6 κολοκυθάκια και 4 ντομάτες. Βάλτε τα σε ένα ταψί με 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ραντίστε τα με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλατίστε και ψήστε τα στους 200ο C για 30 λεπτά. Βάλτε τα ψημένα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος (σχετικά βαθύ) και ρίξτε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας. Ανακατέψτε όλα τα υλικά προσθέτοντας 1 κουταλιά ξερά ανάμεικτα μυρωδικά (βασιλικό, θυμάρι, δεντρολίβανο και εστραγκόν). Χτυπήστε σε ένα μπολ 3 φλιτζάνια γιαούρτι με 2 αβγά, 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα και αλατοπίπερο. Σκεπάστε με το μείγμα αυτό τα λαχανικά με το κρέας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και το σερβίρετε.
Πίτα του βοσκού με το αρνί που περίσσεψε
Υλικά για 4-6 άτομα
Για μείγμα με αρνί
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 κιλά ψητο αρνί έτοιμο ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζάνι αλεύρι
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/8 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (χρησιμοποιήστε περισσότερο ή λιγότερο να προσαρμόσετε το πάχος, όπως απαιτείται)
- 2 κούπες ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα (καρότα- αρακά)
Για την επικάλυψη πατάτας
- 2 1/2 κιλά πατάτες
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
- πρέζα πιπέρι καγιέν
- 1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα
- 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση
Για μείγμα αρνιού
Σε μια κατσαρόλα και σε υψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε το λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψημένο αρνί.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, την κανέλα, την κέτσαπ, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού το μείγμα και τότε ρίχνουμε το νερό ή ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά (καρότο – αρακά) και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα του κιμά και το ρίχνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ για φούρνο.
Για την επικάλυψη πατάτας
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα, 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι η με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
Ταυτόχρονα σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα, το ρίχνουμε στον πουρέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ πάνω από το μείγμα του κιμά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά.