Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, για να συζητήσουν για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα, και κατέθεσε φάκελο με ονόματα, ψευδώνυμα και διευθύνσεις. Συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη, και παρέδωσαν τον εν λόγω φάκελο με υπόμνημα της αστυνομίας καθώς και στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα.
Μάλιστα, τα περισσότερα από τα 500 ονόματα έχουν συλληφθεί πολλές φορές από την Αστυνομία, και παρότι οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη συνέχισαν τις παράνομες δράσεις τους στην Αθήνα, ενώ επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στον φάκελο αναφέρεται και το όνομα του 58χρονου, με το ψευδώνυμο «Κεφάλας», που δολοφονήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Μεταμόρφωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από αναλυτικά στοιχεία για το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης συζήτησε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ανάγκη μίας μεγαλύτερης ευελιξίας και πιο άμεσης συνεργασίας εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος.
Αξιολόγηση υποθέσεων με ορθολογικότερο τρόπο
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω των απανωτών γεγονότων τον τελευταίο καιρό, με εκτελέσεις συμβολαίων θανάτων και επιθέσεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε, εκτός των άλλων, από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο θέμα της τρομοκρατίας υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ανταποκρίνεται ακαριαία όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρέπει να επέμβει άμεσα σε μία υπόθεση. Αυτό θεωρείται επιτακτικό και για τις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για να αξιολογούνται ανάλογα με την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις και παράλληλα να εξετάζονται άμεσα όλες οι παράμετροι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, όπως αποφυλακίσεις κρατουμένων, που πολύ συχνά αμέσως μετά συλλαμβάνονται πάλι για τα ίδια αδικήματα.
Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοΐδη και εντάσσεται σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία περιλαμβάνονται και σχετικές νομοθετικές εξαγγελίες από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης, (όπως αυστηροποίηση ποινών, κλ.π.).