Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πατέντες – εμβόλιο: Η πρόταση Μπάιντεν προκαλεί παγκόσμια αντιπαράθεση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατέντες – εμβόλιο: Η πρόταση Μπάιντεν προκαλεί παγκόσμια αντιπαράθεση

Πατέντες - εμβόλιο: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε την Τετάρτη ότι στηρίζει την πρόταση του ΠΟΥ

Ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες. Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Ναι, θα μιλήσω για αυτό αργότερα σήμερα», απάντησε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε.

Στόχος το τέλος της πανδημίας 

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», πρόσθεσε. Η Τάι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο. Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του. Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική κατέθεσαν πρόταση άρσης των πατεντών, με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να παρασκευάσουν εμβόλια για την Covid-19 χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία φαρμακευτικών εταιρειών.

Η πρόταση Μητσοτάκη-Μόσιαλου πριν 13 μήνες

Σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει πως ήταν πρόταση που είχε υποστηρίξει αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ίδιος πριν από 13 μήνες. Την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης περί της διαχείρισης της κρίσης λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, μιλώντας στην FAZ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού.

«Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα επείγον να λυθεί το πρόβλημα της εξάπλωσης του εμβολιασμού κατά του ιού το συντομότερο δυνατό. «Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση Μόσιαλου:

«Με επίσημη ανακοίνωση της η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την θέση που είχα καταθέσει πριν από 13 μήνες για τις πατέντες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Μια θέση που είχε υποστηρίξει αρχικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την αρχή της πανδημίας προσπάθησα να συμβάλλω με εποικοδομητικές προτάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην Ελλάδα και διεθνώς. Προτάσεις που κατατέθηκαν έγκαιρα και ήταν καινοτόμες και συγκεκριμένες. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τους επόμενους μήνες».

ΠΟΥ: Μνημειώδης στιγμή στη μάχη κατά του covid-19

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Φον ντερ Λάιεν στη γραμμή Μπάιντεν

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. «Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

IFPMA: «Απογοητευτική» η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19

Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε χθες σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA). «Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια αναστολή είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA. Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για την πατέντα των εμβολίων

Τη θέση του υπέρ της κατάργησης της παντέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού επανέλαβε μέσω ανάρτησής του στο facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπερασπίζεται τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε:

«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι. Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών. Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη.»

ΚΙΝΑΛ: Υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας του εμβολίου

Εδώ και έναν χρόνο το Κίνημα Αλλαγής, διεκδικεί την άρση της πατέντας του εμβολίου κατά της COVID-19, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2020 η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά ζητούσε να αγοραστεί η πατέντα των τεστ, αλλά και των εμβολίων και κάθε χώρα να κάνει μαζική και γρήγορη παραγωγή. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του ’20, μιλώντας με την πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Iratxe Garcia-Perez η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως πρέπει η «πατέντα του εμβολίου να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό».

Την Πέμπτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η κ. Γεννηματά, τονίζει σε ανάρτησή της πως «η παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν ανοίγει μια προοπτική να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων. Όλοι όσοι το έχουμε πει και το πιστεύουμε έχουμε χρέος να συμβάλλουμε σε αυτό». Παράλληλα, καλεί τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια γιατί αυτός ο στόχος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση». Και καταλήγει λέγοντας πως το Κίνημα Αλλαγής, θέτει και πάλι το ζήτημα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

‘Εμβόλιο των πολιτών’

Σημειώνεται πως και ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος, Παναγιώτης Βλάχος, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 είχε επισημάνει ότι «η παραγωγή ενός εμβολίου των πολιτών ενθαρρύνεται και από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε η γνώση, τα δεδομένα, οι τεχνολογίες και οι πατέντες να γίνουν κτήμα της ανθρωπότητας, με τη συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. […]. Από τη στιγμή που η Κομισιόν απορροφά μεγάλο μέρος του ρίσκου για τη βιομηχανία ή τις φαρμακευτικές, μπορεί να επιβάλει την δωρεάν παροχή του εμβολίου, τη δωρεάν διάθεση της πατέντας και να μοντελοποιήσει τις προϋποθέσεις (μεταφορά, παράδοση, διάθεση) για όλους, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό».

Πρόσφατα, ο βουλευτής του κόμματος και τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Πουλάς, επισήμανε πως, «είναι κοινός τόπος ότι η ΕΕ απέτυχε να διασφαλίσει την ομαλή προμήθεια όλων των κρατών μελών με εμβόλια. Απέτυχε ως προς τις προβλέψεις της, ως προς τον σχεδιασμό της. Κυρίως απέτυχε να προστατεύσει το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, μέσω της παραχώρησης είτε της πατέντας από τις εταιρείες που παρασκευάζουν το εμβόλιο, είτε των παραγωγικών δυνατοτήτων».

Πρώτος το θέμα με τις πατέντες το είχε θέσει ο πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 2020, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι αφορά την παραγωγή εμβολίων για τρίτες χώρες και όχι την Ευρώπη ή την Ελλάδα, όπως λανθασμένα αναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως είναι άλλο το θέμα με τις πατέντες στο οποίο αναφέρθηκαν οι ΗΠΑ και η Κομισιόν, και άλλο αυτό που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα. «Ο αριστερός κύριος Τσίπρας δεν έχει μιλήσει ποτέ για τα εμβόλια στον Τρίτο Κόσμο», ανέφεραν, με νόημα. Η άρση των πατεντών αφορά χώρες όπως η Ινδία και η Αφρική, ενώ το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ινδονησία και το Πακιστάν έχουν ανακοινώσει ότι διαθέτουν «ικανότητες παραγωγής», αν αρθούν οι πατέντες.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι στις 4 Μαΐου 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε τα εξής:

«Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανέφερε και η Melinda Gates, η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων.

Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο – όποτε εφευρεθεί – θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα».

Aς σημειωθεί ότι Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν παραδέχτηκε, σήμερα, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια θα φθάσουν στους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου και ότι το G7 είχε την ευθύνη να κάνει περισσότερα. «Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό… τότε δεν θα υπάρξει παγκόσμια ανοσία μέχρι το 2024», είπε. «Θα περιμένουμε μέχρι το 2024 συνεχίζοντας με τις μάσκες μας, τις δοκιμές μας, τους περιορισμούς και τους φόβους μας; Δεν νομίζω ότι είναι λύση για εμάς ή για τον κόσμο».

Δεν θα υπάρξει ανοσία εναντίον της Covid-19, εκτός αν πρόκειται για παγκόσμια ανοσία

«Δεν θα υπάρξει ανοσία εναντίον της Covid-19, εκτός αν πρόκειται για παγκόσμια ανοσία. Μπορούμε να χαιρόμαστε για τον ρυθμό του εμβολιασμού σε καθεμία από τις χώρες μας και είναι πολύ καλό που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χαίρεται γι ‘αυτό, αλλά είναι μόνο ένα βήμα προς την παγκόσμια ανοσία και ο ιός θα εξακολουθεί να είναι εκεί με τις παραλλαγές του για όσο διάστημα δεν αγγίζουμε την παγκόσμια ανοσία», σημείωσε. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία εμβολιασμού, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εκστρατεία εμβολιασμού προχωράει κανονικά με επιτυχία, καθώς ένας στους εκατό Έλληνες εμβολιάζεται καθημερινά, με τη συμμετοχή να αυξάνεται. Τέλος, σημειώνουν πως εντός του Μαΐου το 70% των Ελλήνων άνω των εξήντα θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις