Η πορεία του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 συζητήθηκε σήμερα σε σχετική τηλεδιάσκεψη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρη και του Γ. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου με τους 13 Περιφερειάρχες, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, κατόπιν σχετικής πρότασης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η κατανομή πόρων του προγράμματος REACT-EU, το χρονοδιάγραμμα υποβολής και έγκρισης του Εθνικού ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2021-2027, τα ζητήματα συμπληρωματικότητας των δράσεων επιχειρηματικότητας, πολιτικής προστασίας, κοινωνικής πρόνοιας κλπ μεταξύ των περιφερειακών και των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης ζήτησε και έλαβε ενημέρωση από τους κυρίους Τσακίρη και Σκάλκο σχετικά με την κατανομή των πρόσθετων πόρων ύψους 1.7 δις του προγράμματος REACT-EU στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και υπογράμμισε την ανάγκη να προηγείται διαβούλευση των αρμόδιων υπουργείων με την ΕΝΠΕ με στόχο οι Περιφέρειες να είναι σε θέση να δρομολογούν πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές δράσεις, προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης. Επιπρόσθετα σε ότι αφορά το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και τελικής επεξεργασίας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη αξιοποίησής του στην πορεία ανάκαμψης της Αττικής στη μετα-covid εποχή. Προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει διαρκής ανοικτή γραμμή με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου οι πόροι του ΕΣΠΑ να κατανέμονται σε σχετικά προγράμματα και δράσεις με τρόπο πιο εξειδικευμένο.
Η κατανομή των πόρων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κατανομής των πόρων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως από τα 404 εκ. ευρώ που προορίζονται για την Περιφέρεια Αττικής, το μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει σε ανελαστικές υποχρεώσεις και έργα συντηρήσεων με αποτέλεσμα να μένουν μόνο 70 εκ. ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις, ποσό το οποίο, όπως ανέφερε, δεν επαρκεί για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής σε καίριους τομείς μέχρι το 2025.
Παράλληλα συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες αλλά και το ακατάσχετο των επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων αλλά και με την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των πόρων που προορίζονται για τις Περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.