Τουρκία: Σκέπτεται κοινά θαλάσσια σύνορα με την Παλαιστίνη

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σκέπτεται κοινά θαλάσσια σύνορα με την Παλαιστίνη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Τουρκία: Ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να προχωρήσει σύντομα στη σύνταξη σχετικού μνημονίου.

17.05.2021 | 14:41

Την προώθηση συμφωνίας καθορισμού κοινών θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης ζητά εμφατικά από την κυβέρνηση Ερντογάν ο θεωρητικός της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί. Κι αυτό  αγνοώντας ως μη υπαρκτή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιλώντας στην εφημερίδα Yeni Safak ο εμπνευστής του τουρκολιβυκού συμφώνου ζητάει από την Άγκυρα να προχωρήσει άμεσα στον καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών με την Παλαιστίνη, μέσω της Λωρίδας της Γάζας, καθώς όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» το 2011, είναι ένα παράδειγμα.

Αυτή η συμφωνία ισχύει αν και η «ΤΔΒΚ» δεν είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ομοίως, αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί με την Παλαιστίνη», υποστηρίζοντας πως η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης γεγονός που θα θεωρηθεί «κορυφαία πολιτική υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους». Μάλιστα προσθέτει πως μια υπογραφή θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης θα λειτουργήσει πιεστικά προς το κράτος του Ισραήλ, «Από τη στιγμή που η Παλαιστίνη είναι μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med), μπορεί να υπογράψει και συμφωνία με την Τουρκία για κοινά θαλάσσια σύνορα.

Αλλαγή του παιχνιδιού υπέρ της Τουρκίας

Η ιδιότητα μέλους της East-Med αποτελεί ένδειξη ότι η Παλαιστίνη είναι ένας διεθνής οργανισμός από μόνος του με ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να μετατρέψει το παιχνίδι ενάντια στην Τουρκία μέσω του East-Med, υπέρ της Τουρκίας. Θα είναι μια στρατηγική κίνηση υπέρ μας» υποστηρίζει ο επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό χάρτη που δείχνει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης να ενώνονται μέσα στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Exit mobile version