44χρονη εμβόλιο Θεσσαλονίκη: 44χρονη έχασε τη ζωή της-Είχε εμβολιαστεί 14 ώρες πριν με Astra Zeneca
Σε θλίψη έχει βυθιστεί η κοινωνία της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης από τον θάνατο της 44χρονης Μάρθας η οποία πέθανε 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Η άτυχη γυναίκα μητέρα δύο ανήλικων παιδιών εμβολιάστηκε την Δευτέρα 3-4-2021 και ώρα 12:40 το μεσημέρι. Το politispress.gr επικοινώνησε με τον σύζυγό της, Κώστα Γκουγκουλιάνη, ο οποίος είπε ότι μέχρι το απόγευμα όλα ήταν καλά μέχρι που το βράδυ η Μάρθα ανέβασε δέκατα και πήρε ένα ντεπόν. Γύρω στις 3:30-4:00 επήλθε το μοιραίο και κάλεσε άμεσα το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η σύζυγός του δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα και ήταν υγιέστατη και είναι βέβαιος ότι ο θάνατός της οφείλεται αποκλειστικά στο εμβόλιο της Astra Zeneca.
Ο Ιατροδικαστής είπε ότι η Μάρθα φαίνεται να είχε περάσει ένα μικρό έμφραγμα, αλλά το ακριβή αίτια του θανάτου θα ανακοινωθούν όταν θα γίνει μία πιο λεπτομερής εξέταση παρουσία και ενός ιατροδικαστή της οικογενείας. Πάντως αυτό που τόνισε ο σύζυγος της άτυχης Μάρθας, είναι ότι πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο εμβόλιο για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα. “Δεν μπορεί να ταΐζεις σάπιο κρέας στην ταβέρνα σου, επειδή έχεις αγοράσει μεγάλη ποσότητα με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο”.
“Αδερφούλα μου γλυκιά δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμα. Χθες έκανες το εμβόλιο και σήμερα σε χάσαμε άφησες 2 μικρά αγγελούδια”, έγραψε η αδερφή της.
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι στον Καναδά επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος ως αποτέλεσμα εμβολιασμού από το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Ο θάνατος του Έλληνα φοιτητή στη Βουλγαρία
Ο 23χρονος φοιτητής ιατρικής στη Βουλγαρία πέθανε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Ο νεαρός είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στις 22 Φεβρουαρίου και δέκα μέρες μετά, έπειτα από θρομβωτικό επεισόδιο, κατέληξε στη ΜΕΘ του Pirogov Hospital στη Σόφια. Συγκλονισμένος ο πατέρας του 23χρονου φοιτητή Ιατρικής, ο οποίος είναι γιατρός, ανέφερε ότι ο γιος του τον ενημέρωσε πριν από 10 περίπου μέρες και αφού είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, ότι παρουσίασε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Πέντε μέρες μετά και επειδή τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν, αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο.
«Οι γιατροί τού βρήκαν χαμηλά αιμοπετάλια και τού πρότειναν να νοσηλευτεί προκειμένου να προχωρήσουν σε μια σειρά από εξετάσεις», λέει ο πατέρας του. «Μου λέει τότε ο γιος μου, μπαμπά δεν γυρίζω καλύτερα Ελλάδα, να κάνω εκεί τις εξετάσεις; Του απαντάω, βεβαίως». Σύμφωνα με τον Έλληνα γιατρό, ο γιος του έφυγε από το νοσοκομείο, ωστόσο μια ώρα μετά, έπαθε προφανώς κάποια θρόμβωση στο κεφάλι με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει μέσα στο σπίτι.
Θρόμβωση στον εγκέφαλο
«Έπεσε τόσο άτσαλα, που έβγαλε τον ώμο του πάνω στη πόρτα η οποία στράβωσε από το χτύπημα. Η πτώση προήλθε από τη θρόμβωση. Σημειώνω ότι ο γιος μου, 23 ετών, δεν είχε ποτέ του κανένα πρόβλημα υγείας. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και ενώ εγώ του είχα κλείσει ήδη την πτήση για να έρθει Ελλάδα. Οι γιατροί ανατάξανε τον ώμο του και τον κράτησαν μέσα. Τη νύχτα η κατάσταση του επιδεινώθηκε, το πρωί τον έβαλαν στην εντατική χωρίς να τον έχουν διασωληνώσει. Εκεί διαπίστωσαν μια μικρή θρόμβωση στον εγκέφαλο».
«Μέχρι το μεσημέρι που μίλησα με τον νευροχειρουργό, μου είπε ότι το πρόβλημα του παιδιού δεν είναι τόσο νευροχειρουργικό. Πως πρόκειται για ένα μικρό αιμάτωμα και ότι δεν μπορούν να τον χειρουργήσουν γιατί έχει χαμηλά αιμοπετάλια και κινδύνευε να πεθάνει από την αιμορραγία. Την επόμενη μέρα όμως το πρωί, οι θρόμβοι είχαν επεκταθεί σε όλες τις φλέβες του εγκεφάλου και τις αρτηρίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν οι Βούλγαροι συνάδελφοι». Ο Έλληνας γιατρός, προσθέτει ότι, ενημερώθηκε από τους γιατρούς, οι οποίοι του είπαν πως είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του ενδέχεται να συνδέεται με τις παρενέργειες του εμβολίου.
