Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πιστοποιητικά και τα self test

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πιστοποιητικά και τα self test

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πιστοποιητικά και τα self test

13.05.2021 | 12:04

Χθες Τετάρτη,ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος προέβησαν σε ανακοινώσεις για την άρση του lockdwn και των περιρισμών.  Η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και τον τουρισμό, όπως δήλωσε ο κ. Σκέρτσος ενώ ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 14 Μαΐου τελειώνουν τα SMS στο 13033, τα οποία έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας από τον Νοέμβριο του 2020. Πρόσθεσε ακόμη, πως από αύριο ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι από την Παρασκευή, οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς αλλά και νησιά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Σκέρτσος.

Ταξίδι στα νησιά με το Green Pass

Από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ. Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη. Αναφορικά με το πράσινο πιστοποιητικό, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει:

-είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση),
-είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών
-είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών. Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Τα self test για τα ταξίδια στα νησιά

Όσο αφορά τα ταξίδια στα νησιά με υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε σε πρώτη φάση, πως οι ταξιδιώτες θα τυπώνουν και θα συμπληρώνουν χειρόγραφα pfd με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος την οποία θα υποδεικνύουν στους ελέγχους. Την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα όπου και θα αναρτώνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων. Εξήγησε ότι προφανώς εκτός από τα self test για ταξίδια σε νησιά ισχύει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει μόνος του ο πολίτης από την πλατφόρμα εμβολιασμών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και πιστοποιητικό αντισωμάτων αν έχει νοσήσει και έχει επαρκή αντισώματα από διαγνωστικό κέντρο.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε, ότι κύρια επιδίωξη του μέτρου αυτού είναι η αυτορρύθμιση και ηαυτοπροστασία των πολιτών. «Όπως μέχρι σήμερα έχουμε πορευθεί χέρι – χερι με πολίτες και πιστώνονται την όποια καλή διαχείριση έτσι και σήμερα με σχέση ευθύνης θα πρέπει να προβαίνουν σε αυτές τις απαιτούμενες ενέργειες», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας. Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε πράξη η εξαγγελία για ένα δωρεάν self test στο γενικό πληθυσμό, απάντησε, ότι καθώς άνοιξαν πολύ πρώιμα οι δραστηριότητες της αγοράς και της κοινωνίας, η επιτροπή εισηγήθηκε πολλαπλά υποχρεωτικά τεστ για λόγους ασφάλειας.

Βασιλακόπουλος: Να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους

Από την άλλη ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, κρίνει αναγκαίο να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο διάστημα. «Το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν. Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι στο νησί για τους εμβολιασμένους, μιλάμε για το καλοκαίρι, ή η μη χρήση μάσκας.

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο» εξήγησε ο καθηγητής. «Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Χειρότερο μήνυμα για την κοινωνία δεν υπάρχει από το γεγονός ότι 18% των υγειονομικών γιατρών δεν έχει εμβολιαστεί» τόνισε.

Exit mobile version