Αποκλιμάκωση κρουσμάτων Ελλάδα: Πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στον ΣΚΑΙ, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Σχολίασε επίσης την επιδημιολογική κατάσταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα δεν βρίσκονται σε πτωτική τάση. Μετά την άρση του lockdown μας παροτρύνει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Τα self test είναι σημαντικός μηχανισμός για να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία». Εκτιμά, ωστόσο, ότι δούμε μια αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και κυρίως μέσα στον Ιούνιο. «Δεν είμαστε σε πτωτική πορεία στα κρούσματα. Είχαμε πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους». Μάλιστα, τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ό,τι υπολόγιζαν τα μοντέλα.
«Θα ξαναδούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Μέχρι 2.600 θα είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων, μέχρι τέλος του μήνα», εκτίμησε. Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο είπε πως η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που ευθύνεται για το μεγάλο ύψος του τρίτου κύματος. Όσον αφορά την ινδική μετάλλαξη μπορεί να περάσει σε ένα βαθμό την ανοσία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα εμβόλια μας καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν για όλες τις μεταλλάξεις. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ακόμα κι αν δε μας καλύπτουν πλήρως, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερη από αυτή που θα ήταν και η νόσηση θα είναι ηπιότερη.
Άρση μέτρων Ελλάδα: Παυλάκης – Παγώνη… προειδοποιούν
“Φοβάμαι ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι τελειώσαμε”, δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας για τυχόν επιδημικό πρόβλημα και στα νησιά από τον συγχρωτισμό. “Τον Μάρτη υπήρχε χρόνος για σοβαρό lockdown αλά Πορτογαλία και Αγγλία, με άνοιγμα αφότου κατέβουν τα κρούσματα. Η Ελλάδα έχει 2.000 με 3.000 κρούσματα και νεκρούς καθημερινά”, σχολίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. “Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Είμαστε στο τέλος του επιδημικού κύματος. Το κύμα θα πέσει, το ερώτημα είναι αν θα πέσει στους επόμενους δύο μήνες και πάμε στον Ιούνιο με 1.000 και πάνω κρούσματα… Αυτό θα είναι δυσφήμιση της Ελλάδας και κακή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές”, τόνισε.
“Αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι. Χρειάζεται τεράστια προσοχή, μάσκες, εμβολιασμοί το συντομότερο, αποφυγή συγχρωτισμών, κοινωνική ευθύνη”, προειδοποίησε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να πέσουν τα κρούσματα χρειάζεται έντονη ιχνηλάτηση και καραντίνα για όσους είναι ύποπτοι για κρούσματα, αλλά η χώρα δεν έχει ετοιμάσει τέτοιες μονάδες. “Δεν μπορεί να βασίζεται η χώρα μας μόνο στα γρήγορα τεστ χρειάζεται τεράστια ποσότητα μοριακών όπως στο Ισραήλ. Υπάρχει τέτοια υποδομή;” διερωτήθηκε.
Στην ίδια γραμμή και η Ματίνα Παγώνη
Στην αγωνία που προκαλεί η μαζική άρση των περιοριστικών μέτρων από σήμερα, την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει το άνοιγμα του τουρισμού, αναφέρθηκε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Απαντώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” στο αν θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη του μήνα, μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι “εμείς θα προσπαθήσουμε το ποτάμι να μη γυρίσει πίσω, αυτός είναι ο στόχος όλων μας. Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχει προσοχή από όλους. Βεβαίως υπάρχει ένας φόβος και όλοι σκεπτόμαστε ότι μπορεί σε 15 ημέρες αν δεν προσέξουμε να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται. Στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι εισαγωγές, ενώ με αργούς ρυθμούς μειώνονται και οι διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό επίσης έχει μειωθεί αρκετά”.