Άρση πατέντας εμβόλιο – Μπουρλά: Κατηγορηματικό «όχι» του προέδρου της Pfizer

ΚΟΣΜΟΣ

Άρση πατέντας εμβόλιο – Μπουρλά: Κατηγορηματικό «όχι» του προέδρου της Pfizer

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Άρση πατέντας εμβόλιο - Μπουρλά: Κατά της άρσης της πατέντας ο ισχυρός άνδρας της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

06.05.2021 | 21:58

Ο Αλμπέρτ Μπουρλά, πρόεδρος-γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer, δήλωσε ότι τάσσεται κατά της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια για τον κορονοϊό, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες.

Δείτε ακόμη: Μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες των εμβολίων

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αλμπέρτ Μπουρλά τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων. «Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις», τόνισε.

Ένα εμβόλιο που βασίζεται στην πρωτόγνωρη τεχνολογία του «αγγελιαφόρου RNA», όπως αυτό των Pfizer/BioNTech, απαιτεί μια «πολύ μακρά» διαδικασία και μια «τεχνογνωσία αιχμής» προκειμένου να λειτουργήσει ένας χώρος παραγωγής, εξήγησε ο Άλμπερτ Μπουρλά. «Επειδή εμβόλια αγγελιαφόρου RNA δεν είχαν παραχθεί ποτέ μέχρι τώρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στον κόσμο εργοστάσια όπως αυτά που κατασκευάσαμε εμείς οι ίδιοι (…) εκ του μηδενός», υπογράμμισε.

«Θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα…»

Ειδικά μηχανήματα για την παρασκευή του σκευάσματος των BioNTech/Pfizer παραγγέλθηκαν σε εξειδικευμένες εταιρείες και οι μονάδες παραγωγής διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να εγκατασταθούν εκεί. Τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, υποστήριξε ο Μπουρλά. Οι χώρες αυτές, οι οποίες διαθέτουν πολλές φαρμακοβιομηχανίες, ζητούν την άρση των πατεντών.

«Και θα πρέπει να επιμείνω στο θέμα της συμφόρησης των πρώτων υλών: σήμερα, το κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης που παρασκευάζεται σε όλο τον κόσμο φτάνει κατευθείαν στα εργοστάσιά μας και δεν μένει ούτε για μία ημέρα στις αποθήκες, μέχρι να μετατραπεί σε εμβόλιο. Και κάθε δόση, αφού ελεγχθεί η ποιότητα, δεν αποθηκεύεται ούτε για μία ημέρα προτού παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν και άλλα μέρη αρχίσουν να παραγγέλλουν πρώτες ύλες, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν αποθηκευμένες μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να τις μετατρέψουν σε δόσεις εμβολίων. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα», προειδοποίησε.

«Ναι» από τον Πούτιν

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα.

«Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπέρ και ο Μακρόν

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν, που έως τώρα ήταν επιφυλακτικός, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. «Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει αντίθετος με την άρση της πατέντας.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το mRNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια mRNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί», εξήγησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπήρξε εμβολιαστικός εθνικισμός από την πλευρά της Ευρώπης. «Η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, με τις δόσεις που παραγάγαμε, περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις καταναλώσαμε για εμάς και 45 εκατομμύρια εξαγάγαμε. Σήμερα, για άλλες δόσεις που παρήχθησαν, για παράδειγμα από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, μηδέν δόσεις έχουν εξαχθεί», πρόσθεσε.

Αρνητικό το Βερολίνο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν αρνητική σήμερα στην πρόταση των ΗΠΑ να παραιτηθούν από την προστασία των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή διεθνή υποστήριξη για να γίνει πραγματικότητα.

Το σχέδιο των ΗΠΑ θα δημιουργούσε «σοβαρές επιπλοκές» για την παραγωγή εμβολίων, δήλωσε την Πέμπτη μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μέσω email. Χωρίς το κίνητρο για κέρδη από δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, οι φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται να μην κινούνται τόσο επιθετικά για να δημιουργήσουν εμβόλια στο μέλλον, υποστηρίζει το Βερολίνο.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είχε πει πως η χώρα του είναι «ανοικτή» σε μια «συζήτηση» για το θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, την οποία υποστηρίζει η Ουάσινγκτον. «Είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χάικο Μάας, ο οποίος πρόσθεσε πως «είναι μία ερώτηση την οποία οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας» της Covid-19.

Exit mobile version