Σε διαβούλευση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται από σήμερα Τρίτη, η πρόταση της Κομισιόν για τη χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών ως προς την είσοδο επισκεπτών από τρίτες χώρες στο ευρωπαϊκό έδαφος, με ζητούμενο την τόνωση της βιομηχανίας του τουρισμού το καλοκαίρι. «Όχημα» στην προσπάθεια στήριξης του τουρισμού είναι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, με την Κομισιόν να εισηγείται να επιτραπούν τα ταξίδια στην ΕΕ για πλήρως εμβολιασθέντες από τρίτες χώρες, καθώς επίσης να επιτραπούν τα ταξίδια από χώρες που έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα, στη βάση λιγότερο αυστηρών ανώτατων ορίων σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης.
Στον αντίποδα της δυνατότητας μετακίνησης πλήρως εμβολιασθέντων από τρίτες χώρες με χειρότερη επιδημιολογική εικόνα, βρίσκεται η θεσμοθέτηση ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης» εφόσον εμφανιστούν νέες ανησυχητικές μεταλλάξεις σε συγκεκριμένες τρίτες χώρες -με την αναστολή των ταξιδιών από τις εκάστοτε χώρες να πρέπει να αποφασίζεται από κοινού από όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Βάσει του ισχύοντος περιοριστικού πλαισίου, οι μη ζωτικές μετακινήσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τα ταξίδια για αναψυχή, επιτρέπονται για τους πολίτες μόνο επτά χωρών με καλή επιδημιολογική εικόνα, περιλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης. Η νέα πρόταση της Κομσιόν θα ανοίξει το δρόμο για τα ταξίδια πλήρως εμβολιασθέντων από περισσότερες τρίτες χώρες, καθώς και πολιτών από τρίτες χώρες που διατηρούν καλή επιδημιολογική εικόνα. «Είναι ώρα να αναζωογονηθεί η τουριστική βιομηχανία και να αναβιώσουν οι διασυνοριακές φιλίες -με ασφάλεια» αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μήνυμά της στο Twitter δίνοντας το στίγμα της πρότασης της Κομισιόν -η οποία υπόκειται στην έγκριση των «27».
Αποδεκτά συγκριμένα εμβόλια
«Προτείνουμε να υποδεχθούμε ξανά εμβολιασμένους επισκέπτες και εκείνους από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση. Όμως, εάν εμφανιστούν μεταλλάξεις πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα: προτείνουμε έναν μηχανισμό ‘έκτακτου φρένου’» σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν. Βάσει της πρότασης, αποδεκτά για τα ταξίδια στην ΕΕ από τρίτες χώρες θα είναι μόνο τα εμβόλια που έχουν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή που έχουν ενταχθεί στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση έκτακτης ανάγκης.
Επ’ αυτού σημειώνεται ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V -το οποίο η Ελλάδα ήδη έχει ανακοινώσει ότι αποδέχεται για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα χωρίς την ανάγκη επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ- δεν έχει λάβει έγκριση από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, ούτε και βρίσκεται στη σχετική λίστα του ΠΟΥ.
Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm.
Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν είχε εισηγηθεί την άρση των περιορισμών στα ταξίδια αναψυχής μόνο για αφίξεις από επτά χώρες -Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη. Ανάλογο σχέδιο για την υποδοχή τουριστών από την Κίνα εκκρεμεί εν αναμονή σύναψης συμφωνίας αμοιβαιότητας. Επιδίωξη εκ μέρους της Κομισιόν είναι η πρόταση να έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο πριν τα τέλη Μαΐου. Ως προς τη μεθολογία υπολογισμού των χωρών που κατατάσσονται ως ασφαλείς, η πρόταση είναι να αυξηθεί το κατώτατο όριο του 14 ημερών αθροιστικού ποσοστού ειδοποίησης περιστατικών Covid-19 από 25 ανά 100.000 σε 100 ανά 100.000. Παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ που είναι πάνω από 420.