Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού, την οποία ήδη υιοθέτησε η Κομισιόν, προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας, καθώς από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει σχετική πρόταση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός χλεύαζε τον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας για εμβολιόδεντρα.
Δείτε ακόμη: Ποιες χώρες ζητούν να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων
”Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί εντυπώσεις”
“Να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα, ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020”, ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές.
“Στη συνέχεια, στις 4 Μαΐου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του Κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response δήλωνε: «Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα». Κι αυτή η θέση εξακολουθεί να ισχύει”, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Να καταθέσει ο Μητσοτάκης επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας
Για «αυτογελοιοποίηση» του πρωθυπουργού σχετικά με το ζήτημα της άρσης της πατέντας κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι «καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση, να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας».
Ειδικότερα, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία».
«Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για “εμβολιόδεντρο” και ειρωνευόταν λέγοντας πως “πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο”».
Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι «η πρόταση, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος». Σημειώνει, επίσης, ότι «η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
ΚΙΝΑΛ: Υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας του εμβολίου
Εδώ και έναν χρόνο το Κίνημα Αλλαγής, διεκδικεί την άρση της πατέντας του εμβολίου κατά της COVID-19, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2020 η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά ζητούσε να αγοραστεί η πατέντα των τεστ, αλλά και των εμβολίων και κάθε χώρα να κάνει μαζική και γρήγορη παραγωγή. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του ’20, μιλώντας με την πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Iratxe Garcia-Perez η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως πρέπει η «πατέντα του εμβολίου να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό».
Την Πέμπτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η κ. Γεννηματά, τονίζει σε ανάρτησή της πως «η παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν ανοίγει μια προοπτική να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων. Όλοι όσοι το έχουμε πει και το πιστεύουμε έχουμε χρέος να συμβάλλουμε σε αυτό».
Παράλληλα, καλεί τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια γιατί αυτός ο στόχος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση». Και καταλήγει λέγοντας πως το Κίνημα Αλλαγής, θέτει και πάλι το ζήτημα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
”Η παραγωγή ενός εμβολίου των πολιτών”
Σημειώνεται πως και ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος, Παναγιώτης Βλάχος, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 είχε επισημάνει ότι «η παραγωγή ενός “εμβολίου των πολιτών” ενθαρρύνεται και από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε η γνώση, τα δεδομένα, οι τεχνολογίες και οι πατέντες να γίνουν κτήμα της ανθρωπότητας, με τη συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. […]. Από τη στιγμή που η Κομισιόν απορροφά μεγάλο μέρος του ρίσκου για τη βιομηχανία ή τις φαρμακευτικές, μπορεί να επιβάλει την δωρεάν παροχή του εμβολίου, τη δωρεάν διάθεση της πατέντας και να μοντελοποιήσει τις προϋποθέσεις (μεταφορά, παράδοση, διάθεση) για όλους, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό».
Πρόσφατα, ο βουλευτής του κόμματος και τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Πουλάς, επισήμανε πως, «είναι κοινός τόπος ότι η ΕΕ απέτυχε να διασφαλίσει την ομαλή προμήθεια όλων των κρατών μελών με εμβόλια. Απέτυχε ως προς τις προβλέψεις της, ως προς τον σχεδιασμό της. Κυρίως απέτυχε να προστατεύσει το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, μέσω της παραχώρησης είτε της πατέντας από τις εταιρείες που παρασκευάζουν το εμβόλιο, είτε των παραγωγικών δυνατοτήτων».