“Και τώρα όμως, να σου πούνε ότι υπάρχουν πέντε πιθανότητες στο 1,5 εκατ. να συμβεί αυτό, θα το έκανες το εμβόλιο; Εγώ θα το έκανα”
«Μου ανέφεραν ότι είναι το δεύτερο καταγεγραμμένο περιστατικό στη Βουλγαρία, μετά από την περίπτωση που αφορά σε έναν 44χρονο άνδρα, ο οποίος πέθανε από πνευμονική εμβολή. Έπειτα μάθαμε ότι η Γερμανία ανακοίνωση ότι σε 1,5 εκατ εμβολιασμένους νεαρής ηλικίας, εντοπίστηκαν πέντε παρόμοια περιστατικά, μεταξύ των οποίων τα τέσσερα αφορούσαν σε γυναίκες και το ένα σε άνδρα. Ήταν τόσο άδικο και αναπάντεχο αυτό που έγινε. Ωστόσο, ούτε ο γιος μου, ούτε οι γιατροί έκαναν κάτι λάθος που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή του. Και τώρα όμως, να σου πούνε ότι υπάρχουν πέντε πιθανότητες στο 1,5 εκατ, να συμβεί αυτό το πράγμα, θα το έκανες το εμβόλιο; Εγώ προσωπικά θα το έκανα».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Έλληνα γιατρού, έγιναν όλες οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων βγήκε καθαρό. «Ακόμα κι ένας συγκάτοικος του γιου μου που έμενε στην ίδια πολυκατοικία, είπε στους γιατρούς ότι ο γιος μου ούτε κάπνιζε, ούτε άλλες καταχρήσεις έκανε, παρά μόνο ότι ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στις σπουδές του. Απλά ήμασταν τόσο άτυχοι…».
https://www.youtube.com/watch?v=2PKWSIRAZ68
AstraZeneca: Πόσο να ανησυχούμε για τις σπάνιες θρομβώσεις – Τι πρέπει να προσέχουμε
Στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον δεύτερο επιβεβαιωμένο θάνατο ασθενούς στον Καναδά που σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Πρόκειται για 50χρονη γυναίκα, στην επαρχία Αλμπέρτα, η οποία εμφάνισε σπάνια θρόμβωση («Προθρομβωτική Θρομβοπενία Ανοσολογικής Αιτιολογίας») και κατέληξε, βάζοντας στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τα σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά που εμφανίζονται μεταξύ των εκατομμυρίων ατόμων -κυρίως σε γυναίκες κάτω των 60 ετών- που εμβολιάστηκαν για τον κοροναϊό. Πάντως, εν μέσω ανησυχιών ότι τα περιστατικά αυτά παρενεργειών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμών κατά της πανδημίας του κοροναϊού, ειδικοί εμβολίων και ανοσολογίας δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι θρομβώσεων για το συγκεκριμένο εμβόλιο παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί και το εμβόλιο εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη θανάτων και σοβαρών ασθενειών από την Covid-19.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο των AstraZeneca και Οξφόρδης παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 76% έπειτα από δύο δόσεις και 60 έως 73% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω που έχουν λάβει μία δόση. Σύμφωνα με έρευνα, η αποτελεσματικότητά του φαίνεται να μειώνεται σε ό,τι αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Οι δύο δόσεις του εμβολίου χορηγούνται σε απόσταση 4 έως 12 εβδομάδων μεταξύ τους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από την αναστολή εμβολιασμών σε 15 χώρες, απεφάνθη στις 18 Μαρτίου ότι το εμβόλιο της AstraZeeca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Στην Ελλάδα μάλιστα, με το συγκεκριμένο σκεύασμα εμβολιάζονται κατ’ αποκλειστικότητα οι πολίτες 30-39 και 40-44 ετών, ενώ οι άνω των 45 εμβολιάζονται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.
Τι έχει συμβεί
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι θρόμβοι στο αίμα πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της της AstraZeneca. Ωστόσο, ο ΕΜΑ απεφάνθη -όπως και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson- ότι ότι τα συνολικά οφέλη στην πρόληψη της Covid-19 είναι σαφώς περισσότερα από τους κινδύνους. Οι θρόμβοι εμφανίζονται σε φλέβες στον εγκέφαλο (CVST) καθώς και στην κοιλιά και τις αρτηρίες. Θεωρούνται ασυνήθιστοι τόσο για τα σημεία στα οποία συναντώνται, όσο και επειδή εμφανίζονται μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, που κάνουν το αίμα να πήξει. Παραδόξως, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ασθενής εμφανίζει τόσο αιμορραγίες όσο και θρόμβους.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΜΑ, κατεγράφησαν 287 περιπτώσεις αυτών των θρομβώσεων παγκοσμίως μετά από εμβολιασμούς με AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένων 142 στην Ευρώπη. Όπως και με το εμβόλιο της J&J, τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν γυναίκες κάτω των 60 ετών, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
325 περιστατικά – Τα 142 στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 325 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19, τη στιγμή που πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στα τέλη Απριλίου, έχουν καταγραφεί 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna. Από αυτό το σύνολο, 142 περιστατικά έχουν καταγραφεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) από σχεδόν 30.000.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca που έχουν χορηγηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες στη Βρετανία και στον ΕΟΧ.
