Δορυφόροι Έλον Μασκ Κοζάνη: Οι δορυφόροι του Έλον Μασκ που φέρνουν το γρήγορο Ίντερνετ «αναστάτωσαν» την Ελλάδα
Την εμφάνισή τους στον ουρανό της Κοζάνης έκαναν οι δορυφόροι Starlink της εταιρίας Space-X. Η συστοιχία των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς του προγράμματος SpaceX’s του Έλον Μάσκ πετά σε χαμηλό ύψος με στόχο την δημιουργία ενός μεγάλου διεθνούς δορυφορικού δικτύου που θα παρέχει φθηνό και γρήγορο Ίντερνετ οπουδήποτε. Το 2019 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ εκτοξεύτηκαν συνολικά 120 μικροί δορυφόροι Starlink οι οποίοι περιφέρονται σε πολύ χαμηλότερο ύψος πάνω από τη Γη (350 έως 550 χιλιόμετρα), από ό,τι οι σημερινοί δορυφόροι Ίντερνετ, πράγμα που – σύμφωνα με τον Μασκ – θα επιτρέψει την παροχή αξιόπιστης online πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες και χωρίς μεγάλο κόστος. Το βράδυ της Τρίτης 4 Μαΐου 2021 εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, ο πύραυλος SpaceX Falcon 9.
Σύμφωνα με τη NASA, o πύραυλος μεταφέρει 60 δορυφόρους Starlink. Μετά την εκτόξευση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή σε τροχιά των δορυφόρων γύρω από τη Γη. Στόχος του Έλον Μασκ στα επόμενα χρόνια είναι να έχει σε περιφορά γύρω από την Γη περίπου 4.000 τέτοιους δορυφόρους.
Δείτε το βίντεο του KOZANILIFE.GR από τον ουρανό της Κοζάνης το βράδυ της Τρίτης 6 Μαΐου:
Βίντεο από την Αλεξάνδρεια:
Βίντεο από Θεσσαλονίκη:
Ορατοί και σε άλλες χώρες
Εκτός από την Ελλάδα όμως οι δορυφόροι της SpaceX έγιναν ορατοί και άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα έγιναν ορατοί στην Αϊόβα με τοπικό μέσο να λαμβάνει πολλές κλήσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα από πολίτες που δήλωναν ότι είδαν μία συστοιχία φώτων να ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή στον ουρανό στα ανατολικά της Πολιτείας.
Περίεργο νυχτερινό φαινόμενο πριν από λίγο στους ουρανούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Σμήνος φωτεινών κουκίδων με κατεύθυνση από Γιαννιτσά προς Κιλκίς…σμήνος ελικοπτέρων σε μεγάλο ύψος (δεν ακουγόταν βόμβος), συντρίμμια δορυφόρου που μπήκε στην ατμόσφαιρά ή κάτι άλλο; pic.twitter.com/4hX6CVbLvq
— SakisMorisson (@SakisGrm550) May 6, 2021
Πιερρακάκης: Συμφωνία με τον Έλον Μασκ για σούπερ γρήγορο δορυφορικό Ίντερνετ σε όλη την Ελλάδα
Η υπηρεσία δορυφορικού Ιντερνέτ της Starlink του δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ έρχεται στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema, η Ελλάδα σύντομα -εντός του 2021- θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες προς το παρόν χώρες στον κόσμο όπου θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία της Starlink. Το διαστημικό Ιντερνέτ του Μασκ προσφέρει σύνδεση ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε σημεία της χώρας μας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καν κάλυψη, όπως απόκρημνες κορφές και απομακρυσμένα νησιά.
Από το τέλος του 2020 η Starlink έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και βρίσκεται σε επαφή τόσο με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι προτάσεις της εταιρείας βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος έχει εμπλακεί προσωπικά μέσω επαφών σε συζητήσεις με την εταιρεία για τις προοπτικές δοκιμής του project στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να συμβάλει στη σημαντική και άμεση αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δυνατοτήτων της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και οι αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η εμπλοκή της Starlink στα ελληνικά πράγματα προς το παρόν δεν ταράζει τα νερά των ισορροπιών για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ωστόσο προσθέτει έναν υπολογίσιμο παίκτη, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία και υπόσχεται πλήρη πανελλαδική κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.
Παγκόσμιο ρεκόρ εκτόξευσης δορυφόρων
Η εταιρεία Space X του Έλον Μασκ εκτόξευσε τον Ιανουάριο του 2021 ταυτόχρονα 143 μικρούς δορυφόρους, κάτι που αποτέλεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η εκτόξευση έγινε με ένα επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 από το διαστημικό κέντρο στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 104 δορυφόροι που είχαν εκτοξευθεί με ινδικό πύραυλο το 2017. Πρόκειται για 133 εμπορικούς και κρατικούς δορυφόρους, μεταξύ άλλων για λογαριασμό της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), καθώς επίσης για δέκα δικούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Starlink της ίδιας της Space X. Η εταιρεία έχει ήδη θέσει σε τροχιά περισσότερους από 800 μικρούς δορυφόρους με στόχο να παρέχει ευρυζωνικό διαδίκτυο παγκοσμίως.
Μετά την εκτόξευση, το πρώτο τμήμα του πυραύλου προσνηώθηκε στην πλατφόρμα ενός ρομποτικού πλοίου στον Ατλαντικό (το οποίο φέρει το όνομα «Φυσικά σε αγαπώ ακόμη!»), ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά, κάτι που έχει γίνει πια ρουτίνα για τη Space X. Ήταν η 73η φορά που η εταιρεία έκανε κάτι τέτοιο. Είχε προηγηθεί στις 20 Ιανουαρίου μια άλλη εκτόξευση μιας «φουρνιάς» δορυφόρων Starlink. Η ταυτόχρονη εκτόξευση τόσο πολλών δορυφόρων σε ύψος 500 χιλιομέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση, επειδή ο καθένας πρέπει να απελευθερωθεί στο διάστημα σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ τους.
Δορυφόροι σε χαμηλό ύψος
Καθώς σήμερα η παροχή του Ίντερνετ γίνεται είτε μέσω επίγειων ασύρματων σταθμών είτε μέσω υπόγειων καλωδίων, πολλές απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μην είναι online. Η εναλλακτική λύση του σημερινού δορυφορικού διαδικτύου συνήθως είναι δαπανηρή, αλλά και παρέχει χαμηλές ταχύτητες. Η Space Χ θέλει να το αλλάξει αυτό, δημιουργώντας ένα μεγάλο διεθνές δορυφορικό δίκτυο που θα παρέχει φθηνό και γρήγορο Ίντερνετ οπουδήποτε. Οι δορυφόροι Starlink θα περιφέρονται σε πολύ χαμηλότερο ύψος πάνω από τη Γη (350 έως 550 χιλιόμετρα), από ό,τι οι σημερινοί δορυφόροι Ίντερνετ, πράγμα που -σύμφωνα με τον Μασκ- θα επιτρέψει την παροχή αξιόπιστης online πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες και χωρίς μεγάλο κόστος.