Τσαβούσογλου - Λιβύη: Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, ζήτησε την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων
Ήταν η δεύτερη δημόσια ψυχρολουσία για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσα σε λίγες μέρες. Μετά τον Νίκο Δένδια ήταν η σειρά της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς, να προβεί σε δηλώσεις που έφεραν σε δύσκολη θέση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Μπορεί η ένταση και η διάρκεια να ήταν σαφώς μικρότερη από αυτήν της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, όμως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βίωσε ένα νέο διπλωματικό στραπάτσο στην Τρίπολη.
«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη», ήταν τα λόγια της Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς που ανάγκασαν τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει, μάλλον, όμως αμήχανα: «Δεν πρέπει να εξισώνεις τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το στρατό των άλλων χωρών».
#Libya DB kardeşim Necla Manguş‘la görüştük.
-Zor zamanında Libya’nın yanında olduk, desteğimiz devam edecek.
-Deniz yetki alanları mutabakatımızla ortak menfaatlerimizi korumayı sürdüreceğiz.
-Kendisini 18 Haziran’da @AntalyaDF’ye bekliyorum.🇹🇷🇱🇾 pic.twitter.com/dTqgoMXLbo— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) May 3, 2021
Ο Τσαβούσογλου επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό σύμφωνο
«Έχουμε σταθεί δίπλα στη Λιβύη σε δύσκολους καιρούς, η στήριξή μας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα σε εφαρμογή του μνημονίου για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας», σημείωσε. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στην Άγκυρα επικρατεί προβληματισμός καθώς ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία εμφανίστηκε λιγότερο ενθουσιώδης αναφορικά με τη συνέχιση του συμφώνου.
«Συζητήσαμε πολλές συμφωνίες, όμως τονίσαμε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και μιλήσαμε για την έναρξη του διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, ο οποίος θα είναι προς το συμφέρον όλων», δήλωνε την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μένφι, τόνιζε από την Αθήνα την ετοιμότητα της χώρας του για διάλογο με την Ελλάδα για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
Τσαβούσογλου – Λιβύη: Ποια είναι η Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς
Η Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς, δικηγόρος και πρώην στέλεχος των αντί-κανταφικών δυνάμεων, που όμως εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά της για την τροπή του αντι-κανταφικού κινήματος, αποτελεί μία από τις πέντε γυναίκες του 31μελούς υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. Έφυγε από τη Λιβύη το 2012, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και επέστρεψε στην Τρίπολη για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. Θεωρείται πρόσωπο με στενές διασυνδέσεις με την Ουάσιγκτον και σίγουρα μία από τις πολιτικές προσωπικότητες για τις οποίες δεν ενθουσιάζονται στη Μόσχα. Βασική προτεραιότητα της κ. Μανγκούς είναι η απόσυρση όλων των ξένων μαχητών που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη στιγμή στη χώρα βρίσκονται 20 χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι, κυρίως από τη Συρία, την Τουρκία, το Σουδάν και τη Ρωσία.