Εγκρίθηκε από τις ρωσικές Αρχές, το μονοδοσικό ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik Light, όπως έγινε γνωστό σήμερα, και θα είναι διαθέσιμο από εδώ και στο εξής. «Το Sputnik Light είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός μαχητής κατά της πανδημίας. Βοηθάει στην επίτευξη μεγάλου επιπέδου προστασίας, πιο γρήγορα» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής. Προσφέρει προστασία 80% απέναντι στη Covid, η οποία «είναι υψηλότερη ακόμα και από αυτή που προσφέρουν εμβόλια δυο δόσεων», σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία παραγωγής τους.
Στα άλλα στοιχεία που κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα, το 91,7% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με το Sputnik Light παρουσίασαν αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό στην 28η ημέρα μετά τον εμβολιασμό, ενώ το 100% των εμβολιασμένων που είχαν προϋπάρχουσα ανοσία, ενίσχυσαν περισσότερο από 40 φορές τα επίπεδα των αντισωμάτων τους, 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους.
Πατέντες εμβόλιο: Ποιοι ζητούν να απελευθερωθούν, ποιες χώρες λένε «όχι»
Παγκόσμια αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η στήριξη του Τζο Μπάιντεν στην πρόταση περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19. Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Ναι, θα μιλήσω για αυτό αργότερα σήμερα», απάντησε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.
Έτσι, λοιπόν, τα μάτια στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) έχουν οι περισσότερες κυβερνήσεις κρατών μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος, καθώς αναμένουν την απόφαση που θα λάβουν οι 164 χώρες-μέλη του Οργανισμού. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, υπογράμμισε ότι «σε έκτακτες περιόδους, απαιτούνται έκτακτα μέτρα», δίνοντας ουσιαστικά τον τόνο στον Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ικανοποιώντας περισσότερες από 65 χώρες του πλανήτη, οι οποίες υπό την ηγεσία της Ινδίας και της Νοτίου Αφρικής ζητούν εδώ και καιρό την απελευθέρωση της πατέντας, ώστε να παρασκευάζουν περισσότερα εμβόλια στην επικράτειά τους.
– Γιατί κατατέθηκε το αίτημα για απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων;
Προς το παρόν, μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν τις πατέντες έχουν την άδεια να παρασκευάζουν εμβόλια κατά της Covid-19 και η διάθεσή τους γίνεται βάσει συμφωνιών που συνάπτουν με χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη υποστηρίζουν ότι, εάν απελευθερωθούν οι πατέντες, τότε θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα και φθηνότερα εμβόλια.
Για παράδειγμα στην Αφρική κατοικούν το 17% των ανθρώπων όλου του πλανήτη, αλλά οι χώρες της ηπείρου έχουν λάβει προς το παρόν μόλις το 2% των δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν διατεθεί παγκοσμίως. Μέχρι τις αρχές Απριλίου είχαν διατεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο περισσότερες από 700 εκατομμύρια δόσεις, με το 87% αυτών να έχουν χορηγηθεί σε χώρες μέσου και υψηλού εισοδήματος και μόλις το 0,2% σε φτωχότερες χώρες.