Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας καταγγέλλει πως στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν σε αρμενικά εδάφη. «Πρόκειται για εισβολή που καταπατά τη συμφωνία εκεχειρίας» είπε ο Νικόλ Πασινιάν, ενώ προηγουμένως ζήτησε τηλεφωνικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν βοήθεια, επικαλούμενος το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τους Αρμένιους στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν εισχώρησαν σε βάθος τριών χιλιομέτρων και ήθελαν “να καταλάβουν” τη λίμνη Σεβ, ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά ο αρμενικός στρατός αντέδρασε με “κατάλληλες στρατιωτικές ενέργειες”. Το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι επιβάλλει τα σύνορά του. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.
Ανησυχία για αναζωπύρωση της έντασης εκφράζουν οι ΗΠΑ, να σεβαστούν τη συμφωνία εκεχειρίας ζήτησε κι από τα δύο μέρη ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, κάλεσε τους Αζέρους να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους.
Πούτιν: Πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ανακοινώσε το Κρεμλίνο την Παρασκευή. Η Ρωσία μεσολάβησε κατάπαυση του πυρός το περασμένο έτος, η οποία τερμάτισε μια αιματηρή σύγκρουση για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης, ο Πασινάν είπε στον Πούτιν ότι είχε αποφασίσει να προσφύγει στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO), μια εξαμελή στρατιωτική συμμαχία που ηγείται η Ρωσία και περιλαμβάνει την Αρμενία, για την παράβαση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. “Ο Πασινάν μίλησε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου και της συνεργασίας, με στόχο την επίλυση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν με ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα”, ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωση. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και να διατηρήσει στενές επαφές τόσο με τον Ερεβάν όσο και με το Μπακού.