Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καπραβέλος lockdown: Νέα τρομακτική πρόβλεψη, παρά τα… εμβόλια
ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος lockdown: Νέα τρομακτική πρόβλεψη, παρά τα… εμβόλια

Καπραβέλος lockdown: Ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε την ανησυχία του για τη χαλάρωση των μέτρων

Να ξεχάσουμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα όπως την ξέραμε ζήτησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. Ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε την ανησυχία του για τη χαλάρωση των μέτρων τονίζοντας ότι η χαλαρότητα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων και επιστροφή σε lockdown. «Δεν είμαστε εναντίον της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Η χαλαρότητα θα μας στοιχίσει, να ανοίξουμε με μεγάλη προσοχή» τόνισε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Συμφωνώ αλλά το άνοιγμα της κοινωνίας είναι μονόδρομος, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων», τόνισε από πλευράς του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Ο ιός είναι εδώ, ανοίγουμε την οικονομία αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, να κάνουμε τον εμβολιασμό και τα rapid test» πρόσθεσε. Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 170 ασθενείς με κοροναϊό, εκ των οποίων 45 είναι διασωληνωμένοι, ενώ η πληρότητα στη ΜΕΘ φθάνει το 98%.

Γυναίκες κάνουν βόλτα

Γώγος: Έχουμε αφήσει πίσω μας τα lockdown

Για την πορεία της πανδημίας αλλά και τον βηματισμό χαλάρωσης του lockdown μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως είπε, «ένα από τα βασικά που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το κλείσιμο υγειονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα no covid νοσήματα. Έχουμε μείνει πίσω σε αυτό. Επομένως, το να ανοίγει το σύστημα, το να απελευθερώνονται… πρέπει να απελευθερωθούν κλινικές που είχαν δοθεί στον covid. Είναι τα χειρουργεία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Είναι ένα στοίχημα, παράλληλα με όλα τα άλλα. Έχει μεγάλη σημασία να ανοίξουν οι υπόλοιπες κλινικές και γίνεται σιγά – σιγά».

Μιλώντας για την εμβολιαστική διαδικασία είπε πως με μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με το στοίχημα του εμβολιασμού. «Υπάρχει μία ταχεία αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει συμμετοχή του κόσμου, υπάρχει το self testing το οποίο βοηθάει αρκετά. Με όλα αυτά, έχουμε μία αισιοδοξία ότι αυτό το μεγάλο άνοιγμα που ακολουθεί, θα μπορέσει να ελεγχθεί», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα κατά του κορωνοϊού είπε πως «νομίζω ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα lockdown, δεν έχουμε οριζόντιο lockdown πια. Θα έχουμε μία πολύ στενή επιτήρηση». Όπως είπε, «ειδικά στις περιοχές Μεσολόγγι, Αιτωλικό, υπάρχει μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και των νοσηλειών στην περιοχή . Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, οι οποίοι θα βοηθήσουν να σταματήσει η διασπορά. Σε αυτή τη φάση του ανοίγματος, υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε τοπικούς περιορισμούς. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η πολύ καλή επιδημιολογική επιτήρηση».

Οι καθηγητές Τόλης, Τζανάκης, Λουκίδης στον ΣΚΑΪ για μάσκες, lockdown – άρση πατέντας και εγκύους

Για τη χρήση της μάσκας, το lockdown, την άρση πατέντας των εμβολίων για τον κορωνοϊό αλλά και τις τυχόν αντενδείξεις των εμβολίων στις εγκύους μίλησαν στον ΣΚΑΪ οι καθηγητές Τόλης, Τζανάκης και  Λουκίδης.  Για την άρση πατέντας ο καρδιοχειρουργός καθηγητής στο Χάρβαρντ Γ. Τόλης υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι να διατεθούν άμεσα και πλήρως εμβόλια. Όπως ανέφερε, «όποτε δημιουργείται ιατρική τεχνολογία υπάρχει συναίνεση κράτους – ιατρικών εταιρειών. Το κράτος θέλει το καλό του πληθυσμού αλλά και οι εταιρείες θέλουν κέρδος, πρέπει να κάνουν απόσβεση των δαπανών για έρευνα. Όταν τραβάει ο ένας, τραβάει ο άλλος η λύση κάπου στη μέση βρίσκεται».

«Oι μάσκες δουλέψανε, και βοήθησαν πολύ.. Εγώ σε δυο διαφορετικά περιστατικά δούλεψα με έναν βοηθό σε δύο χειρουργεία, στο ένα ήμασταν 7 ώρες μαζί σε απόσταση εκατοστών, και παρότι με μάσκες ο βοηθός μου αρρώστησε με κορωνοϊό, εγώ δε νόσησα, και μάλιστα δεν ειχα και αντισώματα στον κορωνοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόλης.  Για την απόφαση στις ΗΠΑ να μην υπάρχει μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αλλά μόνο σε εσωτερικούς χώρους αποσαφήνισε ότι πρόκειται για απόφαση πολλών πολιτειών, αλλά όχι ομοσπονδιακή. «Σε 1 με 1,5 μήνα θα ξέρουμε αν αυτό θα οδηγήσει σε προβλήματα, τόσο από τα κρούσματα, όσο και από τα αναφερόμενα περιστατικά σε νοσοκομεία και στις ΜΕΘ» είπε.  Ο κ. Τόλης ανέφερε ακόμα κάθε απόφαση ασθενών με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τον παθολόγο.

Κόσμος κάνει βόλτα

Η Ελλάδα πρότυπο για όλο τον κόσμο

Ο καθηγητής Πνευμονιολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σε εσωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως εμβολιαστικού ποσοστού, και ίσως αργότερα όταν αυξηθεί το εμβολιαστικό ποσοστό σε εξωτερικούς χώρους να παραλειφθούν. Εξαίρεση για να μη φοριέται μάσκα ενδεχομένως να αποτελεί μια «κοινωνική φούσκα», ένα αυστηρά ελεγχόμενο υγειονομικό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο διευκρίνισε.  Όπως ανέφερε, γυναίκα που είναι σε προετοιμασία εγκυμοσύνης θα πρέπει να συζητήσει το εμβόλιο με τον γυναικολόγο της. Αν  υπάρχει σύλληψη και κυοφορία είναι θέμα γυναικολόγου για το εμβόλιο που πρέπει να δοθεί, όλα τα εμβόλια φαίνονται ασφαλή, αλλά για ορισμένα όπως της AstraZeneca δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να έχουν συμπεριλάβει πληθυσμούς εγκύων.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στ. Λουκίδης, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι πρέπει να κτίσουμε τείχος ανοσίας μέσω εμβολιασμών, και πρέπει να κάνουμε και τη δεύτερη δόση. «Το φθινόπωρο πρέπει να έχουμε άδεια νοσοκομεία με τις ελάχιστες εισαγωγές» τόνισε.  Για τις αλλεργικές εκδηλώσεις ανέφερε ότι το ποσοστό ήταν ελάχιστο, επικαλούμενος και την  Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας. Στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι 1000 γυναίκες που γέννησαν εμβολιάστηκαν με mRNA και η ασφάλειά τους ήταν ανάλογη με του γενικού πληθυσμού. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος για να μιλήσουμε με περισσότερα στοιχεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις