Πύραυλος Κίνας πτώση: Σε επιφυλακή και τα ελληνικά σώματα ασφαλείας
Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα ξημερώματα της Κυριακής τα απομεινάρια του πυραύλου της Κίνας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, βάζοντας τέλος στις εικασίες και τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών για το πού θα έπεφταν τα συντρίμμια. Οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέστηκαν το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, τοποθετούν το σημείο πρόσκρουσης στον ωκεανό, δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων. Τα συντρίμμια από τον πύραυλο Μεγάλη Πορεία (Long March) 5Β είχαν κάνει μερικούς να κοιτάζουν με ανησυχία προς τον ουρανό μετά την εκτόξευσή του, στις 29 Απριλίου, από το νησί Χαϊνάν της Κίνας, όμως το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια. Πέρσι κομμάτια πυραύλου ίδιου τύπου είχαν πέσει στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου «Μεγάλη Πορεία 5Β» είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια. Δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί.
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γης είναι καλυμμένο με νερό, οι πιθανότητες να έπεφτε ο πύραυλος σε κατοικημένη περιοχή στην ξηρά ήταν χαμηλές και οι πιθανότητες να προκαλούνταν τραυματισμοί ακόμη μικρότερη, σύμφωνα με ειδικούς. Όμως η αβεβαιότητα για την πορεία που θα ακολουθούσε ο πύραυλος κατά την πτώση του και το γεγονός ότι η Κίνα δεν διατύπωσε ισχυρότερες διαβεβαιώσεις πριν από την επιστροφή του πυραύλου στην ατμόσφαιρα είχαν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=rikjMHdoTBQ&feature=emb_title
Σε επιφυλακή και τα ελληνικά σώματα ασφαλείας
Σε μερική επιφυλακή τέθηκαν τα ελληνικά σώματα ασφαλείας με αφορμή τον κινεζικό πύραυλο, Long March, βάρους 21 τόνων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες είχαν απαγορευτεί οι στρατιωτικές πτήσεις, ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε πως οι πιθανότητες για να πέσουν θραύσματα του πυραύλου στη χώρα μας είναι «απειροελάχιστες».
«Τεμπέληδες οι Κινέζοι σχεδιαστές του πυραύλου» λέει αστροφυσικός από τις ΗΠΑ
Στη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ Τζόναθαν Μακντάουελ είπε στο Reuters ως η ζώνη που μπορεί να έπεφταν τα συντρίμμια εκτεινόταν από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη ή το Πεκίνο προς βορρά και τη νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας προς νότο. Από τον Ιούλιο 1979 που μεγάλα τμήματα του διαστημικού σταθμού Skylab της NASA έπεσαν στην Αυστραλία, οι περισσότερες χώρες επιδιώκουν να αποφεύγουν τέτοιες ανεξέλεγκτες επιστροφές στην ατμόσφαιρα μέσω του σχεδιασμού των διαστημικών σκαφών τους, δήλωσε ο Μακντάουελ.
«Το γεγονός ότι οι Kινέζοι σχεδιαστές του πυραύλου δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα αυτό, τους κάνει να μοιάζουν τεμπέληδες», πρόσθεσε ο Μακντάουελ, μέλος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. Η Global Times, η κινεζική ταμπλόιντ που εκδίδεται από την επίσημη Λαϊκή Ημερησία, απέρριψε ως «δυτικές υπερβολές» τις ανησυχίες ότι ο πύραυλος είναι εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές.
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε τονίσει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν σχεδίαζαν να τον καταρρίψουν, αλλά άφησε αιχμές κατά της Κίνας για αμέλεια. Πέρυσι, απομεινάρια ενός άλλου πυραύλου «Μεγάλη Πορεία» είχαν πέσει σε χωριά στην Ακτή του Ελεφαντοστού στην Αφρική προκαλώντας ζημιές, αλλά ευτυχώς όχι θύματα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.
«Μια πτώση στον ωκεανό ήταν πάντα η πιθανότερη στατιστικά», σχολίασε στο Twitter ο αστρονόμος του Χάρβαρντ, Τζόναθαν Μακ Ντάουελ. «Φαίνεται ότι η Κίνα κέρδισε το στοίχημα (εκτός και μάθουμε νέα για συντρίμμια στις Μαλδίβες). Αλλά και πάλι ήταν ριψοκίνδυνο».
Η Κίνα επικρίνει τις δυτικές «υπερβολές»
Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση αντεπιτέθηκε στις επικρίσεις για το διαστημικό της πρόγραμμα κάνοντας λόγο για δυτικές «υπερβολές». Η φιλοκυβερνητική Global Times επικαλέστηκε τον Κινέζο ειδικό σε θέματα αεροδιαστημικής, Σονγκ Ζονγκπίνγκ, που έκανε λόγο για «παλιό κόλπο που χρησιμοποιούν εχθρικές δυνάμεις κάθε φορά που παρακολουθούν με νευρικότητα τεχνολογικά επιτεύγματα στην Κίνα».