Στη συνεισφορά του τουρισμού υγείας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας στη μετά-covid εποχή, αλλά και στη δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε απολύτως ασφαλή ταξιδιωτικό προορισμό, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ Γιώργος Πατούλης στο πλαίσιο του κύκλου συζήτησης του Delphi Economic Forum, υπό τον τίτλο «Θεματικός τουρισμός και αναπτυξιακές προοπτικές». Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος του ALPHA Μιχάλης Κεφαλογιάννης, συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος.
Σε μια συμβολική ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είπε, με την επαναλειτουργία του κλάδου μετά το πολύμηνο lockdown, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ανοδική πορεία των αφίξεων είναι εφικτή, πιάνοντας το νήμα από τη μεγάλη επιτυχία του 2019, η οποία ανακόπηκε απότομα από την πανδημία.
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, ο τουρισμός υγείας δύναται να προσφέρει τα μέγιστα, όπως αποδεικνύουν και τα πορίσματα διεθνών ερευνών, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ιδανικός προορισμός, ασφαλής και με σημαντικά πλεονεκτήματα: «Τι ψάχνει ο διεθνής τουρίστας υγείας; Είναι απλό: ψάχνει ένα πακέτο ασφαλείας για το σύνολο των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνει. Η Ελλάδα διαθέτει αυτό που αναζητά ο διεθνής επισκέπτης υπηρεσιών υγείας και πληροί ένα σημαντικό αριθμό κριτηρίων για να επιτύχει την κατάκτηση ενός σεβαστού μεριδίου της αγοράς και να καθιερωθεί ως σοβαρός ανταγωνιστής σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε διεξοδικά στα πλεονεκτήματα της χώρας σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ιατρών εντός και εκτός συνόρων, τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, τις ουσιαστικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και του ξενοδοχειακού κλάδου, καθώς και τις διεθνώς πιστοποιημένες δομές. Υπογράμμισε μάλιστα ότι σήμερα στην Ελλάδα εφαρμόζονται αυστηρά διεθνή πρότυπα, ενώ υπάρχουν ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, ιδίως στις υπηρεσίες γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Το συγκριτικά χαμηλό κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας και διαμονής – χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα – σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα, τον μεσογειακό ήλιο και την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, καθιστά τη χώρα ως ιδανικό προορισμό για τον διεθνή τουρίστα υγείας, επισήμανε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι από πλευράς πολιτείας λαμβάνονται ολοένα και περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού υγείας. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι έχει αρχίσει διάλογος με το ΥΠΕΞ για την καθιέρωση μιας βίζας υγείας, που θα διευκολύνει την είσοδο του διεθνούς τουρίστα στη χώρα, την παραμονή και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Ο Τουρισμός Υγείας είναι ένα ισχυρό χαρτί
«Μην εθελοτυφλούμε και μην χάνουμε την στόχευση: Ο Τουρισμός Υγείας είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια μας, αφού μπορεί συνολικά να προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 13,6 δις ευρώ και να δημιουργήσει 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα πέντε ετών», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόσθεσε: “Ως πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας – Elitour, θεωρώ πως είμαστε πλέον έτοιμοι να δημιουργήσουμε μία προοπτική στον τουρισμό μας».
Βάσει και της εμπειρίας του ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, ο κ. Πατούλης έθεσε ως στρατηγική κατεύθυνση « το να καταγράψουμε και να ιεραρχήσουμε τους στόχους κάθε Περιφέρειας, κάθε Δήμου με βάση τη γεωγραφική του θέση, τις ιατρικές του δομές, το σύνολο των παροχών του. Έτσι θα έχουμε σαφή εικόνα από μία Ελλάδα ‘χαρτογραφημένη’ στις υπηρεσίες υγείας».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το κέρδος που θα προκύψει για την οικονομία της χώρας: «Ίσως να είναι και η μεγάλη ευκαιρία που θα δώσουμε στα παιδιά μας που εργάζονται στο εξωτερικό για να επιστρέψουν και να απασχοληθούν με επιτυχία στην Ελλάδα μας», τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.