Άρση μέτρων: «Άνοιγμα δραστηριοτήτων με πολλή προσοχή από όλους και ευλαβική τήρηση των μέτρων».
Η χώρα εδώ και μερικές ημέρες είναι και επίσημα εκτός lockdown και εκτός αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αφού όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, το επιδημιολογικό φορτίο φθίνει, επιτρέποντας την άρση σχεδόν του συνόλου των μέτρων που έχουν επιβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Επιπλέον παράγοντας που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση είναι η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας μας, που προχωρά με ταχείς ρυθμούς δημιουργώντας μέρα-μέρα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Οι πολίτες θα είναι ελεύθεροι πια να μετακινούνται από νομό σε νομό, να μετακινηθούν στα νησιά, να καθίσουν στα εστιατόρια, αλλά και να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα, πάντα βέβαια τηρώντας τα μέτρα προστασίας.
Την ίδια ώρα είναι δεδομένη και η κατάργηση κάθε είδους SMS για οποιαδήποτε δραστηριότητα, κάτι που έτσι και αλλιώς δεν τηρούταν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και των ραντεβού στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, αυτή η ελευθερία προκαλεί εκτός από αισιοδοξία και πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τώρα το στοίχημα είναι να πεισθούν οι πολίτες αφενός να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αφετέρου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Η τήρηση των μέτρων προστασίας
Σε ό,τι αφορά στον πρώτο στόχο, τα μηνύματα που στέλνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προς τα κυβερνητικά στελέχη είναι σαφέστατα και αυστηρά. Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορεί να πανηγυρίζει, ούτε να δηλώνει ότι η χώρα «τελείωσε» με την πανδημία, επειδή άνοιξαν οι δραστηριότητες και η οικονομία. Στο Μέγαρο Μαξίμου θυμούνται πολύ καλά τι είχε συμβεί τον Μάρτιο με τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την χαλάρωση των μέτρων και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να επαναληφθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, που θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες. Η «γραμμή» που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες θα είναι «άνοιγμα δραστηριοτήτων με πολλή προσοχή από όλους και ευλαβική τήρηση των μέτρων», όπως δηλώνει στην Alpha freepress κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Η πορεία του εμβολιασμού
Παρόμοιες είναι οι οδηγίες αναφορικά με τα θέματα του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, με την κυβέρνηση να προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει όλες τις ηλικιακές ομάδες ότι πρέπει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν. Και ο λόγος αυτής της τακτικής, εκτός από καθαρά υγειονομικός, είναι και πολιτικός. Σε υγειονομικό επίπεδο είναι πιο εύκολο να εξηγήσεις ότι μόνο μέσω του εμβολιασμού μπορείς να δημιουργήσεις ανοσία και επομένως να διατηρήσεις ανοιχτή την οικονομία. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει στην επιβολή τοπικών περιοριστικών μέτρων σε όποιες περιοχές καταγραφεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και των κρουσμάτων.
Το… «μομέντουμ»
Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει το «μομέντουμ» της επιστροφής στην κανονικότητα και οποιοδήποτε λάθος θα στοιχήσει τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην οικονομία. Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και η έγκριση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα από την ΕΕ είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους το οικονομικό επιτελείο θα προγραμματίσει τα επόμενα βήματα της οικονομίας. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν μέσω αυτών των αξόνων αρχικά να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, αφού οι πολίτες θα μπορούν πλέον να ικανοποιούν έστω και σταδιακά τις υποχρεώσεις τους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Επιπλέον σταδιακά θα μειώνονται από κάποιους κλάδους της οικονομίας και οι κρατικές ενισχύσεις, γεγονός που θα διατηρήσει χρήματα στα ταμεία του κράτους. Και ακόμη τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημιουργήσουν νέες εταιρείες επομένως και νέες θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το καλοκαίρι
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία αφού σίγουρα ο αριθμός των τουριστών δεν θα είναι ο ίδιος με το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο όλοι ευελπιστούν ότι έσοδα και μάλιστα σημαντικά θα υπάρξουν. Και με δεδομένο ότι το φθινόπωρο θα βρει την χώρα με τείχος ανοσίας, δηλαδή με την προοπτική ενός νέου lockdown να απομακρύνεται, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η ανάκαμψη, αλλά και τα μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης είναι θέμα λίγων μηνών για να εμφανιστούν. Η προοπτική αυτή καθιστά ακόμη σημαντικότερη την παρούσα χρονική περίοδο και ορθώς στην κυβέρνηση κινούνται προσεκτικά και χωρίς πανηγυρισμούς.