Πρόκειται για ένα από τα γλυκίσματα που αγγίζουν την κορυφή στις προτιμήσεις τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων ενώ αποτελεί, πολύ συχνά, την τέλεια επιλογή για ένα νόστιμο πρωινό. Οι τύποι βάφλας δεν είναι λίγοι. Από τις πιο γνωστές είναι η βελγική ενώ ένα άλλο είδος είναι οι βάφλες stroopwaffle. Όπως και να χει, όλες οι βάφλες είναι δημοφιλείς παγκοσμίως, ιδιαίτερα όμως στην Αμερική όπου τις τρώνε για πρωινό με βούτυρο και σιρόπι σφένδαμου (σιρόπι maple). Είναι ένα ελαφρύ έδεσμα από γάλα, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά ψημένο σε ειδική συσκευή, τη βαφλιέρα, που του δίνει την χαρακτηριστική κυψελωτή μορφή όπως την έχουμε στο νου μας σήμερα.
Ωστόσο, δε χρειάζεται να μένουμε στο οπτικό κομμάτι, καθώς η εμφάνιση δεν παίζει κανένα ρόλο στη γεύση. Αν δεν έχετε βαφλιέρα, παρότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το ίδιο οπτικά, μπορείτε να κάνετε τις βάφλες σας με άλλο τρόπο. Θα χρειαστείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι (αν έχετε τηγάνι τύπου γκριλ, είναι ακόμα καλύτερα), βούτυρο και σπάτουλα. Αλείφετε το αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο (όχι λάδι) χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και το αφήνετε να ζεσταθεί έχοντας ανοίξει το μάτι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το μισό φλιτζάνι από το μείγμα στο κέντρο του τηγανιού και το αφήνετε να απλωθεί λίγο κυκλικά.
Εναλλακτική συνταγή για να γίνουν το ίδιο αφράτες
Αφήστε τη βάφλα να ψηθεί για τρία με τέσσερα λεπτά μέχρι να ροδίσει και με τη σπάτουλα γυρίστε την ανάποδα για ακόμα τέσσερα λεπτά. Προσέξτε να μην πιέσετε το γλυκό γιατί θα χαλάσει η εμφάνιση. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα και για να κρατήσετε ζεστές και τραγανές τις βάφλες, βάλτε τες στους 50 βαθμούς στον φούρνο αλλά φυσικά στον αέρα. Μια προτεινόμενη συνταγή περιλαμβάνει 60 γραμμάρια βούτυρο, 50 γραμμάρια ζάχαρη, 3 βανίλιες (προαιρετικά), 3 αυγά, 125 ml γάλα, 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.