Το βράσιμο των μακαρονιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Ένα από τα μυστικά για πετυχημένα ζυμαρικά , είναι να τα ρίξει όλα μαζί στην κατσαρόλα, έτσι ώστε να «κολυμπούν» ελεύθερα μέσα στο σκεύος. Προτιμήστε μια υψίκορμη, βαθιά και κυλινδρική κατσαρόλα, όπου τα ζυμαρικά δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν μεταξύ τους. Εξαιρούνται οι φρέσκες ταλιατέλες, που βράζουν καλύτερα σε ένα φαρδύ και ρηχό τηγάνι. Ο χρόνος βρασίματος των ζυμαρικών διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού από το οποίο παρασκευάστηκαν και με το σχήμα τους. Οι χρόνοι που προτείνουν οι συσκευασίες τους είναι, ως επί το πλείστον, αξιόπιστοι.
Παρ’ όλα ταύτα, θα πρέπει να ανακατεύετε συχνά τα ζυμαρικά σας και να τα δοκιμάζετε. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι πως έβρασαν στον επιθυμητό, για σας, χρόνο. Τα φρέσκα ζυμαρικά, με αυγό, δεν καταναλώνονται ποτέ al dente, καθώς η θερμοκρασία του νερού πρέπει να φτάσει στους 72 °C, σημείο παστερίωσης του αυγού. Μπορεί οι ταλιατέλες να χρειάζονται 2-4 λεπτά βράσιμο, μέχρι να πάρουν το επιθυμητό κιτρινωπό χρώμα, αλλά ο ακριβής χρόνος βρασμού διαφέρει αναλόγως με το πάχος των φρέσκων ζυμαρικών. Για τα φρέσκα ζυμαρικά, χωρίς αυγά, ο χρόνος βρασμού τους εξαρτάται από το μέγεθός τους. Επειδή πολλές φορές δεν βράζουν ομοιόμορφα, καλό είναι να βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, όσα βλέπετε να ανεβαίνουν πρώτα στην επιφάνεια του νερού. Έτσι και δεν θα τα καταστρέψετε σουρώνοντάς τα και θα βράσουν στον δικό τους χρόνο.
Τι να κάνετε στο τέλος
Μην περάσετε τα μακαρόνια σας κάτω από κρύο νερό, γιατί έτσι χάνουν το στρώμα αμύλου που χρησιμεύει για να συνδυαστούν και να «δέσουν» καλά με τη σάλτσα. Βάλτε 1-2 κουταλιές βούτυρο μαγειρικής στην κατσαρόλα σας ή λίγο ωμό ελαιόλαδο, αφήστε το να λιώσει και, αφού στραγγίξετε τα μακαρόνια σας, βάλτε τα πάλι μέσα κι ανακατέψτε καλά.