Ιταλία Ταμείο Ανάκαμψης: Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες συνεχίζονταν ακόμη και λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του ιταλικού εθνικού σχεδίου.
Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θέλει να αποκαταστήσει το κύρος της Ιταλίας ως ηγετικής δύναμης στην ΕΕ και οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται ότι τον εμπιστεύονται, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Deutsche Welle, με αφορμή το ιταλικό εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και υπό το πρίσμα της αποχώρησης της Άνγκελα Μέρκελ από την ενεργό πολιτική σκηνή.
Δεν είναι απλά ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας, αλλά «το πεπρωμένο της Ιταλίας». Έτσι αποκαλεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι το Ταμείο Ανάκαμψης με ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες συνεχίζονταν ακόμη και λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του ιταλικού εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τελικά οι ασάφειες ξεπεράστηκαν, Βουλή και Γερουσία στη Ρώμη ενέκριναν τις προτάσεις.
Σύμφωνα με την DW, το σχέδιο του Ντράγκι δεν είναι απλώς να αποθεραπευθούν οι πληγές της ιταλικής οικονομίας, αλλά και να επανέλθει η Ιταλία σε ρόλο πρωταγωνιστή των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Πρόκειται άλλωστε για ιδρυτικό μέλος της παλαιάς ΕΟΚ το 1957. Επιμελώς προετοιμασμένη ήταν η κοινή παρουσία για τους Big Four της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν από κοινού, μέσω τηλεδιάσκεψης, τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να κάνει λόγο για έναν «ισχυρό συμβολισμό ενότητας στην Ευρώπη».
«Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ιταλία»
Θεωρητικά αυτονόητη, αλλά μάλλον σπάνια τα προηγούμενα χρόνια ήταν η παρουσία της Ιταλίας ανάμεσα στους ισχυρούς της Ευρώπης. Παρά τα όποια προβλήματα η χώρα παραμένει η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης. «Χωρίς Ιταλία δεν υπάρχει Ευρώπη» είχε επισημάνει ο ίδιος ο Ντράγκι στην πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στα μέσα Φεβρουαρίου. «Η Ιταλία αποτελεί οικονομική δύναμη, αλλά και δύναμη πολιτισμού», τόνισε ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), στέλνοντας μήνυμα και προς το εσωτερικό της χώρας, σε μία προσπάθεια να αναθερμάνει τα αισθήματα των Ιταλών για την Ευρώπη.
«Η Ιταλία είναι μία χώρα με σταθερά φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό», εκτιμά ο Τομπίας Μέρσελ, διευθυντής του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος «Φρίντριχ Έμπερτ» στη Ρώμη. Ωστόσο, επισημαίνει, τις τελευταίες δεκαετίες είχε επιδείξει μία εσωστρέφεια που την κρατούσε εκτός των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Πιθανός λόγος ήταν η διαμάχη για το υψηλό χρέος και τους ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και ο φόβος της Ιταλίας για «συνταγές λιτότητας» από τις Βρυξέλλες. Αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά είχε κινητοποιήσει το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά και η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
Η -προσωρινή έστω- κυβερνητική συνεργασία τους το 2018 φάνταζε ως εφιάλτης για τους θιασώτες της ΕΕ. Στελέχη των δύο κομμάτων διατηρούν και σήμερα υπουργικούς θώκους στην κυβέρνηση Ντράγκι, η οποία άλλωστε καλύπτει ευρύτατο πολιτικό φάσμα. Και αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε από την αρχή με έντονο σκεπτικισμό. Πάντως ο Τομπίας Μέρσελ υποστηρίζει ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η πρόσδεση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς «υποχώρησε η συνήθης αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον ρόλο της ΕΕ».