Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: “Οδηγός” τα γυμναστήρια, οι σκέψεις των ειδικών
ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: “Οδηγός” τα γυμναστήρια, οι σκέψεις των ειδικών

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: Η επόμενη μέρα στη Ελλάδα, περιλαμβάνει για όσους έχουν εμβολιαστεί και κάποια προνόμια σύμφωνα με το σχέδιο των ειδικών.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η επίσημη ανακοίνωση, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, πως ο ταλαιπωρημένος όσο κανείς κλάδος των γυμναστηρίων ανοίγει στις 17 Μαΐου μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί. Αν και πολλοί κάνουν λόγο για έμμεση υποχρεωτικότητα, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί καθώς το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά, για δύο σχεδόν εβδομάδες. Ωστόσο, είναι πιθανό να λειτουργήσει ως οδηγός και για άλλες δραστηριότητες. Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με προσεκτικά βήματα και με την τήρηση κανόνων με στόχο να αποφευχθεί αναζωπύρωση της πανδημίας και ανάλογα πισωγυρίσματα για τις δραστηριότητες που έχουν ανοίξει.

Βασικό όπλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης αποτελεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο ανεβάζει διαρκώς ρυθμούς χάρις την αύξηση των διαθέσιμων εμβολίων. Ήδη έχει επιτευχθεί ο στόχος για 100.000 δόσεις την ημέρα και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατομμύρια δόσεις. Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλιακή ομάδα 18 έως 30 ετών ώστε πλέον όλοι οι ενήλικοι να μπορούν να εμβολιαστούν επιτυγχάνοντας στις αρχές του καλοκαιριού ένα πρώτο τείχος ανοσίας.

Είσοδος για εμβολιασμένους

Αυτή η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος ανοίγει την συζήτηση για την δυνατότητα όσων έχουν εμβολιαστεί να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστές όπως για παράδειγμα οι συναυλίες. Επίσης να μπορούν να παρευρεθούν σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους με πιο χαλαρά μέτρα προστασίας. Αυτός άλλωστε είναι ο μοναδικός τρόπος να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια κλειστοί χώροι που εκ των πραγμάτων συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι είτε για να διασκεδάσουν είτε για να αθληθούν. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ήδη συζητά αυτά τα σενάρια και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, η οποία βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ένα επιπλέον επιχείρημα για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι ότι θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για όσους εμφανίζονται προσωρινά διστακτικοί στον εμβολιασμό τους. Η δυνατότητα όσων έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν απρόσκοπτα και να πάρουν μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς περιορισμούς μπορεί να λειτουργήσει ως μια ατράνταχτη απόδειξη και στους πλέον δύσπιστους ότι τα εμβόλια είναι το βασικό όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας.

woman in black and white stripe long sleeve shirt riding on bicycle on road during daytime

Υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Προφανώς δεν θα αποκλειστούν από δραστηριότητες όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ειδικά αν δεν οφείλεται σε άρνηση των εμβολίων αλλά επειδή δεν έχει έρθει ακόμα η σειρά τους. Γι αυτό εξετάζεται τα όποια «προνόμια» χαλάρωσης των περιορισμών για τους εμβολιασμένους να δοθούν αφότου θα υπάρχει πρόσβαση σε εμβόλιο για όλους τους ενήλικες πολίτες. Ειδικός χειρισμός θα υπάρξει για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό και ιδιαίτερα αν αυτό έχει να κάνει άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια συμπολιτών τους. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ένα κομμάτι των υγειονομικών -με εξαίρεση τους γιατρούς- το οποίο φτάνει το 35% και δεν έχουν προσέλθει για εμβολιασμό. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία καθώς δεν μπορούν να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Ερωτηματικό παραμένει αν αυτή η συζήτηση θα γίνει και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.

gray bicycle near to woman sitting on wall

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε το ‘σήμα’

Ανοιχτό παράθυρο για προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες άφησε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία. Η κ. Παπαευαγγέλου ρωτήθηκε για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών και για το εάν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα και ειδικά κίνητρα και αντικίνητρα.

“Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε τα ποσοστά των εμβολιασμών να είναι υψηλότερα. Και ελπίζω ότι όπως θα περνάει ο καιρός και ακόμα και αυτοί που έχουν αγωνία θα πεισθούν από τα εκατομμύρια εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, να προσέλθουν να εμβολιαστούν. Σαφώς και έχουν συζητηθεί τα οφέλη που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασθέντες. Δεν είναι κίνητρα και αντικίνητρα, αλλά πραγματικά οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες. Και σήμερα πάλι το συζητήσαμε. Είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Και σε συνεργασία οι δύο Επιτροπές φτιάχνουμε κάποιες οδηγίες για τα κίνητρα – συγγνώμη, δεν είναι ακριβώς κίνητρα, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, να πω την αλήθεια – για τα οφέλη που θα έχουν αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν – πιστεύουμε ότι εκεί θα οδηγηθούμε – σε πολλές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι συναυλίες, είτε είναι γυμναστήρια, είτε πολλά πράγματα. Είναι κάτι το οποίο όμως ακόμα είναι υπό διαμόρφωση και μόλις το έχουμε έτοιμο θα σας το ανακοινώσουμε”.

Παρόμοια η δήλωση Γιατρομανωλάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού προέβη σε αντίστοιχες δηλώσεις. Ο Νίκος Γιατρομανωλάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, συνέδεσε την πληρότητα στα θέατρα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. «Η πληρότητα στα σινεμά και στα θέατρα θα μπορούσε να συναρτηθεί με τον ρυθμό του εμβολιασμού του πληθυσμού. Δηλαδή όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας και όταν αρχίσουμε να αποκτούμε αυτά τα πιστοποιητικά ή διαβατήρια εμβολιασμού, αυτό αυτόματα να σημαίνει ότι θα… έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την πληρότητα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα προτείνει να απολαμβάνουν περισσότερες δραστηριότητες όσοι είναι εμβολιασμένοι. «Εμείς θα το προτείνουμε και θεωρώ ότι έχει μια λογική» τόνισε.

Ήδη τα πρώτα προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί είναι γεγονός, καθώς από σήμερα 10/5 θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κολυμβητήρια χωρίς την υποχρεωτικότητα του τεστ.

two women sitting on bench pointing white and blue Ferris wheel

Οι «ελευθερίες» των εμβολιασμένων που είναι στο τραπέζι

Το προσχέδιο μέχρι στιγμής είναι οι συγκεκριμένες ελευθερίες να αφορούν:

Είσοδο σε κατάστημα χωρίς μάσκα.

Είσοδο σε παράσταση ή σε κάποιο κλειστό χώρο, χωρίς ο εμβολιασμένος να χρειάζεται να τηρήσει τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ για τους υπόλοιπους πολίτες.

Μετακινήσεις χωρίς τα πρωτόκολλα που ισχύουν τώρα, για παράδειγμα να μην χρειάζεται self test πριν από κάποιο ταξίδι.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με selfie, smartphone, άνδρας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις