Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: “Ναι” από Βασιλακόπουλο

ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: “Ναι” από Βασιλακόπουλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Προνόμια εμβολιασμένων Ελλάδα: «Η πανδημία δεν τελείωσε», επισημαίνει

13.05.2021 | 09:58

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε θετικός για την παραχώρηση προνομίων στους εμβολιασμένους. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν». «Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι στο νησί για εκείνους. Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν, δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Χειρότερο μήνυμα για την κοινωνία δεν υπάρχει από το γεγονός ότι 18% των υγειονομικών γιατρών δεν έχει εμβολιαστεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η πανδημία δεν τελείωσε»

Και όπως επεσήμανε, «προφανώς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown, τουλάχιστον τα οριζόντια lockdown, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί από την κοινωνία σαν μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία στην Ελλάδα και από αύριο θα διοργανώνουμε πανηγύρια, γάμους κλπ.». Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «τώρα που ανοίγουμε χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ότι μας επιτρέπεται να πάμε στο χωριό δεν σημαίνει ότι θα φωνάξουμε μέσα στο σπίτι μας 30 ανθρώπους για γλέντι σε εσωτερικό χώρο. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης να λέμε την αλήθεια για τα αυτοδιογνωστικά τεστ πρέπει να είμαστε οι ίδιοι εν μέρει το κράτος, δεν μπορεί να υπάρχει παντού αστυνόμευση».

«Να προστατευθούν τα νησιά»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα νησιά πρέπει να προστατευθούν διπλά. «Υγειονομικά το να αντιμετωπίσεις κρούσματα στα νησιά είναι πολύ πιο δύσκολο, δεν έχουν άπειρες υγειονομικές δομές και δεν είναι απλές οι αεροδιακομιδές. Επίσης σε κρούσματα σε ένα νησί η ζημιά θα είναι μεγάλη για όλα τα νησιά», σημείωσε. «Το αρνητικό self test δεν είναι συγχωροχάρτι για να βγάζουμε τη μάσκα. Ακόμα και το αρνητικό μοριακό δεν μας εξασφαλίζει 100% ότι δεν έχουμε νόσο, και πρέπει να προσέχουμε», παρατήρησε ο κ. Βασιλακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι και ο εμβολιασμένος «πρέπει να φοράει μάσκα, γιατί αύριο 70% με 80% των πολιτών θα κυκλοφορεί στον δρόμο και θα λέει ότι είναι εμβολιασμένος. Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε αυτό». «Από τον Ιούνιο που θα έχουμε λίγο λιγότερη επιδημία και περισσότερους εμβολιασμένους, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολη η σαφής διάκριση εμβολιασμένων – μη εμβολιασμένων», τόνισε

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι λέει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Στη ίδια γραμμή και ο Καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε πως οι εμβολιασμένοι «αναγκαστικά θα έχουν μια διαφορετική μεταχείριση από τους μη εμβολιασμένους». «Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις τώρα που δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αυτές έχουν συνέπειες», εξέφρασε ο κ. Χατζηχριστοδούλου στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Γενικά στους εμβολιασμούς υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων. Για παράδειγμα, είναι αυτοί που δεν το κάνουν στα παιδιά τους επειδή φοβούνται τις παρενέργειες. Η δεύτερη κατηγορία είναι η… πονηρή που σκέφτεται το εξής: Άσε τα άλλα παιδιά, θα κάνουν τα εμβόλια και θα επωφεληθώ εγώ την ανοσία της αγέλης που θα δημιουργηθεί».

«Όσοι εμβολιάζονται, να έχουν τα προνόμια που τους αναλογούν»

«Αυτοί λέγονται λαθρεπιβάτες της ζωής. Αυτό δεν είναι πολύ ηθικό σαν στάση ζωής, να εκμεταλλευόμαστε την ανοσία της αγέλης. Είναι μία στάση ζωής λίγο εγωκεντρική. Πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Δηλαδή όσοι εμβολιάζονται να έχουν τα προνόμια που τους αναλογούν. Το υπέρτατο αγαθό είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε περισσότερο εμβολιασμένοι».

Ερωτηθείς για τους θανάτους μετά από εμβόλια, τόνισε πως «υπάρχει χρονική και αιτιολογική σύνδεση θανάτων με το εμβόλιο. Καταγράφονται βέβαια για να διερευνηθούν».

Όσο για τις μάσκες, εξήγησε πως «είναι πολύ αποτελεσματικό να φοράμε χειρουργική μάσκα κάτω και επάνω υφασμάτινη. Τη μάσκα ίσως σε συγκεκριμένους χώρους δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ξορκίζουμε σαν κακό. Θεωρώ ότι σε χώρους όπως τα ΜΜΜ ακόμα και στο γραφείο μας, εάν δεν αισθανόμαστε καλά, με αυτό τον τρόπο δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι κάτι καλό να το υιοθετήσουμε ως συμπεριφορά».

Exit mobile version