44χρονη Χαλάστρα εμβόλιο: Προβληματισμό έχει προκαλέσει ο θάνατος μιας γυναίκας 44 ετών από την Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης.
Ο σύζυγος της 44χρονης που έφυγε από τη ζωή λίγες ώρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, φανέρωσε πως έχει οριστεί ιατροδικαστής και δικηγόρος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Κωνσταντίνος Γκουγκουλιάνης, δήλωσε ότι «μας είπαν ότι έσβησε από ανακοπή, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και δεν οφείλεται στο εμβόλιο», σημειώνοντας ότι έχει οριστεί και από την οικογένεια ιατροδικαστής και δικηγόρος. «Το θέμα είναι τι προκάλεσε το έμφραγμα», αναρωτιέται συνεχίζοντας με το εξής: «Δεν τα ρίχνω στο εμβόλιο, το εμβόλιο έχει βγει για καλό». Όμως, «αν δεν κάνει το εμβόλιο, ας το αποσύρουν. Γιατί βγαίνουν και μιλάνε αν δεν ξέρουν ακόμα αν φταίει; Είναι κακό να το παραδεχτούμε αν δεν κάνει και να το πετάξουμε;».
Όπως είπε μάλιστα, η σύζυγός του, Μάρθα, ήθελε να κάνει το εμβόλιο για να μπορέσει να δει τον ηλικιωμένο πατέρα της, στη Φλώρινα. Μάλιστα, θα έκλεινε ραντεβού για Pfizer, αλλά λόγω του ότι αργούσε το ραντεβού, έκλεισε AstraZeneca, που ήταν νωρίτερα. «Το συζητήσαμε, είχαμε κλείσει ραντεβού στις 12:40 τη Δευτέρα του Πάσχα».
Στην αρχή δεν είχε ενοχλήσεις αλλά μετά ένιωσε ότι κρύωνε
«Το έκανε, κάτσαμε, φάγαμε, πήγαμε στην παραλία της Χαλάστρας και ήπιαμε καφέ. Μου είπε: Δεν έχω ενοχλήσεις. Και μετά μου είπε ότι κρύωνε. Είχε δέκατα, αλλά γνωρίζαμε για τις παρενέργειες και δεν ανησυχήσαμε. Πήρε χαπάκι και της έπεσε ο πυρετός», περιέγραψε ο άνδρας. Σημειώνεται πως ο θάνατος της γυναίκας και μητέρας δύο παιδιών, αποδόθηκε σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση σε ανακοπή καρδιάς, ενώ όπως είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο θάνατος της γυναίκας δεν συνδέεται με το εμβόλιο.
44χρονη Χαλάστρα εμβόλιο: Τι είπε η Θεοδωρίδου
Η Μαρία Θεοδωρίδου μετά από ερώτηση που δέχτηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, αναφέρθηκε στο περιστατικό θανάτου της 44χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχασε τη ζωή της, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο μετά τον εμβολιασμό της με Astrazeneca έναντι της Covid 19. Αφού συλλυπήθηκε τους οικείους της, είπε ότι το περιστατικό μελετάται με προσοχή, ωστόσο τόνισε ότι στη σορό της γυναίκας έγινε νεκροψία – νεκροτομή και πρόσθεσε: «Ο θάνατος της εκλιπούσης δεν συνδέεται με θρομβώσεις, αλλά υπήρξε έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρου εμφράγματος, ωστόσο το περαστικό αυτό θα μελετηθεί σχολαστικά».
44χρονη Χαλάστρα εμβόλιο: Τι είπαν Χρούσος, Παγώνη
Για τον θάνατο της 44χρονης λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης μίλησαν ο Γιώργος Χρούσος, Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και η Ματίνα Παγώνη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Από την πλευρά του, ο κ. Χρούσος, είπε ότι είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός. Αλλά ανέφερε ότι δεν προκύπτει περιστατικό θρόμβωσης, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca προκύπτουν μετά από 14 ημέρες. «Προφανώς υπήρχε κάτι που την έκανε ευάλωτη στο εμβόλιο ή τη νόσο αν νοσούσε», σχολίασε χαρακτηριστικά στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».
«Δεν υπάρχει επιπλοκή θρόμβωσης μετά από 14 ώρες»
Από την άλλη, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι «θα δούμε τα αποτελέσματα από τις ιστολογικές εξετάσεις πρώτα», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει επιπλοκή θρόμβωσης μετά από 14 ώρες». Τόνισε ακόμα, ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός και σύμφωνα με ό,τι εξήγησε, «είναι ένα τραγικό γεγονός το οποίο επηρέασε πολύ κόσμο». Όσο για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εγκύους ή όσες γυναίκες σκοπεύουν να κάνουν παιδιά άμεσα η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «τα δεδομένα αλλάζουν, για αυτό και αλλάζουν και οι οδηγίες. Σύμφωνα με νέες μελέτες ούτε το εμβόλιο της AstraZeneca επηρεάζει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης».
Επίσης, στη συνέχεια, τόσο ο κ. Χρούσος όσο και η κ. Παγώνη αναφέρθηκαν στην εμβολιαστική διαδικασία και ειδικότερα για τους υγειονομικούς. Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι είναι αρκετοί αυτοί που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο ενώ από τη μεριά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι είναι χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμών στους νοσηλευτές μα υπάρχουν κάποιοι που έχουν νοσήσει με αποτέλεσμα να εμβολιαστούν σε δύο μήνες ενώ είναι και αυτοί που βρίσκονται σε καραντίνα».