Ποια θεραπεία συνιστάται
Στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν ότι η θεραπεία των θρομβώσεων που πιθανόν σχετίζονται με το εμβόλιο της J&J διαφέρει από αυτή που μπορεί να χαρακτηρίζεται πρότυπη σε τέτοιες περιπτώσεις. «Συνήθως, ένα αντιπηκτικό φάρμακο που ονομάζεται ηπαρίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία θρομβώσεων» τονίζουν. «Σε αυτό το πλαίσιο, η χορήγηση ηπαρίνης μπορεί να είναι επικίνδυνη και πρέπει να χορηγηθούν εναλλακτικές θεραπείες» προσθέτουν. Ο EMA, μέχρι στιγμής, έχει δηλώσει ότι η ηπαρίνη δεν πρέπει να χορηγείται έως ότου αποκλειστεί η διάγνωση μιας παρόμοιας πάθησης – που ονομάζεται θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη (HIT). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά αντιπηκτικά, όπως η φονταπαρινόξη (fondaparinux) ή η αργατρομπάνη (argatroban).
Αλλά ακόμη και όταν αποκλειστεί η ηπαρίνη, ο EMA σημειώνει πως «δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι ασθενείς που εμφανίζουν το σύνδρομο θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία με ηπαρίνη, κυρίως επειδή υπάρχουν λίγα αποδεικτικά στοιχεία». Γερμανοί γιατροί και επιστήμονες που ερευνούν τις θρομβώσεις που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν επίσης πει ότι το θέμα της ηπαρίνης παραμένει «ασαφές» και έχουν συστήσει στους επαγγελματίες γιατρούς να χορηγούν ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη μαζί με αντιπηκτικό.
Σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε στις 29 Απριλίου από τις ιατρικές ενώσεις των ΗΠΑ (American Heart Association / American Stroke Association/ Stroke Council Leadership), όσον αφορά στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών σημειώνονται τα εξής:
Συνιστάται η απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία ή με υπολογιστική τομογραφία με απεικόνιση των φλεβών με την χρήση σκιαγραφικών για την ακριβή ανίχνευση και διάγνωση θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου (CVST).
Οι εξετάσεις αίματος πρέπει να περιλαμβάνουν επιπλέον των συνήθων εκτιμήσεων τον αριθμό των αιμοπεταλίων και εξέταση του περιφερικού επιχρίσματος, χρόνους πήξης, επίπεδα ινωδογόνου, επίπεδα D-dimer και ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4).
Όλοι οι ασθενείς με υποψία CVST λόγω εμβολίου COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτικά σε θεραπευτικές δόσεις. Τα αντιπηκτικά δεν θα πρέπει να περιέχουν ηπαρίνη ή προϊόντα ηπαρίνης σε καμία δόση.
Οι δόσεις της αντιπηκτικής θεραπείας ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστούν εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι εξαιρετικά χαμηλός (<20.000 / mm3) ή εάν υπάρχει χαμηλό ινωδογόνο.
Τα αντιπηκτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου ακόμη και αν υπάρχει δευτερογενής αιμορραγία στον εγκέφαλο, προκειμένου να αποφευχθεί η προοδευτική θρόμβωση και να ελεγχθεί η αιμορραγία. Σε σοβαρά ασθενείς, προτιμώνται οι παρεντερικοί παράγοντες με μικρό χρόνο ημιζωής.
Η μετάγγιση αιμοπεταλίων πρέπει να αποφεύγεται.
Μόλις ο αριθμός των αιμοπεταλίων επανέλθει στο φυσιολογικό, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν πλέον ένα από του στόματος αντιπηκτικό, εάν δεν υπάρχουν άλλες αντενδείξεις.
Οι συννοσηρότητες που ενδέχεται να προδιαθέτουν στο CVST μετά τον εμβολιασμό είναι άγνωστες. Παρόλο που η παρουσία αντισωμάτων έναντι του PF4 έχει επιβεβαιωθεί σε περιπτώσεις CVST που σχετίζεται με εμβολιασμό, ο πραγματικός επιπολασμός και ο κίνδυνος από την παρουσία τέτοιων αντισωμάτων για την εκδήλωση αυτής της παρενέργειας είναι άγνωστοι.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι με τη σωστή θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς θα έχουν πλήρη ανάρρωση.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η American Heart Association/American Stroke Association προτρέπει όλους να λάβουν εμβόλιο για την COVID-19 το συντομότερο δυνατό, ενώ υποστηρίζουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν κατά πολύ τους πολύ μικρούς, σπάνιους κινδύνους και ότι οι κίνδυνοι του εμβολιασμού είναι επίσης πολύ μικρότεροι από τον κίνδυνο της COVID-19 και τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειές του.